Ruige Kost: een zanger en een chef jammen in de keuken

Ruige Kost: een zanger en een chef jammen in de keuken

Vorig artikel Volgend artikel

Het zijn twee goede vrienden. De een is frontman van de band Bløf, de ander is chef-kok van restaurant De Kromme Watergang. Wat ze delen is de liefde voor eten én hun Zeeland. Samen hebben ze het kookboek Ruige Kost geschreven dat focust op hun favoriete streetfood.

In het Zeeuwse Middelburg hebben Paskal Jakobsen en Edwin Vinke al samen het restaurant Hard&Ziel waar streetfood van over de hele wereld met een vleugje Zeeland wordt geserveerd. Hoewel het restaurant een enorm negatieve recensie kregen van de culinair recensent van de Volkskrant, heeft dat hun passie en liefde voor eten niet aangepast.

Ruige Kost

Het kookboek Ruige Kost is de plek waar Jakobsen en Vinke elkaar vinden aan de hand van hun favoriete en meest succesvolle gerechten. Vinke krijgt extra inspiratie door de muzikaliteit van zijn partner en Jakobsen leert de gerechten proeven en beleven door de ogen van een topchef.

Jakobsen over waarom hij blij is met het kookboek: “Vaak denk ik bij een prachtig bord in een goed restaurant: dat kan ik nooit. Toch zie ik dan een uitdaging en blijf ik proberen. Vaak genoeg verras ik mezelf dan weer, met een goed uitgevoerd recept uit een kookboek of door te experimenteren. Bijna iedereen kan koken. Het is als met zo veel dingen: gewoon doen!”

De rode draad in het boek is de streetfood van over de hele wereld waarbij gerechten en ingrediënten ook geïnspireerd zijn door Zeeland. Zelf geven ze aan dat de ingrediëntenlijst van hun boek bestaat uit:

  • 1 dosis gezond verstand;
  • 1 keuken met goed materiaal;
  • 1 dosis rust en geduld;
  • 1 hulpje voor de afwas;
  • 1 goed glas wijn (2,3 of 4 ook mogelijk);
  • 1 box met goede muziek;
  • 1 of meerdere eters;
  • 1 slager, vis-, schelpjesboer en toko.

Statler & Waldorf

Het boek is opgedeeld in de hoofdstukken: Sauzen, bites, vega, vis, vlees en desserts. Heel prettig is dat het boek opent met sauzen. Je leert hoe je een standaard mayonaise maakt en ook allerlei varianten hierop, maar ook hoe je de legendarische Fabersaus of een Salsa rojo maakt.

Iedere pagina in het boek is deel van een dialoog tussen Jakobsen en Vinke en die dynamiek maakt het naast een leerzaam, interessant en honger-opwekkend kookboek ook gewoon prettig om in te bladeren en te lezen. Je leert het tweetal zo beter kennen en de dynamiek laat zich op sommige bladzijdes kenmerken als dezelfde tussen Statler en Waldorf van The Muppets. En dat is een compliment!

Ruige Kost | Paskal Jakobsen & Edwin Vinke | 224 pagina's | ISBN: 9789048853854 | €25,-

Ruige Kost - Jammen in de keuken_cover
(Afbeelding: Cover Ruige Kost)

(Afbeeldingen bij dit artikel © Pieter D’Hoop)

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies