Tipt22.08.2020

Review: kookboek Restaurant De Kas – van het land op het bord


Het Amsterdamse Restaurant De Kas heeft één missie: het serveren van de lekkerste gerechten met groenten in de hoofdrol die uit hun eigen tuin komen. Het kookboek is logischerwijs hier een ode aan en aan de natuur. Daar begon het restaurant 20 jaar geleden aan mee, terwijl het in de culinaire wereld nu pas wordt omarmd .

In Restaurant De Kas – van het land op het bord komt de lezer alles te weten over de groenten die op het perfecte moment worden geoogst door eigen tuinders en bevriende boeren uit Amsterdam en de Beemster. Het hele idee van De Kas is: from farm to table, biologisch, duurzaam, koken met de seizoenen mee, plant-based, no-waste en lokaal. Eigenlijk alles wat nu hip en happening is in de gastronomie.

Eerste kookboek

Voor chefs Wim de Beer en Jos Timmer van het restaurant is dit het eerste kookboek dat ze hebben geschreven. Met behulp van huisfotograaf Rinze Vegelien nemen ze de lezer letterlijk mee van de plant tot aan het bord. Er wordt gekeken op de kwekerij in Amsterdam, de tuin in de Beemsterpolder en natuurlijk in het restaurant zelf. Voor de tachtig gerechten in het boek worden ’s ochtends de ingrediënten geoogst die ’s middags op het bord liggen.

Groente in de hoofdrol

In alle gerechten in het boek spelen groenten de hoofdrol die op De Kas-manier worden gebruikt: vers, lokaal, met respect voor de natuur en niet nodeloos ingewikkeld. Zo staan er bijvoorbeeld gepofte bietjes met lavendel en bramen of ajo blanco met sperziebonen, wilde perzik en basilicum en een dessert met aardbeien, verveine en banketbakkersroom in. De Beer en Visser nemen de lezer op die manier mee in hun bijzondere gastronomische visie en die spat van iedere bladzijde af.

Restaurant De Kas

De Beer en Timmer hebben hun sporen verdiend bij verschillende (bekende) restaurants in de randstad. Ze leerden elkaar kennen toen ze beide chef waren bij restaurant Rijks dat toen de eerste Michelinster ontving. In 2017 begon hun gedeeld avontuur bij De Kas en in 2018 zijn ze ook eigenaar van het restaurant geworden.

Het restaurant ligt in Amsterdam-Oost in park Frankendael. Dat diende al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw als kas om de andere parken in de stad van bomen, grassen en palmen te voorzien. Toen de vraag terugliep nam Gert Jan Hageman het heft in handen om de kwekerij om te bouwen tot een restaurant en zo geschiede.

Visser en De Beer zwaaien er nu de scepter en hebben de missie om hun gasten aan de hand van hun gerechten enthousiast te maken voor meer duurzaamheid en gebruik te maken van seizoensgebonden en lokale ingrediënten. Vandaar dat ze ook graag samenwerken met andere producenten. Dat doen ze onder meer met: bakkerij Fort Negen, en stadsimker Fero Hartzuiker.

Restaurant De Kas – Van het land op het bord | Jos Timmer en Wim de Beer | ISBN: 9789021577524 | 240 pagina’s | €34,99

De Kas cover_1
De Kas cover_1
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kookboeken

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’