Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen

Netflix-docu Hack Your Health onthult de geheimen van je darmen

Vorig artikel Volgend artikel

Netflix heeft onlangs een documentaire uitgebracht die heet Hack Your Health: De Geheimen van je Darmen. De docu duikt in het belang van een gezond spijsverteringssysteem. Het is een mustsee als je meer wilt weten over hoe je lichaam met voedsel omgaat. Daarbij is het ook een stukje bewustwording voor iedereen die moeite heeft met afvallen. Wat ook duidelijk wordt is dat iedereen anders is en je niet zomaar kunt zeggen: 'jij moet dit doen, dan val je vanzelf af.' Zo lijkt ook het tellen van calorieën echt verspilde moeite te zijn.

Hack Your Health is sowieso leuk om te kijken, mede door de originele en creatieve animaties. De Geheimen van je Darmen voelt als een luchtige kijkervaring, waarin animaties worden afgewisseld door interviews met vier proefpersonen. De hoofdrol wordt vertolkt door Giulia Enders, een Duitse schrijfster die eerder het boek Gut: The Inside Story of Our Body heeft geschreven. Hack Your Health is een licht verteerbare documentaire waarin je veel informatie krijgt, maar je ook een aantal nuttige dingen leert.

Onze darmen als tweede brein

We beseffen niet dat 70% van ons immuunsysteem zich blijkbaar in onze darmen bevindt en de micro-organismen erin zorgen voor het soepele functioneren van alle organen. In Hack Your Health noemt neuroloog John Cryan de darm zelfs het tweede brein van het menselijk lichaam en dat heeft invloed op ons hele lichaam.

Volgens recente studies kan een slechte darmgezondheid worden gekoppeld aan problemen zoals de ziekte van Parkinson en gewichtstoename. Een gezond spijsverteringssysteem hangt af van de kwaliteit van het voedsel dat iemand consumeert. Dat lijkt misschien een inkopper maar na het zien van Hack Your Health denk je daar een stuk genuanceerder over.

Hack Your Health op Netflix

Om meer bewustwording te creëren over darmgezondheid, volgt de documentaire de voedingsgewoonten van vier proefpersonen: Maya Okada Erickson, Daniell Koepke, Kimmie Gilbert en Kobi Kobayashi. Deze Kobayashi is een beroemde wedstrijdeter die onmenselijke hoeveelheden hotdogs, pizzapunten en andere fastfood heeft verorberd. Je verwacht juist bij hem dat hij een gigantisch overwicht heeft, maar niets is minder waar. Bij het testen blijkt zijn darmstelsel zelf redelijk gezond. Om dat te begrijpen moet je echt gaan kijken naar deze boeiende documentaire die ons bijles geeft over de werking van onze darmen.

Hack Your Health is geregisseerd door Anjali Nayar, werd op Netflix uitgebracht op 26 april 2024.

hack
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....