Recepten21.08.2018

Deze slimme marketingtrucs gebruiken ze in restaurants


Een restaurant of foodketen draait allemaal om eten. Smaakvolle gerechten is wat klanten willen proeven. Toch is koken niet de enige bezigheid van restaurants. Ze denken ook na over slimme trucjes om je langer aan tafel te laten zitten en meer te laten bestellen. Het draait om eten, maar ook om geld. Hoe doen ze dit?

Volgorde van de gerechten

Restaurants die over de menukaart hebben nagedacht en goed de marketingtrucs hebben gelezen, zetten vaak duurdere gerechten boven-en onderaan. Mensen lezen, jawel, van boven naar beneden. De bovenste en onderste gerechten onthouden we vaak beter. Een restaurant kan er ook voor kiezen om een duur gerecht bovenaan te zetten. Zo lijken de onderste gerechten ineens een stuk goedkoper. It’s all about how our mind works…

Omschrijvingen

‘Zalm’ klinkt minder interessant dan ‘vers gegrilde zalm in een krokant jasje’, toch? Mensen kiezen vaak op basis van hoe iets omschreven wordt, ook op de menukaart. Zeker als je honger hebt, ben je gevoeliger voor woorden die met eten te maken hebben. En nog iets: Vaak worden eurotekens weggelaten op de menukaart. Mensen hebben dan minder snel het idee dat het om geld gaat. Zelfs ‘€1’ lijkt duurder dan ‘1’.

Kleuren

Mensen zijn onbewust gevoelig voor kleuren. Rood zou eetlust stimuleren en geel trekt de aandacht. Dit is ook de reden dat je deze kleuren vaak aantreft bij fastfoodketens. Meer chique restaurants gebruiken vaak juist blauw. Deze kleur kalmeert en geeft een ontspannen indruk. Hiermee willen ze klanten langer in het restaurant houden.

Bestek

Bestek is vooral praktisch, maar kan ook daadwerkelijk invloed hebben op hoe we ons eten ervaren. Zwaar bestek koppelen we aan kwaliteit. Dit associëren vervolgens ook met ons eten. In een onderzoek gaven mensen die met zilver goed bestek zalm aten, meer geld uit aan de zalm dan mensen die met goedkoper bestek aten. Zelfs de kleur en vorm van bestek heeft invloed op onze smaakperceptie. Yoghurt smaakt voor veel mensen lekkerder als het met een witte lepel gegeten wordt. Kaas lijkt zouter te smaken als je het van een mes eet.

[Afbeelding © Syda Productions – Adobe Stock]

Hester Bastiaanse

Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.

Verder lezen over Restaurant

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

​Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat

Heb je een concert in de Ziggodome of Afas Live, dan is de kans groot dat je even een patatje eet bij de FEBO, aanschuift voor wat sushi bij Ichi-E of een burger weghapt bij Burger Bitch. Helemaal prima natuurlijk, maar...

Hotspots22.06.2024

​Oma Ietje is een must voordat je naar een concert gaat

Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet

Je vakantiegeld is gestort en dat betekent dat de kans groot is dat je daar ook daadwerkelijk een leuke reis van uitzoekt. Soms heb je geen zin om over iets na te denken en boek je lekker een all-inclusive. Als jij ook z...

Food09.06.2024

Vakantietijd! 8 tips voor het all-inclusive-buffet

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Victor kennen we allemaal als de barman van First Dates. De man met ogen om in te verdrinken en cocktails om.. nou ja, netjes van te sippen. Hij stopt met First Dates, maar je kunt nu nog wel bij hem aan de bar zitten. E...

Hotspots03.06.2024

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Als je de Zaanse Schans bezoekt en nog even in het dorpje Zaandijk blijft hangen, dan heb je diverse plekken om uit eten te gaan. Je kunt op chique gaan bij Hoop op d’Swarte Walvis, je kunt naar Slagerij aan de Schans...

Hotspots06.05.2024

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

​Dit is het verschil tussen Eggs Benedict, Florentine en Royale

Het is officieel een ontbijtgerecht, maar menig fan bestelt dit ook schaamteloos tijdens een lunch. Sterker nog, bij Ted's Breda is het zelfs deel van de high tea. Eggs Benedict. Een eiergerecht met een heel luxe naam en...

Food03.05.2024

​Dit is het verschil tussen Eggs Benedict, Florentine en Royale

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

​Hare Majesteit Koningin Máxima opent Impactrestaurant A Beautiful Mess

A Beautiful Mess opent binnenkort haar deuren op het Oosterdokseiland in Amsterdam, en belooft het meest impactvolle restaurant van Nederland te worden. De opening wordt gedaan door Hare Majesteit Koningin Máxima....

Nieuws19.04.2024

​Hare Majesteit Koningin Máxima opent Impactrestaurant A Beautiful Mess