G’Vine Gin vangt de essentie van Frankrijk in verschillende gins

G’Vine Gin vangt de essentie van Frankrijk in verschillende gins

Vorig artikel Volgend artikel

Floraison, Nouaison en June zijn de drie gins die het Franse G’Vine Gin in het assortiment heeft. In tegenstelling tot veel andere gins die op basis van graanalcohol worden gemaakt, zijn ze alle drie de G’Vine gins op basis van druivenalcohol. Daarmee vangen ze alle drie op hun eigen manier de ziel van Frankrijk in een fles.

Het afgelopen jaar zijn we in de Nederlandse ginwereld gedoken en hebben we gemerkt wat voor speciale gins in ons land gedistilleerd worden. Dat blijven we natuurlijk doen en we gaan vanaf nu ook over de grens kijken naar wat voor toffe dranken -waaronder gin- daar worden gedestilleerd. We trappen af in Frankrijk met de drie gins van G’Vine.

Ugni Blanc druif

Jean-Sébastian Robicquet is de oprichter van G’Vine Gin en is een telg van een familie die al generatieslang wijn maakt in de regio van Bordeaux. Het maken van drank is hem met de paplepel ingegoten en hij heeft daar een geheel eigen visie door gekregen. Niet geheel toevallig is de regio waar hij opgegroeid is, ook de Franse cognacregio.

Voor het maken van cognac wordt vaak de Ugni Blanc druif gebruikt. Laat Robicquet in 2001 nou net de eerste in de wereld zijn die druivenalcohol als basis van zijn G’Vine Gin gebruikte. Natuurlijk gemaakt met de Ugni Blanc druif. Die van zichzelf een wat neutrale smaak heeft, maar wel met een goede zuurgraad. Dat merk je ook in de Floraison, Nouaison en June gins op.

Een keer per jaar, half juni, bloeit de wijnstok een paar dagen waarna de druiven beginnen te groeien. Het fenomeen van het in bloei raken wordt in het Frans floraison genoemd, het ontstaan van druiven daarna wordt nouaison genoemd.

Floraison

De eerste gin die het ginmerk op de markt bracht is de Floraison. Bloesem speelt een hele belangrijk in de alcoholbasis van de gin, maar die wordt later tijdens het productieproces ook nog apart toegevoegd als een van botanische ingrediënten, naast: jeneverbessen, gemberwortel, zoethout, cassia, (groene) kardemom, koriander, bessen, nootmuskaat en limoen.

Deze combinatie zorgt ervoor dat dit een gin is die vooral leunt op florale- en citrustonen. Dat maakt hem uitermate geschikt voor mensen die nog niet zo bekend zijn met gin maar bijvoorbeeld wel een goed wijntje kunnen waarderen. Dat komt natuurlijk ook door de druivensmaak die de gin herbergt.

Door het geheel eigen karakter is het een gin die uitermate geschikt is om een klassieke cocktail een smaakvolle twist te geven. Natuurlijk maak je er heel makkelijk een goede gin-tonic mee, daarvoor heb je alleen wat druiven, citroen of limoen en een indian tonic nodig. Het is daarnaast ook echt de perfecte ginbasis voor een Tom Collins.

G'Vine - Nouaison
(Afbeelding: G'Vine Nouaison)

Nouaison

Waar de Floraison gebruikmaakt van de bloesem, wordt de Nouaison gemaakt van de beginnende vrucht, dat is eigenlijk niet meer dan een erwtje. Het hele destillatieproces is verder helemaal hetzelfde, alleen worden er aan deze gin 14 botanische ingrediënten toegevoegd. Naast de 10 die in ook in de Floraison worden gebruikt, zijn aan de Nouaison onder meer gember en verschillende pepers toegevoegd.

Hierdoor zit Nouaison aan de andere kant van het smaakspectrum. Dat is juist een aromatische gin die uitblinkt in kruidigheid en wat meer pittigheid. Sowieso is het alcoholpercentage met 43,9% een stukje hoger dan de Floraison, hierdoor komt de intensiteit en pittigheid sowieso al wat meer naar boven.

Laat dat je niet afschrikken, want de gin heeft bijna een zalvend mondgevoel en smaakt zijdezacht. Hij is soepel met wat pit. Ideaal als basis voor een Negroni, Martini of een Gin-Tonic met een wat meer uitgesproken tonic.

G'vine June
(G'vine June)

June

Dat de maand juni essentieel is voor G’Vine mag inmiddels duidelijk zijn. Toen het idee ontstond om met wilde perzik en zomervruchten een ginlikeur te maken die dezelfde basis heeft als de gins kon het bijna niet anders dan dat de likeur de naam June zou krijgen.

Wij worden altijd vrolijk van een goede likeur, toch voelt June niet echt als een pure likeur. Ja het is in essentie een likeur met een alcoholpercentage van 30%, dus hij smaakt sowieso wat zoeter. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de wilde perzik en zomervruchten die erin gebruikt zijn.

Waar de Floraison een perfecte gin is om mensen die graag witte wijn drinken eens kennis te laten maken met een gin, is June dat eigenlijk voor rosédrinkers. Verder is het een heerlijke basis voor een goede gin-tonic (mét grapefruit of perzik als garnering), maar met wat ijs en bitter lemon is het een ideaal drankje op een zomeravond.

(Alle afbeeldingen bij dit artikel zijn © G'vine - Maison Villevert)

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies