Er zijn mensen die een intolerantie voor sulfiet hebben waardoor het niet echt een goed idee is om wijn te drinken. Wijn wordt namelijk altijd gemaakt met sulfiet, soms in heel kleine hoeveelheid. Daarom is het vrij uniek te noemen dat de eerste Europese wijn met natuurlijke sulfietvervanger vanaf deze week te koop is bij supermarktketen Marqt.
Het gaat om de Novatura Colonjos een pinot noir van de biologische wijngaard de Colonjes. Die heeft van onze overheid als enige een vergunning gekregen om het plantaardige alternatief voor sulfiet te mogen gebruiken in producten. Van de Novatura zijn niet meer dan 4.000 flessen gebotteld.
Houdbaarheid
Sulfiet wordt aan wijn toegevoegd, soms voor de smaak, maar eigenlijk vooral voor de wijnen langer houdbaar te krijgen. Het is niet per se schadelijk, toch kleven er nadelen aan. Er zijn mensen die claimen dat sulfiet zorgt voor hoofdpijn na het drinken van wijn, dat heeft dan met een intolerantie te maken. Verder wordt het in wijn ook wel gebruikt om foutjes en onzuiverheden in de wijn te maskeren.
Exclusief
Rob ten Herken en Ton Kléberg werkten vier jaar aan het plantaardige alternatief voor sulfiet in wijn. Het resultaat is baanbrekend te noemen voor de Europese wijnwereld. Wat hebben ze precies ontwikkeld? Het wordt Estaan genoemd en aan de ontwikkeling hebben universiteiten en wetenschappers meegeholpen. Estaan is een extract uit planten en doet hetzelfde voor wijn als sulfiet. Het verandert de smaak van de wijn niet, maar houdt de wijn wel langer goed en dus smaakvoller.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.