Michelin deelt in België en Luxemburg nieuwe en de eerste groene sterren uit

Michelin deelt in België en Luxemburg nieuwe en de eerste groene sterren uit

Vorig artikel Volgend artikel

In Nederland moeten we nog tot 29 maart wachten om erachter te komen welke (nieuwe) restaurants er allemaal in de nieuwe Michelin Gids 2021 staan. Ook België en Luxemburg moesten iets langer op de gids wachten, maar inmiddels is hij uit. Er staan veertien nieuwkomers in, restaurant Zilte ontvangt zijn derde Michelinster en voor het eerst zijn er groene sterren toegekend.

De gids in cijfers. Er staan 137 sterrenrestaurants in waarvan twee met drie sterren, 24 met twee sterren en 111 met een ster. Daarnaast zijn er 162 restaurants gelauwerd met een Bib Gourmand en is er voor het eerst aan tien restaurants een groene Michelinster uitgedeeld. Deze restaurants zetten zich in voor een duurzame aanpak van de gastronomie in België en Luxemburg.

Drie sterren

België is een tweede driesterrenrestaurant rijker: Zilte in Antwerpen. Chef Viki Geunes treedt daarmee toe tot een wereldwijd select gezelschap. Volgens Michelin werkt chef Geunes al jarenlang minutieus in de keuken en heeft hij in 2020 de laatste stap gezet voor de ultieme bekroning. Samen met Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem behoort hij nu tot de gastronomische wereldtop.

Twee sterren

Ook zijn er twee nieuwe restaurants die twee sterren hebben gekregen: Castor in Beveren-Leie en Bartholomeus in Knokke-Heist. De jonge chef Maarten Bouckaert van Castor heeft volgens de gids in korte tijd zijn eigen signatuur ontwikkeld en kookt hij als een ervaren rot maar dan met jeugdig enthousiasme. Dat geldt ook voor het duo Bart Desmidt en Philip Vandamme van Bartholomeus. Ook deze jonge chefs zetten jeugdig enthousiasme, met een klassieke scholing om in een nieuw concept.

Groene sterren

De groene sterren zijn iets nieuws en hebben als doel restaurants uit te lichten die zich op een bijzondere manier toeleggen op een duurzame toekomst. In de ogen van Michelin zijn zij door hun innovaties en ambitieuze initiatieven de inspiratiebron voor fijnproevers en collega’s.

Bijzondere editie

Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, over de nieuwe gids: “Deze editie 2021 is niet alleen trouw gebleven aan het vereiste niveau van de afgelopen jaren en aan de pertinentie en kwaliteit van onze adviezen, maar het is ook een oprechte hommage aan de chefs. Ze hebben doorgezet en hebben zichzelf overtroffen.

Deze dynamiek biedt hoop aan fijnproevers die, en daar ben ik zeker van, met veel plezier en medeleven zullen terugkeren naar deze gastronomische pleisterplekken wanneer het weer mag. We willen deze beweging ook in een duurzaam en verantwoordelijk perspectief plaatsen, zoals de Groene Michelin Ster in België en Luxemburg aantoont.”

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies