El Dorado rum: pure ambacht van Demerara Distillers in Guyana

El Dorado rum: pure ambacht van Demerara Distillers in Guyana

Vorig artikel Volgend artikel

Eigenlijk is 2020 het jaar dat ik rum weer heb herontdekt. Dat kwam mede doordat allerlei kenners zeiden dat dit hét jaar van de rum zou worden, ik me meer ben verdiepen in cocktails, er heel veel toffe rums in Nederland worden gemaakt én omdat ik de kans heb gehad om meer rumstijlen te leren kennen. Dat laatste komt mede doordat ik een van de #dmdflavourmakers ben. Hierdoor kwam er afgelopen week een prachtige El Dorado Rum binnen uit Guyana.

De afgelopen maanden zijn er verschillende bijzonder smaakvolle rums de revue gepasseerd, zoals de: Flor de Cana uit Nicaragua, de Londense The Duppy Share gemaakt met rum van Barbados en Jamaica en de Hampden Estate rum gemaakt op Jamaica. Eigenlijk horen in dit rijtje ook de rums van de Amsterdamse distilleerderijen De RummieClub en Spirited Union Distillery bij. Ze hebben er allemaal voor gezorgd dat rum weer mijn go to sterke drank is geworden.

Demerara Distillers Limited

Na het proeven van allerlei bekende rumlanden is de nieuwsgierigheid altijd groot naar hoe de rum smaakt uit een land dat je op rumgebied nog niet kent. Vandaar dat het mooi was om een rum uit Guyana te mogen proeven. Daar maakt Demerara Distillers Limited al meer dan 300 jaar -sinds 1670- rum en de distilleerders daar hebben het proces van het rijpen en blenden tot een kunst verheven. En niet geheel onbelangrijk ze zijn in kleine batches blijven distilleren.

Het begon ooit met het verbouwen van suikerriet en daar werd ook rum van gemaakt. De kennis van eeuwen geleden is van generatie op generatie doorgegeven en zo is er een wereldvermaarde erfenis aan kennis over rum ontstaan. Dat maakt dat de El Dorado rums door gebruik te maken van traditionele kennis en hedendaagse technieken onderscheidend blijven in de rumwereld.

El Dorado 12 Year Old

Toen deze rum voor het eerst gebotteld werd won hij in de eerste tien jaar dat hij op de markt was zeven keer goud bij de Caribbean Rum Taste Tate in Londen. Dat is niet voor niets, want de ketels waarin deze rum gedistilleerd zijn nog altijd de klassieke en dat zorgt voor een kenmerkend smaakprofiel.

Als je hem in hebt geschud dan valt de donkerbruine kleur je gelijk op. Ruik je aan de rum dan valt iets zoets met hints van toffee en vanille op, bijna iets boterachtig. Wanneer je hem proeft zit er iets van droog fruit in, maar ook weer de vanille en ook cacao en karamel. Hij heeft zelfs als je hem drinkt iets romigs en vooral iets zachts met een kleine zoete hints. Dat maakt hem ideaal om met ijs te drinken en ook als extra dimensie in een rumcocktail.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies