De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Dankzij de kookboeken van Yotam Ottolenghi hebben veel mensen een inkijkje gekregen in de Midden-Oosterse keuken. En zo zijn ras el hanout, za’atar en harissa geen onbekende specerijen meer. Toch is de kennis van de Arabische keuken niet zo groot in ons land. Met Chef Toub: Lekker Arabisch wil (tv-)chef Mounir Toub daar verandering in brengen.
Volgens hem komen we in de regel niet verder dan falafel, hummus en kebab. Zonde, want de Arabische keuken biedt veel meer culinaire inspiratie. In het kookboek heeft hij 88 moderne gerechten uit het Midden-Oosten uitgelicht. Die brengen je van Marokko en Tunesië tot Libanon, Egypte en Syrië.
Chef Toub
De Brabander Toub is zoon van Marokkaanse ouders en tv-kijkers kennen hem natuurlijk van 24Kitchen, Max en Fox Sports. Bij die laatste was hij de vaste chef bij De Tafel van Kees, waar hij presentator Kees Jansma voorzag van zijn favoriete gerechten (veel kip) met een Arabische twist.
Bastilla
Anderen kennen hem misschien van een optreden in De Wereld Draait Door waar hij sprak over het klassieke gerecht bastilla, een hartige taart gevuld met vlees (vaak duif) en amandelen in filodeeg. Toub probeert zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit klassieke gerecht.
Daarom staat hij met zijn Bastillarie-foodtruck op festivals en culinaire events. En voor wie kan genieten van een Australian Pie op een festival, is het proberen van een eenpersoons bastilla een must!

88 gerechten
In Lekker Arabisch staan 88 gerechten die typisch zijn voor Arabische keuken zoals verschillende recepten voor in de tajine, baklava, Turkse yoghurtsoep, tabouleh met granaatappels en munt en harira. Chef Toub geeft ook een eigentijdse draai aan verschillende gerechten of leent wat uit de Hollandse keuken. Zo vind je in het boek recepten voor vegetarische kebab van noten, paddenstoelen en Parmezaanse kaas maar ook kroketten met een vulling van couscous en tabouleh.
Gastchefs
Het kookboek bevat ook gastbijdrages van Bart van Olphen van Fish Tales, meesterpatissier Hidde de Brabander en theesommelier Kasia Vermaire. Zij tonen hun eigen expertises met een Arabische twist. Vermaire zorgt bijvoorbeeld voor allerlei alcoholvrije dranken die passen bij de gerechten in het boek. Later deze week delen we een gerecht uit het boek en ja, natuurlijk is dat voor een bastilla.
Chef Toub: Lekker Arabisch | Mounir Toub | ISBN: 9789021575940 | Pagina’s 176 | €24,99
Verder lezen over Kookboeken

Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Nieuws28.10.2021