Nederlandse visserij zet goede stappen op het gebied van duurzaamheid

Nederlandse visserij zet goede stappen op het gebied van duurzaamheid

Vorig artikel Volgend artikel

Uit het rapport Stand in het Water 2020 blijkt dat circa 80% van de Nederlandse visserij deelneemt aan het MSC-programma voor duurzame visvangst. Als de visbedrijven eenmaal een MSC-keurmerk hebben ontvangen, blijven ze werken aan verduurzaming. De analyse voor het rapport is gemaakt op grond van 125 controles en beoordelingen die de afgelopen 15 jaar zijn gedaan om te toetsen of visserijen het MSC-keurmerk mochten dragen.

De Nederlandse visserij liet zich in 2006 voor het eerst meten tegen de MSC-standaard voor duurzame visvangst. Als eerste werd destijds de haringvisserij op de Noordzee gecertificeerd en inmiddels is de visserij voor 19 andere vissoorten dat ook. Iedere visserij die een certificaat heeft wordt jaarlijks gecontroleerd en iedere vijf jaar worden de bedrijven opnieuw beoordeeld.

Nog verbeteren

Het is mogelijk om visserijen onder voorwaarden te certificeren die dan verbeter opdrachten krijgen voor de komende jaren aan. Denk daarbij aan het aanpassen van netten om bijvangst te verminderen of het ontzien van kwetsbare onderwaternatuur. In totaal zijn er 109 voorwaarden opgesteld en is ongeveer de helft uitgevoerd. De andere helft moet binnen een afgesproken periode worden voltooid, anders riskeert de visserij een schorsing of beëindiging van het certificaat.

Toekomstmuziek

Minister Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) vindt dat er goede stappen worden gezet: “Het is goed nieuws dat de Nederlandse visserij steeds duurzamer wordt. De MSC-organisatie heeft – samen met vissers en belangenbehartigers – hieraan een belangrijke bijdrage geleverd. Verdere verduurzaming van de visserij blijft belangrijk, ook voor de toekomst. Dat vraagt niet alleen inzet van beleid, maar ook inzet van initiatieven zoals het MSC-keurmerk.”

Het volledige rapport Stand in het Water 2020.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies