De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon

De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon

Vorig artikel Volgend artikel

Begin februari hebben we een weekend lang genoten van wijn, crèmants en heel veel kaas tijdens Wine, Cheese, Enjoy in Luxemburg. In de Moselle-regio hadden allerlei restaurants speciale kaasgerechten op het menu om gasten te laten genieten van lokale specialiteiten. Het grootste kaasfeestje bleek de tartiflette.

Door: Charlotte Hamilton

In het dorpje Remich mochten Charlotte en ik na een bijzondere crèmantproeverij in een boot op de Moesel dineren in de prachtige wijnkelder van Benoît & Claude viticulteurs die tijdens het event hier een pop-uprestaurant hadden waar ze natuurlijk ook hun wijnen schonken.

Misschien was het de setting, misschien was het de avond, maar de tartiflette die ons voorgeschoteld werd was fan-tas-tisch. Geïnspireerd door deze avond heeft zij er een eigen versie van gemaakt.

Tartiflette met reblochon

(voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 800 g krieltjes in schil
  • 3 uien
  • 2 takken rozemarijn
  • Paar takjes tijm
  • 30 g roomboter
  • 50 ml droge witte wijn
  • zout en peper
  • 200 ml slagroom
  • 300 g reblochon (Franse kaas)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Pel en snijd de uien in halve ringen. Verhit de boter in een grote koekenpan of braadpan en bak de uien met de tijm en rozemarijn tot de uien zacht zijn.
  3. Blus de uien af met een scheut witte wijn en stoof ze tot ze boterzacht zijn. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  4. Snijd de aardappelen door de helft of eventueel in vieren als de krieltjes groot zijn. Doe ze daarna in een pan met water en zout en zet de pan op het vuur. Kook de aardappelen in circa 10 minuten gaar. Meng de aardappelen en uien en verdeel ze over de ovenschaal.
  5. Schenk vervolgens de slagroom eroverheen.
  6. Snijd de Reblochon in plakken en verdeel ze over het gerecht. Zet de schaaltjes circa 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gegratineerd is.
Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies