Online wijnproeverij met wijnexpert Thom Muhring van Neleman

Online wijnproeverij met wijnexpert Thom Muhring van Neleman

Vorig artikel Volgend artikel

Er was niets fijner geweest dan nu in het binnenland achter Valencia in het natuurgebied Parque Natural de las Hoces del Cabriel op pad te zijn. Want daar ligt in het kleine gehucht Casas del Rey het wijnhuis en de wijngaarden van Neleman. Helaas, zit dat er niet in op dit moment maar gelukkig kunnen we dankzij wijnexpert bij Neleman Thom Muhring de biologische en vegan friendly wijnen wel online proeven.

Het verhaal van Neleman begint met oprichter Derrick Neleman die in Casas del Rey een eigen wijnhuis en wijngaarden op een van de hoogstgelegen plekken in de regio heeft waar biologische, vegan en CO2-neutrale wijnen worden geproduceerd. Daarvoor worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt of op een later moment iets aan de wijnen toegevoegd.

Ambacht met moderne twist

In de ogen van Neleman is hoe oorspronkelijker de natuur, hoe oorspronkelijker en mooier de wijn. Met dat als leidmotief worden er op ambachtelijke manier wijnen geproduceerd, maar wel met een moderne benadering. Niet voor niets zijn de wijnen vegan friendly en klimaatneutraal en wordt er na elke 173 verkochte flessen wijn een boom gepland in het natuurgebied.

Deze aanpak valt in de smaak bij liefhebbers van de wijnen, maar ook bij de kenners en wijnschrijvers. In de Grote Hamersma 2019 werden 18 Neleman wijnen aanbevolen met een gemiddelde score van een 8. Onno Kleyn waardeerde de witte Just Fucking Good Wine met een 10- voor de prijs-kwaliteitverhouding (jaargang 2018). En internationale wijnschrijver James Suckling beoordeelde de Bobal Robusta met een 92 uit 100 punten.

Neleman Bodega

Voor we beginnen met de proeverij is het wel belangrijk dat het artikel bedoeld is voor iedereen boven de alcoholleeftijd die verantwoord met drank om kan gaan, want geen 18? Geen alcohol!

Online wijnproeverij

Na dit tekstuele aperitief is het natuurlijk tijd om de wijnen zelf te proeven. Wijnexpert van Neleman Thom Muhring heeft daarom een selectie gemaakt van wijnen die een goed beeld geven van de diversiteit van Neleman.

We gaan de: witte en rode Just Fucking Good Wine, Viognier Verdil, Single Vineyard Macabeo, Single Vineyard Bobal én Tempranillo Monastrell proeven. Daarnaast staat er bij iedere wijn een wijn en spijssuggestie mocht je eens wat anders willen dan wijn en kaas combineren.

“Op mensen komt de naam ‘Just Fucking Good Wine’ soms provocerend over, maar dat is niet onze bedoeling. Dit label is ons statement tegen wijnsnobisme. Wij hebben als credo ‘gewoon heel goede wijn, zonder moeilijk gedoe’. Het is gewoon verdomd goede wijn”, trapt Muhring de proeverij enthousiast af.

We beginnen dan ook met de witte variant die door Onno Kleyn met een 10- is gewaardeerd (jaargang 2018), verder geen druk natuurlijk. Muhring licht de wijn toe: “Deze wijn is voor 70% gemaakt van de bijna uitgestorven druif verdil, verder nog 10% viognier, chardonnay en sauvignon blanc. De verdil geeft de wijn funky aroma’s van kruiden, specerijen en een aangename frisheid. Door de blend met andere druiven krijgt de wijn extra complexiteit, een licht exotisch karakter en rondeur. Om zwaarte en vettigheid te krijgen is tijdens het vinificatieproces de wijn opgevoed op eikenhout.”

Wijn en spijs tip: sushi(rijst) of pokébowl met avocado en zeewier, dat combineert perfect bij de zoet-zuur balans van de wijn.

Just Fucking Good Wine rood

De toon van de proeverij is perfect gezet met de witte Just Fucking Good Wine en we kunnen niet wachten om de rode te proberen. We nemen een slok van een fris glas water, terwijl Muhring van wal steekt over de wijn: “Waar de witte variant met verschillende druiven is gemaakt, is de rode voor 100% gemaakt van de marselan. Dat is een vrij onbekende druif, die je vooral veel in Spanje ziet. Het is een kruising tussen de cabernet sauvignon en grenache. Hierdoor is het een echte karakteristieke druif die voor de wijn op kleine Frans-eikenhouten vaten wordt gerijpt. Daardoor krijg je een krachtige, maar ook echt fruitige rode wijn.”

Wijn en spijs tip: Het krachtige en fruitige karakter van de druiven in combinatie met de lichte rokerigheid van de vaten zorgt ervoor dat de de wijn heel goed te combineren is met bijvoorbeeld een kruidige bonenburger met barbecuesaus.

Single Vineyard Macabeo (wit)

We laten de heerlijke Fucking Good Wines achter ons en maken een uitstapje naar een stuk geïsoleerde Neleman wijngaard met de beste ligging waar de wijnstokken de hoogste kwaliteit hebben. Hier wordt een bijzondere selectie druiven gekweekt voor onder meer de witte en rode Single Vineyard wijnen. Te beginnen met de witte Macabeo.

Wij beginnen met de witte Macabeo waarover Muhring gelijk enthousiast over van wal steekt. “De wijn is voor 50% op staal opgevoed en voor 50% op gebruikte Frans eikenhouten vaten. Een aromatische wijn met veel wit fruit, peer, citrus en wat romigheid. Daardoor is hij ontzettend lekker bij vette vis of rijke salades. Nu op dronk, te gebruiken 3 tot 4 jaar na oogst”, vertelt hij.

Wijn en spijs tip: Zoals Muhring al aanhaalt is het een ideale wijn voor bij een vette vis of rijke salade. Je kan er ook een andere kant mee opgaan om hem te serveren bij springrolls met een goed pittige dipsaus. Dat komt de fruitigheid van de wijn zeer ten goede.

Single Vineyard Bobal (rood)

Nu we weten dat de Macabeo een heel bijzondere en vooral smaakvolle wijn is, is de nieuwsgierigheid naar de rode Bobal alleen maar groter geworden. Gelukkig heeft Muhring de fles al in de hand: “De Single Vineyard Bobal wordt gemaakt met een onbekende lokale druif, vandaar dat onze lokale held de naam Bobal heeft gekregen. Hij is typisch voor Valancia: heerlijk krachtig rood met een volle, aromatische neus van veel rood fruit, wat eucalyptus en mint. In de smaak is hij dik, rond en vol met houtgerijpte zwarte bes, braam en veel leertonen. Deze wijn smaakt heerlijk als hij licht gekoeld is, tot ongeveer 16 graden (15-20 minuten in de koelkast). Zo accentueer je de frisheid, proef je nog meer fruit en komt de wijn het beste tot zijn recht.”

Wijn en spijs tip: De wijnspijscombinatie bij deze wijn vraagt voor echt Nederlands comfort food dat je lichaam en hart verwarmd. Daarom is hij perfect voor een aardappelstamppot met wintergroente. De aardse tonen van de wijn vormen zo een mooi samenspel met de aardappelen en groenten.

viognier verdil_

Viognier Verdil (wit)

Na het uitstapje richting de de geïsoleerde wijngaarden van Neleman gaan we nu over naar een van de meest verkochte wijnen in het assortiment de Viognier Verdil. “Dat is ook helemaal niet gek”, begint Murhing met een lach, “Het is een spannende wijn door de unieke combinatie van de twee druivenrassen viognier en verdil. De eerste zie je vooral in de Franse Rhône en is van zichzelf mooi rond en zacht van smaak. De verdil is een bijzondere en zeldzame druif typerend voor Valencia. Wereldwijd staat er maar 50 hectare van deze druiven aangeplant. De wijn is fris, rond en zacht van smaak. In de neus heerlijk exotisch wit fruit, ananas, gele meloen en mango. Lekker te combineren bij visschotels, salades of bij schaal en schelpdieren. Direct na de oogst al drinkbaar, tot twee jaar te bewaren.”

Wijn en spijs tip: Door het karakter van de wijn is hij perfect te combineren met een heerlijk smeuïge risotto. Het romige van de risotto en het milde zoetje van de wijn vormen een smaakvol samenspel met een frisse citrus in de afdronk.

Tempranillo Monastrell (rood)

Om na al deze mooie wijnen de proeverij passend sluiten we af met de Tempranillo Monastrell. “Dit is een wijn die het net als de Viognier Verdil goed doet in ons assortiment. Deze typisch Spaanse druif tempranillo geeft herkenbare frisse aroma’s van rood fruit en zachte specerijen en de monastrell voegt daar een aangename vlezige structuur van bosfruit en bessen toe. Daar krijg je een lekker fruitige en licht kruidige rode wijn door. Het is geen bewaarwijn en dus maximaal 3 tot 4 jaar na de oogst te drinken.”

Wijn en spijs tip: De aardse smaken van polenta met paddenstoelen zorgen er in combinatie met het kruidige en warme van de Tempranillo Monastrell dat de scherpe randjes verdwijnen en je een mooie gebalanceerde smaaksensatie krijgt.

Als je thuis een proeverij wil doen om bovenstaande wijnen beter te leren kennen, dan is het aan te raden om de witte te proberen van fris wit naar vol wit: Just Fucking Good Wine wit, Viognier Verdil en Single Vineyard Macabeo.

Voor de rode wijnen proef je van fruitig rood naar complex rood: Just Fucking Good Wine rood, Tempranillo Monastrell en Single Vineyard Bobal.

Op deze manier geef jij je smaakpalet de mogelijkheid om alle Neleman wijnen op de beste manier te ervaren.

Alle afbeeldingen bij dit artikel zijn © Neleman

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies