De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat viswinkels- en kramen niet heel erg scheutig zijn om klanten te helpen een duurzame keuze te maken. Maar liefst 99% van alle visbedrijven houdt zich niet aan de etiketteringsregels. Volgens de bond moeten verkopers hun klanten beter informeren en moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hier strenger op controleren.
Voor klanten zou het duidelijk moeten zijn wat de exacte naam van de vis is en hoe en waar die gevangen is. Visverkopers zijn het verplicht om deze informatie duidelijk te vermelden. Tijdens een mystery onderzoek van de bond bleek maar 1 van de 97 bezochte vishandelaren zich aan deze regels te houden.
Vitrinekaartjes
Van de visverkopers die bezocht zijn voor het onderzoek gebruikt een derde geen vitrinekaartjes. De helft doet het wel bij alle vis, alleen staat er te weinig informatie op de kaartjes. Want op 24% van de kaartjes stond alleen het herkomstgebied van de vis, op 10% stond ook de vangst- of kweekmethode en op maar 6% viel de exacte naam van de vis te lezen. Als de onderzoekers vragen stelden over duurzaamheid kregen ze met regelmaat niet genoeg informatie.
Enquête
Voor het onderzoek werd ook een enquête gehouden onder mensen die regelmatig vis kopen. De helft van de ondervraagden gaf aan zich bij aankoop van vis zou laten beïnvloeden door informatie over duurzame vis. Van de visverkopers zegt 70% regelmatig vragen te krijgen van klanten over duurzaamheid.
Het hele onderzoek over duurzame vis staat in de Consumentengids.
Verder lezen over Vis

Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Food21.01.2022