Glenmorangie heeft de vreugde van cake in whisky weten te vangen

Glenmorangie heeft de vreugde van cake in whisky weten te vangen

Vorig artikel Volgend artikel

De kans is vrij groot dat je na het lezen van bovenstaande kop denkt ‘You’re drunk, go home!’. Niets is minder waar! Dit artikel is 100% nuchter geschreven én de kop klopt. De meesterdistillateur van het Schotse whiskyhuis Glenmorangie is het daadwerkelijk gelukt om de smaak van taart te vatten in een fles whisky: A Tale of Cake.

Meester-distillateur, of zoals ze het bij Glenmorangie noemen Director of Whisky Creation, dr. Bill Lumsden stond aan de wieg van deze zeer bijzondere limited edition whisky. Voor hem staat taart synoniem voor de vreugde van het leven en daarom hij had zich als doel gesteld dit te vatten in een whisky.

Hongaarse dessertwijn

Zo’n plan hebben is natuurlijk best geinig, maar hoe krijg je het voor elkaar? Dr. Lumsden licht een tipje van de sluier op: “Door Glenmorangie whisky in Tokaji-dessertwijnvaten te laten rijpen, heb ik de vreugde van die taartmomenten in een whisky gevangen. Glenmorangie A Tale of Cake heeft een rijke koperen kleur en de smaak is puur, weelderig, zoet en complex.”

New Yorkse Willy Wonka

De lancering van deze gelimiteerde editie heeft Glenmorangie kracht bij gezet door samen te werken met banketbakker Dominique Ansel uit New York. Hij is de uitvinder van de cronut (juist ja croissant en donut) en heeft natuurlijk een liefde voor taart. Ansel heeft hierdoor geëxperimenteerd met allerlei combinaties van taart en whisky en heeft zo zijn eigen CakeTails ontwikkeld.

Hij vertelt er hierboven het volgende over: “Toen ik Glenmorangie voor het eerst proefde, opende het mijn zintuigen voor de verbazingwekkende wereld van kleur, textuur, smaak en aroma. Het is elke keer weer een nieuw avontuur. Ik had nooit gedacht dat ik zo van whisky kon genieten, maar de manier waarop Glenmorangie smaakt, is subtiel en toegankelijk. Taarten bakken en whisky maken zijn twee verschillende werelden, maar ze hebben veel gemeen. Als je Dr. Bill's passie voor single malt mixt met mijn liefde voor taart, krijg je het beste van beide.”

A tale of cake

We zouden Eatly niet zijn als we onze handen niet hadden weten te leggen op een fles om zelf uit te proberen. Vaak gaan bij het idee van zoete dranken de haren in de nek van echte connaisseurs rechtop staan. Al helemaal als het gaat om whisky. Toch is het voor iedere whiskyliefhebber enorm interessant om A Tale of Cake eens te proeven.


Het is namelijk in alles een Glenmorangie whisky die zich normaal laat kenmerken door het florale. Wat deze combinatie zo geslaagd maakt is dat hoe de whisky normaal is ervoor zorgt dat hij het beste uit de Hongaarse dessertwijnvaten heeft weten te halen. De smaken versterken elkaar heel goed en de afdronk zorgt ervoor dat je écht het idee hebt dat je een upside-down cake van ananas proeft.

Water bij de whisky

Voordat je daar bent krijg je in eerste instantie in de neus een complexe mix van verschillende soorten fruit als mango, peer en passievrucht. Met een beetje geluk zelfs bij de eerste inademing nog ananas. Daarna komen de echte Glenmorangie tonen naar voren: honing, amandel, chocolade en amandel.

Wil je het hele smaakprofiel goed kunnen beleven dan is het echt, aan te raden om een scheutje water toe te voegen aan je glas. Dit rond veel smaken echt beter af zodat je echt van het hele smaakspectrum kan genieten. Tijdens de eerste slokken proef je honing, (witte) chocolade, vanille en peer die contrasteren met een vleugje menthol en sinaasappel. De afdronk is zoals hierboven al geschetst.

Het mooie aan deze whisky? We gaan er de komende tijd mee Boozy Baken én cocktails maken.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies