De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het was een te mooie mogelijkheid om op 1 april een artikel te schrijven over grappa. Het Italiaanse digestief kennen veel mensen wel qua naam, maar het is nog vaak onduidelijk wat het precies is. Vandaar dat wij je in dit artikel bijpraten over alles wat je moet weten over grappa.
Grappa is een traditioneel digestief dat in het Noorden van Italië na een (zware) maaltijd gedronken wordt. Het vertegenwoordigt een pure vorm van geen voedselverspilling, want grappa wordt gemaakt van het afval dat overblijft bij het maken van wijn. Namelijk van een mengsel van druivenschil-, -pitten en stengels.
Grappa maken
Dit afval wordt samengevoegd, daaraan wordt alcohol toegevoegd en dit alles wordt verhit. Na het distilleringsproces blijft er een heldere drank over van ergens tussen de 35 en 60 procent alcohol. Deze wordt gebotteld en daarna enkele maanden tot maximaal zes maanden gerijpt. Grappa is een beschermde Europese benaming. Het mag dus alleen zo genoemd worden als het op de bovenstaande manier wordt gedistilleerd, in Italië wordt geproduceerd en er géén water aan toegevoegd wordt.
Soorten grappa
Grappa kent verschillende soorten met eigen benamingen die afhankelijk van verschillende kenmerken. Dat heeft te maken met of er één (monovitigno) of meerdere druivensoorten (polivitigno) zijn gebruikt, de grappa op houtenvaten is gelagerd (en hoe lang) en of de grappa aromatisch (arromatico) is of gearomatiseerd (aromatizzata).
Grappa schenken
Zoals je hierboven leest, zijn er verschillende soorten grappa. Het makkelijkste onderscheid dat je kan maken is dat tussen gelagerde en ongelagerde grappa’s. Die laatste zijn het lekkerst tussen de 10 en 12 graden en de gelagerde tussen de 15 en 20 graden.
De beste manier om het digestief te serveren is in een tulpglas. Originele glazen lijken qua formaat iets op jeneverglazen, alleen iets boller aan de onderkant. Na het inschenken van de grappa (sommigen doen maar 1/3 van glas vol) laat je hem even een paar minuten staan. Dat komt de smaak en geur ten goede.
Als je een caffè corretto bestelt, krijg je een shot espresso gemengd met grappa. In de Veneto-regio wordt na het drinken van een espresso een paar druppels grappa in de kop gegoten en opgedronken, dat noemen ze er resentin (kleine spoeling).
Grappa is een goed digestief en zuivert echt je smaakpalet. Aangezien er veel varianten van grappa zijn, kun je er naast combineren met een espresso nog veel meer mee. Daar lees je later deze week meer over op Eatly!