De bourbons van American Eagle zijn bijzonder zacht en romig

De bourbons van American Eagle zijn bijzonder zacht en romig

Vorig artikel Volgend artikel

Het zijn statige flessen die gelijk opvallen, maar nog niet veel mensen in Nederland hebben van de bourbons van American Eagle gehoord. Die komen van een onbekende distillateur in Tennessee en worden in Europa door het Britse bedrijf Halewood Wines & Spirits gedistribueerd. De 4 jaar en 12 jaar oude whiskeys zijn toevallig deze week in de prijzen gevallen tijdens het IWSC, laat ons die nou net geproefd hebben.

Normaal valt er ook altijd wel meer over een distilleerderij te vertellen, maar die vlieger gaat voor American Eagle niet op. Het bourbonmerk is in 2019 in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd en heeft drie bourbons in het assortiment: van 4, 8 en 12 jaar oud. Van welke distilleerderij in Tennessee ze afkomen is niet met zekerheid te zeggen. Er gaan geruchten dat ze van de Dickel distilleerderij komen die al sinds 1878 bourbons maakt.

Amerikaans eikenhout

Het is wel zeker dat de manier waarom de bourbon gemaakt wordt ervoor zorgt dat de smaak anders is dan je van een gemiddelde bourbon gewend bent. Het mooie aan Amerikaanse whiskeys is dat iedere regio wel een eigen stijl heeft, eigenlijk het zelfde als met Schotse whisky’s. Zo is het in Tennessee heel normaal om te filteren met houtskool om hem zachter van smaak te krijgen. Daarnaast hebben de whisky’s natuurlijk een hele tijd op Amerikaanse eikenhouten vaten gelagerd.

Bourbon

De bourbons worden met een hoog maïsgehalte van 84% met 8% rogge en 8% gemoute gerst gedistilleerd. In samenwerking met de vaten zorgt dit voor allerlei intense smaken om te proeven. Denk daarbij aan zoete specerijen als kanaal, citrustonen van gedroogde sinaasappelschil en rozijnen. Dat valt de proeven in beide prijswinnende bourbons.

4 jaar oud

Deze bourbon is precies gemaakt zoals hierboven geschreven. Door het rijpingsproces krijgt hij een rijke en romige smaak. Je proeft heel duidelijk het eikenhout, vanille, het bitterzoete van de sinaasappelschil, kaneel en ook iets van (witte) peper.

De juryleden van het IWSC schreven dit in het juryrapport: “Een klassieke nootachtige bourbon met een neus van zoete verse abrikozen, delicate honing en boter-vanille. Overvloedige maïs in de mond in balans met zacht eikenhout en een aantrekkelijke textuur. Heerlijk en notenrijk met een aantrekkelijke marsepein afdronk.”

12 jaar oud

Deze 12 jaar oude bourbon heeft dezelfde samenstelling qua maïs, rogge en gerst. Hij is wel op andere vaten gerijpt in dit geval 53 gallon eikenhouten vaten. Waar de 4 jaar oude bourbon een soort van romigheid heeft, daar heeft de 12 jaar oude juist een wat meer gebalanceerde romigheid. Dit komt ook door de tonen van limoen, kaneel sinaasappel en zoete specerijen.

De jury van IWSC zei dit over de bourbon: “Sensationeel evenwichtig met aantrekkelijk fruit, aangevuld met een complexiteit van roggekruiden. Evenwichtig met een diepte van rijke zoethout en kruidnagel in de mond. De levendige perziken en crème-intensiteit loopt door in de aantrekkelijk droge afdronk.”

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies