Tipt26.05.2020

Ontdek de Arabische keuken met Chef Toub


Dankzij de kookboeken van Yotam Ottolenghi hebben veel mensen een inkijkje gekregen in de Midden-Oosterse keuken. En zo zijn ras el hanout, za’atar en harissa geen onbekende specerijen meer. Toch is de kennis van de Arabische keuken niet zo groot in ons land. Met Chef Toub: Lekker Arabisch wil (tv-)chef Mounir Toub daar verandering in brengen.

Volgens hem komen we in de regel niet verder dan falafel, hummus en kebab. Zonde, want de Arabische keuken biedt veel meer culinaire inspiratie. In het kookboek heeft hij 88 moderne gerechten uit het Midden-Oosten uitgelicht. Die brengen je van Marokko en Tunesië tot Libanon, Egypte en Syrië.

Chef Toub

De Brabander Toub is zoon van Marokkaanse ouders en tv-kijkers kennen hem natuurlijk van 24Kitchen, Max en Fox Sports. Bij die laatste was hij de vaste chef bij De Tafel van Kees, waar hij presentator Kees Jansma voorzag van zijn favoriete gerechten (veel kip) met een Arabische twist.

Bastilla

Anderen kennen hem misschien van een optreden in De Wereld Draait Door waar hij sprak over het klassieke gerecht bastilla, een hartige taart gevuld met vlees (vaak duif) en amandelen in filodeeg. Toub probeert zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit klassieke gerecht.

Daarom staat hij met zijn Bastillarie-foodtruck op festivals en culinaire events. En voor wie kan genieten van een Australian Pie op een festival, is het proberen van een eenpersoons bastilla een must!

<em>(Cover kookboek Chef Toub: Lekker Arabisch - \u00a9Kosmos Uitgevers)<\/em>
(Cover kookboek Chef Toub: Lekker Arabisch - ©Kosmos Uitgevers)

88 gerechten

In Lekker Arabisch staan 88 gerechten die typisch zijn voor Arabische keuken zoals verschillende recepten voor in de tajine, baklava, Turkse yoghurtsoep, tabouleh met granaatappels en munt en harira. Chef Toub geeft ook een eigentijdse draai aan verschillende gerechten of leent wat uit de Hollandse keuken. Zo vind je in het boek recepten voor vegetarische kebab van noten, paddenstoelen en Parmezaanse kaas maar ook kroketten met een vulling van couscous en tabouleh.

Gastchefs

Het kookboek bevat ook gastbijdrages van Bart van Olphen van Fish Tales, meesterpatissier Hidde de Brabander en theesommelier Kasia Vermaire. Zij tonen hun eigen expertises met een Arabische twist. Vermaire zorgt bijvoorbeeld voor allerlei alcoholvrije dranken die passen bij de gerechten in het boek. Later deze week delen we een gerecht uit het boek en ja, natuurlijk is dat voor een bastilla.

Chef Toub: Lekker Arabisch | Mounir Toub | ISBN: 9789021575940 | Pagina’s 176 | €24,99

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kookboeken

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

In Burgerbijbel deelt chef-kok Ramon Brugman meer dan 200 recepten voor vlees-, vis- en vegaburgers. Hij laat stap voor stap zien hoe je de perfecte burger, het broodje, sauzen en garnituur zelf maakt. Een must-have kookboek voor elke burgerliefhebber.

Food24.09.2025

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

Met Pannenkoek en co de wereld over

Met pannenkoeken eindeloos kunt variëren: met verschillende soorten beslag, verrassende toppings en smaken uit allerlei landen. Met het nieuwe receptenboek Pannenkoek & co stap je in een diverse wereld van pannenkoeken, poffertjes, blini’s en nog veel meer. 

Food24.09.2025

Met Pannenkoek en co de wereld over

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar