De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De internationale trend die vorig jaar ingezet is op het gebied van de verkoop van plantaardige vleesvervangers is inmiddels ook in Nederland doorgedrongen. De omzet van vleesvervangers viel in de eerste helft van het jaar met 5,7% terug en het volume vleesvervangers nam met 6,4% af. Dat is in lijn met andere landen die de grootste markten op dit gebied vertegenwoordigen waar het volume en omzet ook terugloopt.
Je hoort het vaker van supermarkthouders dat ze verplicht zijn om een percentage plantaardige of andere vleesvervangers standaard af te nemen bij producenten. Dat heeft ervoor gezorgd dat er in alle Nederlandse supermarkten een groot aandeel aan (plantaardige) vleesvervangers te vinden is. Alleen merken best wel wat supermarkthouders op dat de producten steeds minder goed verkopen.
Voorspelde groei
In alle grote markten valt op te maken dat de verwachte vlucht die de (plantaardige) vleesvervangers de komende jaren zouden nemen enorm tegenvalt. Dit terwijl er steeds meer reclame voor de producten wordt gemaakt en dat deze eigenlijk onevenredig is ten opzichte van andere producten. De groei is gestopt en het volume daalt.
Segmenten
Kijk je naar de categorie vleesvervangers dan valt het nog mee dat losse stukjes en plantaardige burgers nog stijgen met 2,3% en 1,9%. Maar kijk je naar filets, worstjes en nuggets dan lijkt de vrije val ingezet, daar is namelijk een daling van ruim 25%, 23% en 14% waar te nemen. Daarmee lijkt voor nu het plafond gevonden van hoeveel mensen in Nederland voor een (plantaardige) vleesvervanger kiezer.
Meer groente
Uit verschillende onderzoeken blijken de vleesvervangers vooral goed voor het milieu en wat minder voor de mensen zelf. Vandaar dat de oplossing vaak heel simpel is: gewoon meer groenten eten. Mooi is daarom om te zien hoe een chef als Bas Hoog deze visie omarmt in het nieuwe menu van restaurant Botanica.
Verder lezen over Groente
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Food13.09.2022
Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine
Food03.08.2022
SLA-gerechten deze zomer exclusief verkrijgbaar via Crisp
Verder lezen over Supermarkt
Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in
Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Nieuws25.05.2023