Tipt24.11.2020

De wereld rond in 80 glazen gidst je langs de dranken op de wereld


Richting de feestdagen publiceren we hier op Eatly een lijst met onze favoriete (kook)boeken van 2020. Tot die tijd gaan we door met toffe boeken delen die net zijn uitgekomen. Zo viel een paar weken geleden het boek De wereld rond in 80 glazen op de deurmat. Een boek dat dient als atlas, encyclopedie en naslagwerk op het gebied van traditionele dranken van over de hele wereld.

De twee schrijvers Jules Gaubert-Turpin en Adrien Grant Smith Bianchi zijn studievrienden die de afgelopen vijf jaar samen zijn gaan werken op het gebied van vloeibare gastronomie. Het eerste resultaat was de historische atlas De wijnkaart, alsjeblieft boordevol verhalen en kaarten van wijngaarden van over de hele wereld. Daarnaast zijn ze grondlegers van een biermagazine en een blog over sterke drank.

Drankencyclopedie

In De wereld rond in 80 glazen nemen ze de lezer mee de wereld over aan de hand van 80 kenmerkende dranken voor een land of regio. Daardoor komt de lezer alles te weten over bijvoorbeeld Japanse whisky, Nederlandse jenever, Caribische rum en Belgisch bier.

Dit zijn misschien nog best voor de hand liggende dranken, maar het boek bevat ook alles over de traditionele alcoholische dranken die door de eeuwen heen in Noorwegen, Bolivia, Korea en Benin werden gedronken.

80 reizen, glazen en verhalen

Zoals gezegd is het niet alleen een encyclopedie die alle informatie bevat over een specifieke drank. De schrijvers nemen de lezer aan de hand van 80 reizen, glazen en verhalen mee de wereld over. Het startpunt is een van de vijf regio’s in Griekenland waar ouzo gemaakt mag worden.

Daarna wordt de reis vervolgd in Oost-Europa en gaat via de rest van Europa via Italië naar Afrika, Azië, Oceanië naar Zuid- en Noord-Amerika om voor het 80ste glas te eindigen in het Canadese Quebec met een Cidre de Cidre de Glace. Bij iedere drank leer je alles over de historie, anekdotes en smaakprofielen. Met een beetje geluk staat er ook nog een goede spijscombinatie bij of een cocktailrecept. Dat maakt het boek een must have voor iedereen die meer wil leren over de drankwereld!

De wereld rond in 80 glazen | Adrien Grant Smith Bianchi en Jules Gaubert-Turpin | ISBN: 9789021576343 | 200 pagina’s | €29,99

<em>(Cover: De Wereld rond in 80 glazen)<\/em>
(Cover: De Wereld rond in 80 glazen)
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Drank

Alcoholvrij proosten: dit zijn de kerstfavorieten van World of Nix

Tijdens de feestdagen willen steeds meer mensen sprankelend en bewust genieten, zonder in te leveren op smaak of beleving. Daarom selecteerde World of Nix de mooiste alcoholvrije kerstfavorieten: van feestelijke bubbels tot culinaire dranken en de beste kerstcadeaus.

Drinks24.09.2025

Alcoholvrij proosten: dit zijn de kerstfavorieten van World of Nix

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Of je nu een verjaardag, jubileum of gewoon een gezellig samenzijn viert, een feestelijk gedekte eettafel is de perfecte manier om je gasten te verwelkomen en de juiste sfeer te creëren. Een mooi gedekte tafel laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de details en dat maakt elke gelegenheid extra speciaal. Wil je je eettafel extra feestelijk maken? Gebruik de volgende tips!

Lifestyle29.08.2024

Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Je bent bij vrienden lekker aan het borrelen en het ene glaasje volgt het andere snel op. Voor je het weet sta je Vogue van Madonna mee te zingen in het midden van de kamer en weten je vrienden het al: de kater komt late...

Gezond24.05.2024

Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Een paar dagen geleden hebben we ons ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis en het verhaal achter het bijzondere Schotse whiskymerk Jura. Het bekende spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ gaat in iets...

Drinks28.06.2023

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Het verhaal van het Schotse whiskymerk Jura is er een van een afgelegen eiland, met een kleine gemeenschap waar gemeenschapszin heel belangrijk is. Het afgelegen kent namelijk maar één weg, één pub en één whiskydis...

Drinks25.06.2023

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Verder lezen over Kookboeken

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

In Burgerbijbel deelt chef-kok Ramon Brugman meer dan 200 recepten voor vlees-, vis- en vegaburgers. Hij laat stap voor stap zien hoe je de perfecte burger, het broodje, sauzen en garnituur zelf maakt. Een must-have kookboek voor elke burgerliefhebber.

Food24.09.2025

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

Met Pannenkoek en co de wereld over

Met pannenkoeken eindeloos kunt variëren: met verschillende soorten beslag, verrassende toppings en smaken uit allerlei landen. Met het nieuwe receptenboek Pannenkoek & co stap je in een diverse wereld van pannenkoeken, poffertjes, blini’s en nog veel meer. 

Food24.09.2025

Met Pannenkoek en co de wereld over

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar