Recepten07.04.2020

Recept: super lekkere quinoasalade met venkel en makreel


Zoek je een lekker recept voor een gezonde salade die ook nog eens super goed vult? Dan is dit het perfecte recept: quinoasalade met venkel en makreel.

Quinoa is een uitstekende basis voor een lunchsalade. Deze kleine korreltjes vullen je maag én bevatten ook nog eens veel eiwitten, koper en magnesium. Super gezond dus. Het is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen graansoort en daardoor van nature glutenvrij.

Het lekkere aan deze salade is niet alleen de combinatie van smaken, maar ook van structuren. De venkel gaat er in flinterdunne plakjes – maar rauw – doorheen. Het knapperige in combinatie met de zachtheid van avocado en makreel is perfect.

Ingrediënten

  • 100 gram quinoa
  • 1 venkel
  • blikje makreel
  • 1 rijpe avocado
  • sambal badjak
  • zwarte peper

Quinoa heeft van nature niet veel smaak, maar dat is in deze salade ook niet zo nodig. Venkel, makreel en sambal badjak hebben namelijk allemaal een vrij sterke smaak en dan is de neutraliteit van quinoa wel zo prettig.

Tip: als je quinoa graag toch wat extra smaak geeft, kook dan een (half) bouillonblokje mee. Groentebouillon is voor deze salade het lekkerst.

Je hebt slechts vijf ingredi\u00ebnten nodig om deze super lekkere salade te maken
Je hebt slechts vijf ingrediënten nodig om deze super lekkere salade te maken

Zo maak je ‘m klaar

Weeg de quinoa af en doe deze in een klein laagje water in de pan. Je kunt eventueel een bouillonblokje mee koken voor wat extra smaak. Op de verpakking staat hoe lang je de quinoa moet koken.

Snijd ondertussen de venkel doormidden, verwijder het hart en was beide helften goed. Snij ze daarna in flinterdunne plakjes. Je hebt dan halve maantjes, die je eventueel nog een keer doormidden kunt snijden.

Laat een blikje makreel uitlekken. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en snij de helften in halve maantjes.

Laat de quinoa even afkoelen voordat je alles door elkaar mengt. Koud is deze salade namelijk het lekkerst. Mix de quinoa eerst met de venkel en doe er dan flink wat zwarte peper overheen. Voeg daarna de makreel en avocado toe. Sambal badjak naar smaak toevoegen. Deze sambalsoort is niet super pittig dus als je uitschiet is dat niet zo’n probleem, dat is juist lekker!

Super lekker, deze salade met quinoa, venkel, makreel en avocado
Super lekker, deze salade met quinoa, venkel, makreel en avocado
En klaar in vijftien minuten!
En klaar in vijftien minuten!
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis