Zeeuwsche Zoute: Zeezout rechtstreeks uit de Oosterschelde

Zeeuwsche Zoute: Zeezout rechtstreeks uit de Oosterschelde

Vorig artikel Volgend artikel

In Nederland maken producenten veel toffe producten, of het nou gaat om: worstenbroodjes, vanille infused gin, spelt pannenkoekmixen, de beste limoncello ter wereld of truffels. Maar wist je dat er in Zeeland rechtstreeks uit de Oosterschelde zeezout wordt geproduceerd? Tijd om kennis te maken met Zeeuwsche Zoute.

Zeeuwsche Zoute is een 100% natuurlijk zeezout zonder toevoegingen uit de Oosterschelde. Daar wordt bij vissersdorp Bruinisse bij vloed water opgepompt. Dat zeewater wordt gezuiverd door natuurlijke factoren, zoals: mossels, oesters en zandplaten. Daarna wordt het in zoutpannen ondergebracht.

Zeezout uit Zeeland

Initiatiefnemer Christian Clerx is geboren en getogen in Zeeland, zo kwam op hij op het idee. “Voor mijn werk ben ik veel in het buitenland en ik zag in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Ik dacht: waarom is er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout? Een jaar geleden ben ik in het weekend in mijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk gegaan en met dat water zout gaan maken. Nu produceren we rond de 300 kilo zout per maand en heb diverse (sterren) restaurants als klant waaronder RIJKS ® in Amsterdam, maar ook lokale restaurants zoals Bru 17 in Bruinisse”, vertelt hij.

Rijks x Zeeuwsche Zoute_
(Afbeelding: Chef Joris Bijdendijk aan de slag met Zeeuwsche Zoute in Rijks - © Alexander Sporre Photography)

Samenwerking met Rijks®

Clerx geeft het al aan Zeeuwsche Zoute heeft een samenwerking met restaurant Rijks®. Daar zwaait chef-kok Joris Bijdendijk de scepter en hij zoekt altijd naar originele Nederlandse producten. Zo kijkt hij met: Bergse ansjovis, Chaams hoen en Boeren Leyden Traditioneel. Bijdendijk over de samenwerk: “RIJKS® zet zich graag in als culinair ambassadeur van Nederlandse boeren en producenten. Zonder topproduct geen toprestaurants. Wij chefs zijn de brug tussen boer en burger. Zeeuwsche Zoute kenmerkt zich door een verfijnde zilte smaak, je proeft de Oosterschelde."

Puur, Gerookt en Gemixt

Er zijn drie varianten Zeeuwsche Zoute: Puur, Gerookt en Gemixt (met zeewier). Puur doet zijn naam eer aan, want dit zeezout is zouter van smaak dan je misschien gewend bent. Het zorgt voor een subtiele, vooral lange zoutsmaak. Alles waar je dit zout op strooit, krijgt een flinke smaakboost. Gerookt hebben we ook uitgeprobeerd en dat is net als Puur een geweldige smaaksensatie, zeker als je nog nooit (fatsoenlijk) gerookt zeezout hebt geproefd. Het is gerookt met berken en eiken en dat merk je aan de smaak. Heel bijzonder! Gemixt hebben we niet kunnen proeven, maar dat zout met Zeeuws zeewier (blaaswier, knotswier en zee-eik).

Zeeuwsche Zoute is online te bestellen en Puur kost 7,95 euro per 100 gram.

(Beeldmateriaal bij dit artikel © Alexander Sporre Photography)

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies