Ontdek de Arabische keuken met Chef Toub

Ontdek de Arabische keuken met Chef Toub

Vorig artikel Volgend artikel

Dankzij de kookboeken van Yotam Ottolenghi hebben veel mensen een inkijkje gekregen in de Midden-Oosterse keuken. En zo zijn ras el hanout, za’atar en harissa geen onbekende specerijen meer. Toch is de kennis van de Arabische keuken niet zo groot in ons land. Met Chef Toub: Lekker Arabisch wil (tv-)chef Mounir Toub daar verandering in brengen.

Volgens hem komen we in de regel niet verder dan falafel, hummus en kebab. Zonde, want de Arabische keuken biedt veel meer culinaire inspiratie. In het kookboek heeft hij 88 moderne gerechten uit het Midden-Oosten uitgelicht. Die brengen je van Marokko en Tunesië tot Libanon, Egypte en Syrië.

Chef Toub

De Brabander Toub is zoon van Marokkaanse ouders en tv-kijkers kennen hem natuurlijk van 24Kitchen, Max en Fox Sports. Bij die laatste was hij de vaste chef bij De Tafel van Kees, waar hij presentator Kees Jansma voorzag van zijn favoriete gerechten (veel kip) met een Arabische twist.

Bastilla

Anderen kennen hem misschien van een optreden in De Wereld Draait Door waar hij sprak over het klassieke gerecht bastilla, een hartige taart gevuld met vlees (vaak duif) en amandelen in filodeeg. Toub probeert zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit klassieke gerecht.

Daarom staat hij met zijn Bastillarie-foodtruck op festivals en culinaire events. En voor wie kan genieten van een Australian Pie op een festival, is het proberen van een eenpersoons bastilla een must!

Chef Toub - Lekker Arabisch cover_
(Cover kookboek Chef Toub: Lekker Arabisch - ©Kosmos Uitgevers)

88 gerechten

In Lekker Arabisch staan 88 gerechten die typisch zijn voor Arabische keuken zoals verschillende recepten voor in de tajine, baklava, Turkse yoghurtsoep, tabouleh met granaatappels en munt en harira. Chef Toub geeft ook een eigentijdse draai aan verschillende gerechten of leent wat uit de Hollandse keuken. Zo vind je in het boek recepten voor vegetarische kebab van noten, paddenstoelen en Parmezaanse kaas maar ook kroketten met een vulling van couscous en tabouleh.

Gastchefs

Het kookboek bevat ook gastbijdrages van Bart van Olphen van Fish Tales, meesterpatissier Hidde de Brabander en theesommelier Kasia Vermaire. Zij tonen hun eigen expertises met een Arabische twist. Vermaire zorgt bijvoorbeeld voor allerlei alcoholvrije dranken die passen bij de gerechten in het boek. Later deze week delen we een gerecht uit het boek en ja, natuurlijk is dat voor een bastilla.

Chef Toub: Lekker Arabisch | Mounir Toub | ISBN: 9789021575940 | Pagina's 176 | €24,99

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies