Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Zoek je een lekker recept voor een gezonde salade die ook nog eens super goed vult? Dan is dit het perfecte recept: quinoasalade met venkel en makreel.
Quinoa is een uitstekende basis voor een lunchsalade. Deze kleine korreltjes vullen je maag én bevatten ook nog eens veel eiwitten, koper en magnesium. Super gezond dus. Het is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen graansoort en daardoor van nature glutenvrij.
Het lekkere aan deze salade is niet alleen de combinatie van smaken, maar ook van structuren. De venkel gaat er in flinterdunne plakjes – maar rauw – doorheen. Het knapperige in combinatie met de zachtheid van avocado en makreel is perfect.
Ingrediënten
- 100 gram quinoa
- 1 venkel
- blikje makreel
- 1 rijpe avocado
- sambal badjak
- zwarte peper
Quinoa heeft van nature niet veel smaak, maar dat is in deze salade ook niet zo nodig. Venkel, makreel en sambal badjak hebben namelijk allemaal een vrij sterke smaak en dan is de neutraliteit van quinoa wel zo prettig.
Tip: als je quinoa graag toch wat extra smaak geeft, kook dan een (half) bouillonblokje mee. Groentebouillon is voor deze salade het lekkerst.
Zo maak je ‘m klaar
Weeg de quinoa af en doe deze in een klein laagje water in de pan. Je kunt eventueel een bouillonblokje mee koken voor wat extra smaak. Op de verpakking staat hoe lang je de quinoa moet koken.
Snijd ondertussen de venkel doormidden, verwijder het hart en was beide helften goed. Snij ze daarna in flinterdunne plakjes. Je hebt dan halve maantjes, die je eventueel nog een keer doormidden kunt snijden.
Laat een blikje makreel uitlekken. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en snij de helften in halve maantjes.
Laat de quinoa even afkoelen voordat je alles door elkaar mengt. Koud is deze salade namelijk het lekkerst. Mix de quinoa eerst met de venkel en doe er dan flink wat zwarte peper overheen. Voeg daarna de makreel en avocado toe. Sambal badjak naar smaak toevoegen. Deze sambalsoort is niet super pittig dus als je uitschiet is dat niet zo’n probleem, dat is juist lekker!
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022