Zeebaars ceviche met granaatappelpitten en een avocado-crema

Zeebaars ceviche met granaatappelpitten en een avocado-crema

Vorig artikel Volgend artikel

Een goede ceviche is een van die gerechten die het leven een stukje mooier maken. Door de jaren heen heb ik legio recepten uitgeprobeerd en ik ben er door het verdiepen in de Mexicaanse keuken achter gekomen wat de ceviches altijd hebben gemist: een avocado-crema. Het gaat waarschijnlijk tegen de Peruaanse traditie in, maar een zeebaars ceviche met granaatappelpitten en avocado-crema is fantastisch.

Iedereen die voor het eerst kennismaakt met het fenomeen crema op een taco of burrito weet wat hij of zij gemist heeft in het leven. Want guacamole is niet het belangrijkste als topping, maar een goede crema. Ik had nog een kleine hoeveelheid staan na een legendarische Taco Night en die avocado-crema bleek het missende ingrediënt bij mijn favoriete ceviche.

Zeebaars ceviche met granaatappelpitten en een avocado-crema

Voor het gemak heb ik bij dit recept gekozen voor een ‘makkelijke’ avocado-crema gemaakt die niet veel tijd kost. Een échte crema moet je namelijk een nachtje laten rusten. De zeebaars voor dit gerecht komt uit de visbox van Freshly Fish.

Nodig:

Voor de crema:

  • 2 grote rijpe avocado's gehalveerd en ontpit
  • 130ml crème fraîche (of Griekse yoghurt / zure room)
  • 2 grote teentjes knoflook (fijngehakt)
  • sap van 1 limoen (ongeveer 2 eetlepels)
  • 1 theelepel komijnzaad
  • Zout
  • Peper

Voor de ceviche:

  • 2 zeebaarsfilets
  • Sap van 1 limoen
  • Sap van 1 citroen
  • 1 rode peper (fijngesneden)
  • ½ komkommer (fijngesneden)
  • ½ bakje tuinkers (geknipt)
  • 2 el granaatappelpitjes
  • Handvol verse koriander, gehakt
  • Extra vierge olijfolie om te besprenkelen

Maken:

Crema:

Doe de avocado, crème fraische, knoflook en limoensap in de blender of meng het met de hand. Verwerk alle ingrediënten tot een mooi glad geheel en breng op smaak met peper en zout naar smaak. Dat is alles. De crema is in de ijskast 48u goed te houden, maar hij is versgemaakt het lekkerste om gelijk op te peuzelen.

Ceviche:

  1. Doe het limoensap en het citroensap in een niet-reactieve glazen of keramieke kom. Kruid de zeebaars met zout en snijdt het met een scherp mes zo dun mogelijk en voeg toe aan de kom met sap. Laat 10-15 minuten intrekken tot de vis begint te verkleuren.
  2. Verdeel de crema op een bord en bedek met plakjes vis. Bestrooi met de gesneden peper, komkommer, tuinkers en granaatappelpitjes en maak het af met een scheutje extra vergine olijfolie en versgemalen zwarte peper.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies