Proeft27.06.2020

G’Vine Gin vangt de essentie van Frankrijk in verschillende gins


Floraison, Nouaison en June zijn de drie gins die het Franse G’Vine Gin in het assortiment heeft. In tegenstelling tot veel andere gins die op basis van graanalcohol worden gemaakt, zijn ze alle drie de G’Vine gins op basis van druivenalcohol. Daarmee vangen ze alle drie op hun eigen manier de ziel van Frankrijk in een fles.

Het afgelopen jaar zijn we in de Nederlandse ginwereld gedoken en hebben we gemerkt wat voor speciale gins in ons land gedistilleerd worden. Dat blijven we natuurlijk doen en we gaan vanaf nu ook over de grens kijken naar wat voor toffe dranken -waaronder gin- daar worden gedestilleerd. We trappen af in Frankrijk met de drie gins van G’Vine.

Ugni Blanc druif

Jean-Sébastian Robicquet is de oprichter van G’Vine Gin en is een telg van een familie die al generatieslang wijn maakt in de regio van Bordeaux. Het maken van drank is hem met de paplepel ingegoten en hij heeft daar een geheel eigen visie door gekregen. Niet geheel toevallig is de regio waar hij opgegroeid is, ook de Franse cognacregio.

Voor het maken van cognac wordt vaak de Ugni Blanc druif gebruikt. Laat Robicquet in 2001 nou net de eerste in de wereld zijn die druivenalcohol als basis van zijn G’Vine Gin gebruikte. Natuurlijk gemaakt met de Ugni Blanc druif. Die van zichzelf een wat neutrale smaak heeft, maar wel met een goede zuurgraad. Dat merk je ook in de Floraison, Nouaison en June gins op.

Een keer per jaar, half juni, bloeit de wijnstok een paar dagen waarna de druiven beginnen te groeien. Het fenomeen van het in bloei raken wordt in het Frans floraison genoemd, het ontstaan van druiven daarna wordt nouaison genoemd.

Floraison

De eerste gin die het ginmerk op de markt bracht is de Floraison. Bloesem speelt een hele belangrijk in de alcoholbasis van de gin, maar die wordt later tijdens het productieproces ook nog apart toegevoegd als een van botanische ingrediënten, naast: jeneverbessen, gemberwortel, zoethout, cassia, (groene) kardemom, koriander, bessen, nootmuskaat en limoen.

Deze combinatie zorgt ervoor dat dit een gin is die vooral leunt op florale- en citrustonen. Dat maakt hem uitermate geschikt voor mensen die nog niet zo bekend zijn met gin maar bijvoorbeeld wel een goed wijntje kunnen waarderen. Dat komt natuurlijk ook door de druivensmaak die de gin herbergt.

Door het geheel eigen karakter is het een gin die uitermate geschikt is om een klassieke cocktail een smaakvolle twist te geven. Natuurlijk maak je er heel makkelijk een goede gin-tonic mee, daarvoor heb je alleen wat druiven, citroen of limoen en een indian tonic nodig. Het is daarnaast ook echt de perfecte ginbasis voor een Tom Collins.

<em>(Afbeelding: G`Vine Nouaison)<\/em>
(Afbeelding: G`Vine Nouaison)

Nouaison

Waar de Floraison gebruikmaakt van de bloesem, wordt de Nouaison gemaakt van de beginnende vrucht, dat is eigenlijk niet meer dan een erwtje. Het hele destillatieproces is verder helemaal hetzelfde, alleen worden er aan deze gin 14 botanische ingrediënten toegevoegd. Naast de 10 die in ook in de Floraison worden gebruikt, zijn aan de Nouaison onder meer gember en verschillende pepers toegevoegd.

Hierdoor zit Nouaison aan de andere kant van het smaakspectrum. Dat is juist een aromatische gin die uitblinkt in kruidigheid en wat meer pittigheid. Sowieso is het alcoholpercentage met 43,9% een stukje hoger dan de Floraison, hierdoor komt de intensiteit en pittigheid sowieso al wat meer naar boven.

Laat dat je niet afschrikken, want de gin heeft bijna een zalvend mondgevoel en smaakt zijdezacht. Hij is soepel met wat pit. Ideaal als basis voor een Negroni, Martini of een Gin-Tonic met een wat meer uitgesproken tonic.

<em>(G`vine June)<\/em>
(G`vine June)

June

Dat de maand juni essentieel is voor G’Vine mag inmiddels duidelijk zijn. Toen het idee ontstond om met wilde perzik en zomervruchten een ginlikeur te maken die dezelfde basis heeft als de gins kon het bijna niet anders dan dat de likeur de naam June zou krijgen.

Wij worden altijd vrolijk van een goede likeur, toch voelt June niet echt als een pure likeur. Ja het is in essentie een likeur met een alcoholpercentage van 30%, dus hij smaakt sowieso wat zoeter. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de wilde perzik en zomervruchten die erin gebruikt zijn.

Waar de Floraison een perfecte gin is om mensen die graag witte wijn drinken eens kennis te laten maken met een gin, is June dat eigenlijk voor rosédrinkers. Verder is het een heerlijke basis voor een goede gin-tonic (mét grapefruit of perzik als garnering), maar met wat ijs en bitter lemon is het een ideaal drankje op een zomeravond.

(Alle afbeeldingen bij dit artikel zijn © G’vine – Maison Villevert)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Gin

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

De feestdagen, synoniem voor lekker eten en een heerlijk wijntje. Het lijkt vanzelfsprekend maar steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije kerst. Vroeger, je weet wel toen we nog echte kaarsjes in onze kerstboom ha...

Drinks22.12.2023

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...

Hotspots23.06.2023

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Het is vandaag de tweede zaterdag in juni en dat betekent één ding: vandaag is het World Gin Day. De jongere broer van onze jenever staat vandaag extra in de spotlight en met dit warme weer is dat alleen maar goed. Wan...

Drinks10.06.2023

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Gekscherend roep ik vaker als iemand een cocktail wil maken met een niet standaard drank: doe er tonic bij. Op de een of andere manier werkt dit vaker wel dan niet en wanneer het werkt levert het een bijzondere smaakcomb...

Drinks17.04.2023

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Er is eigenlijk maar een echte ‘The Stig’ en dat is de Noor Stig Bareksten. Bartender en inmiddels meesterblender- en distilleerder die bij Oss Craft Distillery zijn eigen gedistilleerde dranken maakt. Vanaf nu is in...

Drinks05.04.2023

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora

Bij het Schotse ginmerk Hendrick’s Gin is de afgelopen jaren met de Midsummer Solstice, Lunar en Neptunia gin’s een nieuwe traditie ontstaan: in het voorjaar, aan het begin van de lente onthult master distiller Lesle...

Drinks20.03.2023

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora