De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Er zijn mensen die een intolerantie voor sulfiet hebben waardoor het niet echt een goed idee is om wijn te drinken. Wijn wordt namelijk altijd gemaakt met sulfiet, soms in heel kleine hoeveelheid. Daarom is het vrij uniek te noemen dat de eerste Europese wijn met natuurlijke sulfietvervanger vanaf deze week te koop is bij supermarktketen Marqt.
Het gaat om de Novatura Colonjos een pinot noir van de biologische wijngaard de Colonjes. Die heeft van onze overheid als enige een vergunning gekregen om het plantaardige alternatief voor sulfiet te mogen gebruiken in producten. Van de Novatura zijn niet meer dan 4.000 flessen gebotteld.
Houdbaarheid
Sulfiet wordt aan wijn toegevoegd, soms voor de smaak, maar eigenlijk vooral voor de wijnen langer houdbaar te krijgen. Het is niet per se schadelijk, toch kleven er nadelen aan. Er zijn mensen die claimen dat sulfiet zorgt voor hoofdpijn na het drinken van wijn, dat heeft dan met een intolerantie te maken. Verder wordt het in wijn ook wel gebruikt om foutjes en onzuiverheden in de wijn te maskeren.
Exclusief
Rob ten Herken en Ton Kléberg werkten vier jaar aan het plantaardige alternatief voor sulfiet in wijn. Het resultaat is baanbrekend te noemen voor de Europese wijnwereld. Wat hebben ze precies ontwikkeld? Het wordt Estaan genoemd en aan de ontwikkeling hebben universiteiten en wetenschappers meegeholpen. Estaan is een extract uit planten en doet hetzelfde voor wijn als sulfiet. Het verandert de smaak van de wijn niet, maar houdt de wijn wel langer goed en dus smaakvoller.
Verder lezen over Drank
Lifestyle29.08.2024
Feestje? Zo dek je de eettafel extra feestelijk!
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Gezond24.05.2024
Nieuwe gel zorgt dat je nooit meer een kater hebt
Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura
Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde
Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
Verder lezen over Plantaardig
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Verder lezen over Wijn
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn
Drinks18.05.2023