Het is helemaal niet moeilijk om thuis frikandellen te maken

Het is helemaal niet moeilijk om thuis frikandellen te maken

Vorig artikel Volgend artikel

Het heugelijk feit dat het gisteren (4 februari) Nationale Frikandellendag was, zetten we vandaag nog even kracht bij. Na het weetje in het artikel over met welke ingrediënten een frikandel gemaakt wordt, kwam veelvuldig de vraag binnen: Heb je een recept? Nou, bij dezen.

Je hoeft in heel Nederland geen moeite te doen om een frikandel op de kop te tikken en zelfs in het buitenland niet. Het is daarom is vrij logisch als je nog nooit erover na hebt gedacht om zelf frikandellen te maken. Toch is het lang niet zo moeilijk als je denkt en is het ook nog best geinig om eens uit te proberen. Zeker tijdens een lockdown met een avondklok en een sneeuwstorm op komst.

Zelf frikandellen maken

Er zijn verschillende manieren om frikandellen te maken en dat heeft vooral te maken met welke stukken vlees je gebruikt. Voor dit recept heb ik van alle soorten vlees gehakt gebruikt. Daar kun je op allerlei manieren mee variëren, zelfde als met de kruiden. Benieuwd naar een echte culinaire frikandel? Check dan gerust eens de frikandellen van Le Frique.

Nodig:

  • 250gr rundergehakt
  • 250gr varkensgehakt
  • 250gr kippengehakt
  • 2 uien
  • 2 eieren
  • 6el paneermeel
  • 5el ketjap
  • 3tl peper
  • 3tl zout
  • 2tl mosterdpoeder
  • 1,5tl komijn
  • 1tl koriander
  • 1tl gemberpoeder
  • 1tl knoflookpoeder
  • 1 stukje foelie
  • 0,5tl kardemom
  • 0,5tl chilipoeder
  • 0,25tl nootmuskaat
  • 1l runderbouillon

Maken:

  1. Meng alle drie de soorten gehakt met elkaar. Doe dit met de hand, staafmixer of keukenmachine. Hoe fijner het mengsel, hoe meer het de structuur van een frikandel krijgt.
  2. Voeg eerst de eieren toen en kneed ze erdoor en doe er daarna alle andere ingrediënten erbij en meng alles goed met elkaar.
  3. Probeer balletjes van tussen de 70 en 80 gram te pakken en rol daar een worst van. Handig om te weten: een frikandel is tussen de 16 en 18 cm lang.
  4. Rol hem in huishoudfolie op om hem beter te vormen en laat even rusten.
  5. Verwarm de runderbouillon en laat hier frikandel vanuit de folie inrollen.
  6. Gaar de frikandel in zo’n 15 minuten in de bouillon.
  7. Dep de frikandel droog en rol hem wederom op in vershoudfolie en laat hem zo verder afkoelen in de koelkast.
  8. Verwarm de frituurpan en bak de frikandel vier minuten op 180 graden.

(Afbeeldingen bij dit artikel: © tpzijl & Michael Meijer)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies