Talisker eert met zijn whisky's al bijna twee eeuwen het Schotse eiland Skye

Talisker eert met zijn whisky's al bijna twee eeuwen het Schotse eiland Skye

Vorig artikel Volgend artikel

Over de toffe initiatieven die het Schotse whiskymerk Talisker ontplooit zijn hier op Eatly al verschillende artikelen verschenen. Maar het belangrijkste blijven natuurlijk de bijzondere whisky’s die op het eiland Skye worden gedistilleerd. Hoogste tijd om in de bijna 200 jaar oude roemruchte geschiedenis te duiken én de iconische Talisker 10 Year Old uit te lichten.

De gebroeders MacAskill roeiden in 1830 van het kleine Schotse eiland Eigg naar het noordelijker gelegen eiland Skye. Ze ondernamen de tocht om op de Isle of Skye een eigen whiskydistilleerderij te beginnen: Talisker Distillery. De verbondenheid met de zee vind je in het avontuurlijke dna van het whiskymerk terug in bijvoorbeeld de Atlantic Challenge, maar vooral ook in de whisky’s.

Contact met de natuur

Net als op het schiereiland Campbeltown hebben de bewoners van het eiland Skye de natuur omarmd. Dat maakt dat de distilleerderij al bijna 200 jaar een integraal onderdeel is van het eilandleven. Aan de oevers van Loch Harport kijkt de Talisker Distillery uit over de ruige zee en overgeleverd aan de elementen. Die zorgen onder meer voor het unieke smaakprofiel van de Talisker Whisky’s.

Uniek smaakprofiel

Het bijzondere aan alle whisky’s die er bij deze distilleerderij worden gemaakt is dat ze allemaal een kenmerkend smaakprofiel hebben. Dat zit hem in de mouten die gebruikt worden, die zorgen ervoor dat de whisky’s een onmiskenbare zoete, peperige rooksmaak krijgen. Als secundaire aroma’s merk je daarna de kruiden, een beetje zilt en de fruittonen op.

Talisker 10 Year Old

Een van de meest gelauwerde Talisker whisky’s is de 10 Year Old. Dat heeft alles te maken met hoe de zachte maritieme tonen van de whisky die in balans worden gebracht met een vleugje turf en verschillende fruittonen van onder meer appel en peer. Het rokerige gemixt met het zoete en het zilte maken het een heerlijke whisky voor na het eten. Zeker ook omdat de whisky ook een lange afdronk heeft die speelt met het rokerige en het zoete karakter.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies