De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Uit het rapport Stand in het Water 2020 blijkt dat circa 80% van de Nederlandse visserij deelneemt aan het MSC-programma voor duurzame visvangst. Als de visbedrijven eenmaal een MSC-keurmerk hebben ontvangen, blijven ze werken aan verduurzaming. De analyse voor het rapport is gemaakt op grond van 125 controles en beoordelingen die de afgelopen 15 jaar zijn gedaan om te toetsen of visserijen het MSC-keurmerk mochten dragen.
De Nederlandse visserij liet zich in 2006 voor het eerst meten tegen de MSC-standaard voor duurzame visvangst. Als eerste werd destijds de haringvisserij op de Noordzee gecertificeerd en inmiddels is de visserij voor 19 andere vissoorten dat ook. Iedere visserij die een certificaat heeft wordt jaarlijks gecontroleerd en iedere vijf jaar worden de bedrijven opnieuw beoordeeld.
Nog verbeteren
Het is mogelijk om visserijen onder voorwaarden te certificeren die dan verbeter opdrachten krijgen voor de komende jaren aan. Denk daarbij aan het aanpassen van netten om bijvangst te verminderen of het ontzien van kwetsbare onderwaternatuur. In totaal zijn er 109 voorwaarden opgesteld en is ongeveer de helft uitgevoerd. De andere helft moet binnen een afgesproken periode worden voltooid, anders riskeert de visserij een schorsing of beëindiging van het certificaat.
Toekomstmuziek
Minister Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) vindt dat er goede stappen worden gezet: “Het is goed nieuws dat de Nederlandse visserij steeds duurzamer wordt. De MSC-organisatie heeft – samen met vissers en belangenbehartigers – hieraan een belangrijke bijdrage geleverd. Verdere verduurzaming van de visserij blijft belangrijk, ook voor de toekomst. Dat vraagt niet alleen inzet van beleid, maar ook inzet van initiatieven zoals het MSC-keurmerk.”
Het volledige rapport Stand in het Water 2020.
Verder lezen over Vis

Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Food21.01.2022