Vakvereniging voor frietzaken roept op tot ‘leave friet alone’

Vakvereniging voor frietzaken roept op tot ‘leave friet alone’

Vorig artikel Volgend artikel

We leven in een land waar keuzevrijheid een belangrijk iets is. Toch proberen verschillende kabinetten om via dwangmiddelen Nederland gezonder te krijgen. Hier zitten natuurlijk haken en ogen aan, maar bijvoorbeeld een suikertaks lijkt er toch te komen. Een paar weken geleden werden frietzaken afgeschilderd als broedplaatsen voor vetzucht en vakvereniging ProFri is dat helemaal zat.

Iedereen zal het er over eens zijn dat het belangrijk is voor de samenleving dat we met zijn allen iets gezonder gaan leven. Iedereen moet daar dan ook individueel invulling aan geven, want wat voor de een kan iets anders gelden dan voor een ander. Vandaar dat de vakvereniging voor frituurzaken ook in opstand komt tegen de beeldvorming die ontstaat door het rapport ‘Een eerlijke kans op een gezond leven’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Leave friet alone

Daarom heeft de organisatie een Pro Friet Manifest opgesteld waarin opgeroepen wordt om bij notities over voeding en overgewicht telkens alleen naar friet- en frituurspeciaalzaken te wijzen als symbolen van een onverantwoord eetpatroon. Eigenlijk zegt de organisatie vooral: Leave friet alone!

De 5.600 frituurspeciaalzaken in ons land zouden volgens ProFri namelijk niet meer dan 0,5 tot 0,8% van de calorieën leveren van alle voeding in Nederland. Voedsel is namelijk om allerlei manieren te bereiden, namelijk: stomen, bakken, braden, roosteren, koken én frituren. Uit een groot Spaans onderzoek is gebleken dat er geen gezondheidseffecten waarneembaar zijn tussen de bereidingswijzen.

Juist erkenning

Het zou volgens ProFri een goede stap zijn om het belang van de frietzaken te onderstrepen door te erkennen dat ze als afhaalbedrijven een belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de internationaal florerende Nederlandse aardappelverwerkende industrie en de groei van snackfabrikanten en andere toeleveranciers.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies