Proeft27.05.2020

Gastro Gin is net zo lekker in een gerecht als in een cocktail


Op het lijstje met gins die we heel graag uit wilden proberen, stond Gastro Gin heel hoog. We waren natuurlijk nieuwsgierig naar hoe de gin zou smaken in een goede gin-tonic, en ook enorm benieuwd naar hoe het was om ermee te koken. Want de gin is tot stand gekomen door een samenwerking van verschillende chefs en de meesterstoker van distilleerderij Onder de Boompjes.

De Michelinchefs en meesterdistilleerder John de Lange zijn samen met hun favoriete ingrediënten in het achterhoofd gaan kijken hoe ze die konden combineren met de klassieke ingrediënten waarmee gin wordt gedistilleerd. Zodoende krijg je een gin met een geheel eigen karakter, die op zichzelf staat in een cocktail en waarmee je een extra dimensie toevoegt aan een gerecht.

Onder de Boompjes

Sinds 1658 worden er door distilleerderij Onder de Boompjes, inmiddels in Schiedam, jenevers gedistilleerd. Het is daarmee de oudste onafhankelijke distilleerderij van Nederland. De gehele productie, van vergisten tot en met bottelen, wordt binnen de muren van Onder de Boompjes gedaan. Meesterdistilleerders John de Lange en Justus Walop gebruiken voor hun destillaten alleen grondstoffen van de hoogste kwaliteit en dat is voor Gastro Gin niet anders.

Gastronomische Gin

Gastro Gin is gemaakt met klassieke gin ingrediënten die zijn verrijkt met venkel, een citrusmix en een mix van vijf pepers. Daardoor krijgt de gin een goede pittigheid en verfrissende citrustonen. Doordat hij prachtig in balans is maakt het hem enorm veelzijdig en vooral uitermate geschikt om mee te experimenteren in gerechten. Wij hebben er bijvoorbeeld dronken mosselen meegemaakt en de gin voegde een mooie complexiteit aan het gerecht toe.

Perfect serve

Normaal zouden we hier nu de perfect serve melden, maar door het veelzijdige karakter van deze gastrogin moet je vooral je eigen creativiteit de vrije loop geven. Het is een heerlijk zachte gin dus probeer hem eens puur en kijk wat je opvalt.

Als je in je achterhoofd houdt dat hij is opgebouwd uit: jeneverbes, zoethout, engelwortel, karwij en kardemom. Daar zijn naast de vijf pepers, venkelbloem en -zaad, Amalfi citroen, grapefruit, sinaasappelschil en verveine aan toegevoegd. Genoeg tonen en smaken waar je iets mee kunt, wees creatief en kleur een beetje buiten de lijntjes.

<em>(Afbeelding: Gastro Gin in volle glorie - \u00a9Onder de Boompjes Distillery)<\/em>
(Afbeelding: Gastro Gin in volle glorie - ©Onder de Boompjes Distillery)
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Gin

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

De feestdagen, synoniem voor lekker eten en een heerlijk wijntje. Het lijkt vanzelfsprekend maar steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije kerst. Vroeger, je weet wel toen we nog echte kaarsjes in onze kerstboom ha...

Drinks22.12.2023

Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023

Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...

Hotspots23.06.2023

Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Het is vandaag de tweede zaterdag in juni en dat betekent één ding: vandaag is het World Gin Day. De jongere broer van onze jenever staat vandaag extra in de spotlight en met dit warme weer is dat alleen maar goed. Wan...

Drinks10.06.2023

World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Gekscherend roep ik vaker als iemand een cocktail wil maken met een niet standaard drank: doe er tonic bij. Op de een of andere manier werkt dit vaker wel dan niet en wanneer het werkt levert het een bijzondere smaakcomb...

Drinks17.04.2023

Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Er is eigenlijk maar een echte ‘The Stig’ en dat is de Noor Stig Bareksten. Bartender en inmiddels meesterblender- en distilleerder die bij Oss Craft Distillery zijn eigen gedistilleerde dranken maakt. Vanaf nu is in...

Drinks05.04.2023

Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora

Bij het Schotse ginmerk Hendrick’s Gin is de afgelopen jaren met de Midsummer Solstice, Lunar en Neptunia gin’s een nieuwe traditie ontstaan: in het voorjaar, aan het begin van de lente onthult master distiller Lesle...

Drinks20.03.2023

Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora