Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten

Vorig artikel Volgend artikel

Deze week is het de Nationale Verspillingsvrije Week en zetten allerlei bedrijven hun beste beentje voor om voedselverspilling terug te dringen. Maaltijdboxleverancier HelloFresh onderzocht hoe de Nederlander hier tegenover staat. Daaruit blijkt dat 70% zich schuldig voelt bij het weggooien van eten, maar dat 76% (!) dit wel gewoon doet.

Dat voedselverspilling een groot probleem is, hoef ik de vaste lezers van Eatly niet uit te leggen. En hoewel steeds meer mensen zich hier van bewust worden, blijkt het toch nog altijd vrij lastig om hier iets consequent aan te doen. Daarbij is wel een soort van ‘verspillingsschaamte’ als men ziet dat hun partner, vrienden of familieleden eten weggooien.

Meer doen

Uit het onderzoek blijkt onder meer ook nog dat 57% denkt dat ze zelf meer kunnen doen om voedselverspilling tegen te gaan. Dat heeft er alles mee te maken om geld te besparen (67%). Het is namelijk zo dat één op de vijf Nederlanders 5 tot 15 euro wekelijks kan besparen door beter te letten op eten dat richting de prullenbak gaat.

Kliekjesdag

Toch zijn er een paar dingen die je kan doen om wat handiger om te gaan met voedselverspilling. Waar 20% van de ondervraagden kliekjes weggooit, is het opwarmen van de kliekjes later in de week altijd een goed in. Anders kun je net doen als 46% door kliekjes in te vriezen, er een nieuwe maaltijd van te maken (30%) of om een kliekjesdag te houden (38%).

Handige tips

Wil je thuis wat minder gaan verspillen? HelloFresh heeft een paar handige tips op een rijtje gezet. Zo is er flinke winst te behalen door eten en drinken op de juiste manier te bewaren. Wat moet in de koelkast, wat niet? Wat is handiger om bovenin de koelkast te doen (warmste plek) en wat in de groentelade?

Van groenten kun je bijvoorbeeld heel makkelijk een borrelsnack maken, zoals chips. Ga gerichter om met de houdbaarheidsdata op producten: wat het eerste niet meer goed is, gebruik je als eerste.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies