Vier recepten die je volledig in de stemming voor de feestdagen brengen

Vier recepten die je volledig in de stemming voor de feestdagen brengen

Vorig artikel Volgend artikel

Met het weer van afgelopen weekend en de vrieskou die ons deze week nog staat te wachten lijkt de winter begonnen te zijn. Hoogste tijd om je een beetje voor te bereiden op de feestdagen en een overdaad aan diners, borrels en feestjes. Bailey’s heeft alvast vier recepten om je naasten te verrassen en wat warmte te bieden.

Het fijne aan alle recepten die Bailey’s speciaal voor deze periode heeft gemaakt: ze zijn niet alleen heel fijn voor je gasten, maar ook voor jezelf. Er is namelijk altijd genoeg. Hoogste tijd dus om het thuis gezellig te maken, kaarsjes aan te steken, een goed muziekje aan te zetten en de keuken in te duiken.

Speculaas wafelkoekjes

Bereidingstijd: ongeveer 60 minuten
Wachttijd: ongeveer 60 minuten

Ingrediënten voor 18 stuks:

Voor de koekjes:

  • 100 g speculaas
  • 110 g boter, zacht
  • 200 g tarwebloem (type 405)
  • Bloem voor het werkvlak
  • 1 ei (maat M)
  • 80 g bruine suiker
  • 40 ml Baileys Salted Caramel te koop bij o.a. Drank Gigant
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snuifje zout
  • Zonnebloemolie om in te vetten

Voor de topping:

  • 150 g melkchocolade-coating
  • 5 ml Baileys Salted Caramel
  • 3 eetlepels karamelsaus (te koop bij de supermarkt)
  • 1 theelepel zeezout

Benodigdheden:

Keukenweegschaal, mixer, kom, handmixer, huishoudfolie, wafelijzer, borstel, rooster, pan, fornuis, garde

Bereiding:

  1. Doe voor de koekjes speculaas in een blender en maal fijn. Kneed in een kom de bloem, bakpoeder, ei, suiker, boter, zout, Baileys en speculaas tot een deeg ontstaat. Wikkel het deeg in folie en laat minstens 1 uur afkoelen in de ijskast.
  2. Verwarm het wafelijzer voor. Verdeel het deeg op een bebloemd werkvlak in stukjes van elk ca. 30 g. Vorm de deegstukken met je handen tot een bal. Bestrijk het wafelijzer met een beetje zonnebloemolie en leg de deegballetjes met voldoende ruimte ertussen op het ijzer. Sluit het wafelijzer en bak ze in ongeveer 4 minuten goudbruin. Laat de koekjes afkoelen op het rooster.
  3. Hak voor de topping de chocoladecoating fijn en smelt dit in een kom boven een waterbad. Voeg Baileys toe en meng. Doop de helft van de koekjes in de chocolade en laat ze uitharden op een rooster. Giet karamelsaus en sprenkel zeezout over de koekjes en serveer.

Tip: De Baileys moet voor de topping op kamertemperatuur zijn, zodat hij zich met de getempereerde chocolade verbindt.

Baileys Waffle__

Tiramisu

Er is een Italiaanse klassieker die altijd kan, dus helemaal in de winter en als feestelijke afsluiting van een diner: tiramisu. Het maken van de tiramisu met Baileys neemt even in beslag door de wachttijd van het opstijven (drie uur). Dit betekent dus verplicht chillen in de tussentijd! Begin lekker op tijd met het maken van de tiramisu, om vervolgens wat tijd voor jezelf te nemen tijdens de wachttijd.

Bereidingstijd: ca. 20 minuten
wachttijd: ca. 180 minuten

Ingrediënten voor 4 porties:

Voor de siroop:

  • 60 ml espresso, heet
  • 30 ml Baileys The Original Irish Cream
  • 1 eetlepel poedersuiker

Voor de tiramisu:

  • 2 eierdooiers (maat M)
  • 1 ei (maat M)
  • 50 g poedersuiker
  • 250 g mascarpone
  • 20 ml Baileys The Original Irish Cream te koop bij o.a. Gall & Gall.
  • 120 g lange vingers (koekjes)
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Benodigdheden:

Keukenweegschaal, kommen, garde, ovenschaal (ca. 10 x 15 cm), koelkast

Bereiding:

  1. Meng voor de siroop espresso, Baileys en poedersuiker tot de poedersuiker volledig is opgelost.
  2. Klop voor de tiramisu eidooiers, eieren en poedersuiker tot het schuimt. Voeg mascarpone en Baileys toe en roer het geheel tot een gladde massa.
  3. Bekleed een ovenschaal (ca. 10 x 15 cm) met de helft van de lange vingers en giet er de helft van de siroop overheen. Verdeel vervolgens de helft van de mascarponeroom erover en bedek met de resterende lange vingers. Herhaal deze stappen voor een tweede laag.
  4. Dek de tiramisu af en laat ongeveer 3 uur afkoelen in de ijskast. Bestrooi met cacaopoeder en dien op.

Tip: Als je dat lekker vindt, roer dan geraspte citroenschil door de mascarpone. Maar wees voorzichtig: gebruik alleen biologische citroenen voor het wrijven!

Eclairs gevuld met Baileys Espresso Crème

Bereidingstijd: ongeveer 90 minuten
wachttijd: ca. 20 minuten

Ingrediënten voor 12 stuks:

Voor het soezendeeg:

  • 50 g boter
  • 200 ml water
  • 50 ml Baileys Espresso Crème te koop bij o.a. Mitra
  • 1 snuifje zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 150 g tarwebloem (type 405)
  • 4 eieren (maat M)
Voor de room:
  • 400 g slagroom (30% vet)
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 80 ml Baileys Espresso Crème
  • 2 theelepels espressopoeder, oplosbaar

Voor het glazuur:

  • 100 g poedersuiker
  • 1 theelepel espressopoeder, oplosbaar
  • 10 ml Baileys Espresso Crème
  • 30 g hazelnoten

Benodigdheden:

Keukenweegschaal, pot, fornuis, houten lepel, kommen, handmixer, spuitzak, stervormige tuit (ca. 7 mm), oven, ovenschaal, bakpapier, bakplaat, garde, stervormige tuit (ca. 4 mm), mes

Bereiding:

  1. Breng in een pan boter, water en Baileys aan de kook. Voeg zout, suiker en bloem toe. Meng snel met een houten lepel en haal van het vuur. Zodra de substantie glad is, zet je de pan terug op het vuur en laat je het ongeveer 3 minuten op laag vuur branden. Er zal zich een dun laagje deeg vormen op de bodem van de pan. Zodra het deeg van de bodem loslaat, doe je het in een kom en laat je het ongeveer 5 minuten afkoelen. Voeg eieren toe aan het deeg en kneed met de deeghaken van de handmixer.
  2. Verwarm de oven voor (hetelucht: 175 °C). Vul een kleine braadpan tot 2/3 met water en schuif hem op het laagste rooster in de oven. Spuit het soezendeeg op twee met bakpapier beklede bakplaten, maak toeven van ca. 3 tot 5 cm lang. Bak de een na de ander in ca. 30 minuten op de middelste plank goudbruin. Open niet tussentijds de ovendeur, dan zakt het soezendeeg in. Na afloop van de baktijd uit de oven halen en laten afkoelen.
  3. Voor de crème klop je de slagroom en de vanillesuiker met de garde van de handmixer stijf. Meng de Baileys en het espressopoeder in een kleine kom tot het poeder is opgelost en klop dan kort door de room. Giet de crème in een spuitzak met een fijne stervormige tuit (ø ca. 4 mm).
  4. Snijd de eclairs in de lengte doormidden. Spuit stippen room op de onderste helft, dek af met de bovenste helft en druk zacht aan.
  5. Meng voor het glazuur poedersuiker, espressopoeder en Baileys tot een dik glazuur en smeer dit uit op de eclairs. Bewaar koud tot het opdienen. Hak de hazelnoten grof, sprenkel ze over de eclairs en dien op.

Gemiddelde hoeveelheid Baileys: 1,7 g per portie.

Tip: Wil je zelf karamelhazelnoten maken? Karameliseer dan 50 g suiker en 1 eetlepel honing in een pan, voeg de hazelnoten toe en roer. Laat de hazelnoten afkoelen op bakpapier.

Baileys Hot Chocolate met sparkles

Denk je aan de winter, dan denk je aan warme chocolademelk. Om de klassieke warme chocolademelk een feestelijke touch te geven, heeft Baileys een variant bedacht. Zo heb je het deze winter nooit meer koud. Drink hem tijdens een filmavondje samen op de bank of nodig je vrienden uit voor een winterborrel in de tuin of op het balkon.

Ingrediënten voor 2 stuks

  • 50 ml Baileys
  • 1 el cacaopoeder
  • 100 ml melk
  • Slagroom
  • Topping van marshmallows of chocoladekrullen

Bereiding

  1. Verwarm de melk zachtjes en roer het cacaopoeder erdoor.
  2. Giet de vloeistof daarna in je lievelingsmok.
  3. Voeg de Baileys toe en wees niet te zuinig met de toppings: een flinke toef slagroom, marshmallows (liefst geroosterd) en chocoladekrullen. Gebruik waar je zin in hebt! Bewonder het resultaat en tast toe.


NIX onder 18: Geen 18? Geen alcohol.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies