Eatly tipt: Zo Marie Kondo je de koelkast

Eatly tipt: Zo Marie Kondo je de koelkast

Vorig artikel Volgend artikel

De week fris, fruitig en opgeruimd beginnen? Pak dan alvast wat schoonmaakspullen en een vuilniszak bij de hand. Marie Kondo deelde namelijk afgelopen weekend via Instagram hoe je de koelkast het beste kon inrichten en bijhouden. Want moeten fruit nu wel of niet gekoeld bewaar worden? En waar laat je eieren?


Voor we de tien punten uitlichten eerst wat praktische zaken. Het is voor de koelkast het beste als die voor 70% gevuld is. Dit omdat dan de lucht erin vrij kan circuleren en zodoende de temperatuur stabiel blijft. Daarbij behoud je overzicht op deze manier, je ziet altijd precies wat je nog in de koelkast hebt liggen.

Acht tips voor de perfecte koelkast

  • De optimale temperatuur.
Dat is altijd wel een ding geweest, want wat is nou de ideale temperatuur voor je koelkast? Het meest gunstige is om je voedsel onder de 5 graden te bewaren. Dus als de temperatuur tussen de 1 en 4 graden is, zit je gebakken. Zit je koelkast in de zomer wat voller, zet hem dan wat kouder. Is-ie in de winter wat leger, zet hem dan juist wat hoger.


  • Wat hoort niet in de koelkast?

Het meeste fruit (vooral fruit dat moet rijpen) moet je op kamertemperatuur en uit de zon bewaren. Ook eieren horen niet in de koelkast, mits ze je gekoeld hebt gekocht. Op het gebied van groenten mag je het volgende erbuiten laten: komkommers, tomaten, aardappelen, wortelen, uien, knoflook, pompoenen, bieten en andersoortige wortels zoals gember. Klein ezelsbruggetje: als het in de supermarkt buiten de koeling ligt, dan mag je het thuis ook zo bewaren

Geopende blikjes kun je beter overgieten naar iets met een hersluitbaar deksel om in de koelkast te bewaren. Producten waarvan de tenminste houdbaar tot (tht) datum is verstreken. Daarnaast is het ook een no go om brood in de koeling te bewaren, daar verpest je het mee. Wil je de kookkliekjes bewaren? Laat ze eerst buiten de koelkast afkoelen voor je ze erin zet. Mosterd, siroop, jam en bijvoorbeeld augurken in een pot kun je allemaal in een koele donkere kast bewaren.

  • Wat hoort wel in de koelkast?

Alle bessen, citrusfruit en al het andere rijpe fruit. Daarbij horen alle verse zuivelproducten in de koeling zoals melk en yoghurt. En natuurlijk vlees en vis. Op veel verpakkingen staat of het na openen in de koelkast hoort, houd je daar aan! Al de groenten die hierboven niet genoemd zijn, horen in de koeling thuis. Alle geopende flessen wijn, zelfs rode, horen in de koelkast bewaard te worden.

  • Beste indeling planken

Bovenste plank: alles wat niet gekookt hoeft te worden zoals gesneden vlees, dips, restjes en bijvoorbeeld tortilla wraps. Maar ook producten in blik die nog niet op zijn gegaan (al dan niet overgegoten).

Middelste plank: alle zuivelproducten en eieren. Veel koelkasten hebben uitsparingen in de deur voor melkflessen en eieren, maar de deur is niet de juiste plaats voor.

Onderste plank: vlees en vis.

Lades: Daar kun je naar hartenlust al je fruit en groenten in bewaren. Ook zijn ze perfect voor verse kruiden. Probeer een krop sla altijd alleen in een lade te doen. Verse kruiden (op basilicum na) bewaar je als een boeket, gewassen in een glazen pot met een beetje water op ruime afstand van de achterkant van de koelkast.

Deurrekken: Die zijn perfect voor sap, kruiden, smeersels en alles met een lange tht-datum.

  • Beste schap-inrichting

Het zou geen Marie Kondo-lijst zijn als er niet een goede manier van het inrichten van de schappen zou zijn. Het is eigenlijk allemaal vrij logisch. Probeer verstandig te stapelen zodat je overzicht houdt. Grote dingen onderop, kleine dingen bovenop. Lange dingen achterin, korte dingen voorin. Meerdere exemplaren van iets (zoals bierflesjes) plaats je rechtop achterelkaar.

  • Wat kan bij elkaar?

De makkelijkste stelregel: leg productgroepen bij elkaar, ga het niet mixen. Dus vlees bij vlees en vis bij vis;. Doe groenten in een la en fruit in de andere la. Kruiden en groene bladgroente weghouden van de achterkant van de koelkast.

  • Hoe vaak schoonmaken en hoe?

Als je met iets knoeit in de koelkast: ruim het meteen op. Maak de handgrepen om de dag schoon en doe een keer per week de deur. Planken en containers altijd controleren of er niet stiekem iets te lang staat, zo ja: in de prullenbak. Als je om de drie maanden de hele koelkast leeghaalt en helemaal schoonmaakt, dan houd je hem continu goed zuiver. Gebruik daarvoor altijd warm water met een beetje afwasmiddel, gebruik nóóit bleekmiddel.

  • Wat moet je doen bij nare geuren?

Als je afgesloten glazen bakken gebruikt, dan heb je al minder last van geuren. Een ander handigheidje is om een wat kool op de onderste plank te bewaren.


Wes van Geneijgen

Is editor-in-chief a.i. van Eatly.nl. Werkt als freelance journalist en copywriter. Wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies