Zelf thuis gezonde en zomerse ijsthee maken doe je zo

Zelf thuis gezonde en zomerse ijsthee maken doe je zo

Vorig artikel Volgend artikel

Met een hittegolf in aantocht is het altijd handig om eens te kijken naar wat naast water een handige en gezonde manier is om tijdens die warme dagen goed gehydrateerd te blijven. Natuurlijk kun je ijsklontjes en wat gember, munt en komkommer in een kan met water doen. Maar in een handomdraai heb je thuis ook verschillende soorten ijsthee gemaakt.

Op een warme dag is het altijd prettig om de koelkast open te trekken daar een heerlijk koud biertje of seltzer aan te treffen. Alleen is alcohol en warm weer geen beste combinatie aangezien je zo best makkelijk uit kan drogen. Vandaar dat je het beste water kan drinken met dit weer en de volgende groenten en fruit het beste kan eten.

Dorstlesser

Hoewel Nederlands kraanwater behoort tot de top van Europa en het de beste dorstlesser is, vinden mensen het niet ideaal om het uitsluitend te drinken. Vandaar dat we eens zijn gaan kijken naar wat nog meer frisse en gezonde dorstlessers zijn. Wat blijkt? Het is enorm makkelijk om thuis een heerlijke ijsthee te maken. We hebben recepten voor vier varianten hieronder staan.

Overdaad

Zoals met veel andere zaken: overdaad schaadt, zo ook met ijsthee. Als je bijvoorbeeld al strak van de cafeïne staat, omdat je vier koppen koffie op hebt, is het waarschijnlijk niet handig om nog een liter ijsthee weg te werken. Maar als een fijne dorstlesser op een warme dag, is het een ideaal drankje.

Aan de slag

Er zijn verschillende manieren om ijsthee te maken en het is niet zo dat de ene manier beter is dan de andere. Waar wij vooral op hebben gefocust: lekker, gezond en makkelijk. Vandaar dat we kiezen om de verschillende ijsthees te maken met warm water én in een literpot (/Mason Jar).

Verder is het handig om te onthouden: hoe langer het theezakje in het water zit, hoe sterker de thee wordt. Daarnaast is het goed om de (verse) kruiden na een paar uur uit de potten te halen, want op een gegeven moment zijn ze niet meer okee. Mocht je het idee hebben dat de ijsthees niet zoet genoeg zijn, kun je altijd iets van honing toevoegen.



Kokos-limoen ijsthee

Iedereen die op een warme dag ooit vers kokoswater heeft gedronken weet wat voor fantastische dorstlesser het is. In combinatie met thee en limoen is het zelfs nóg beter.


Nodig:

  • 2 zakjes zwarte thee
  • 1/2 limoen (dunne plakjes)
  • 0,7 liter kokoswater (opgewarmd)

Maken:

  1. Doe de thee en limoen in de liter pot;
  2. Voeg daar het opgewarmde kokoswater bij en laat een kwartiertje staan;
  3. Haal de theezakjes eruit;
  4. Zet 3 tot 4 uur in de koelkast om af te koelen en om de smaken perfect tot hun recht te laten komen.

Braam-munt ijsthee

Bramen, munt en groene thee zijn tijdens de zomer een perfecte combinatie.

Nodig:

  • 65 gram bramen
  • 6 muntblaadjes
  • 2 zakjes groene thee
  • 0,7 liter water (heet)

Maken:

  • Doe de thee, muntblaadjes en bramen in de liter pot;
  • Voeg daar het hete water bij en laat een kwartiertje staan;
  • Haal de theezakjes eruit;
  • Zet 3 tot 4 uur in de koelkast om af te koelen en om de smaken perfect tot hun recht te laten komen. Vergeet niet om de muntblaadjes te verwijderen als ze enigszins vergaan zijn.

Perzik-gember ijsthee

Misschien zijn dit niet twee smaken die je normaal mengt, maar het is de moeite waard om het eens te proberen. De combinatie zorgt namelijk van een lekker kruidige ijsthee.

Nodig:

  • 1 perzik zonder pit en in plakjes gesneden
  • 2 zakjes groene thee
  • 4 stukjes gember (gesneden)
  • 0,7 liter water (heet)

Maken:

  1. Doe de thee, perzik en stukjes gember in de liter pot;
  2. Voeg daar het hete water bij en laat een kwartiertje staan;
  3. Haal de theezakjes eruit;
  4. Zet 3 tot 4 uur in de koelkast om af te koelen en om de smaken perfect tot hun recht te laten komen.

Citroen-basilicum ijsthee

Dit is misschien wel ons favoriete recept voor huisgemaakte ijsthee van de vier. Vooral omdat de combinatie van basilicum, citroen en groene thee heerlijk samengaan. Een fervent cocktailliefhebber zou hier de basis voor een ‘Basil Smash’ in zien, maar laten we het voor alcoholvrij houden.


Nodig:

  • 1/2 citroen in plakjes gesneden
  • 6 verse basilicumblaadjes
  • 2 zakjes groene thee
  • 0,7 liter water (heet)

Maken:

  1. Doe de thee, citroen en basilicumblaadjes in de liter pot;
  2. Voeg daar het hete water bij en laat een kwartiertje staan;
  3. Haal de theezakjes eruit;
  4. Zet 3 tot 4 uur in de koelkast om af te koelen en om de smaken perfect tot hun recht te laten komen. Vergeet niet om de basilicumblaadjes te verwijderen als ze enigszins vergaan zijn.
Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies