Nieuws23.02.2021

‘Viswinkels en -kramen houden zich slecht aan etiketteringsregels’


Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat viswinkels- en kramen niet heel erg scheutig zijn om klanten te helpen een duurzame keuze te maken. Maar liefst 99% van alle visbedrijven houdt zich niet aan de etiketteringsregels. Volgens de bond moeten verkopers hun klanten beter informeren en moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hier strenger op controleren.

Voor klanten zou het duidelijk moeten zijn wat de exacte naam van de vis is en hoe en waar die gevangen is. Visverkopers zijn het verplicht om deze informatie duidelijk te vermelden. Tijdens een mystery onderzoek van de bond bleek maar 1 van de 97 bezochte vishandelaren zich aan deze regels te houden.

Vitrinekaartjes

Van de visverkopers die bezocht zijn voor het onderzoek gebruikt een derde geen vitrinekaartjes. De helft doet het wel bij alle vis, alleen staat er te weinig informatie op de kaartjes. Want op 24% van de kaartjes stond alleen het herkomstgebied van de vis, op 10% stond ook de vangst- of kweekmethode en op maar 6% viel de exacte naam van de vis te lezen. Als de onderzoekers vragen stelden over duurzaamheid kregen ze met regelmaat niet genoeg informatie.

Enquête

Voor het onderzoek werd ook een enquête gehouden onder mensen die regelmatig vis kopen. De helft van de ondervraagden gaf aan zich bij aankoop van vis zou laten beïnvloeden door informatie over duurzame vis. Van de visverkopers zegt 70% regelmatig vragen te krijgen van klanten over duurzaamheid.

Het hele onderzoek over duurzame vis staat in de Consumentengids.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis