De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een van de meest vindingrijke bedrijven in ons land moet wel Koppert Cress zijn uit Monster zijn. Dat illustreert het bedrijf deze week wederom door iets heel unieks te presenteren: drie soorten Nederlandse vanille. Het gaat om Planifolia-vanille en dat is een orchidee-soort die pas na drie jaar peulen geeft. Dat levert nu de Planifolia Green, – Black en -Red op. 
Van oorsprong komt vanille uit Mexico waar de Azteken en Maya’s er in combinatie met chocolade een godendrank van maakten. De Spaanse conquistadores namen beiden mee terug naar Spanje en introduceerde zo vanille in Europa. Nederland nam het mee naar de kolonies op Java en Frankrijk nam het mee naar La Réunion (waar de bourbon vanille vandaan komt). Inmiddels is Madagascar de grootste exporteur van vanille.
Nederlandse vanille
Rob Baan, directeur Koppert Cress, over de Nederlandse vanille: “Vanilleteelt buiten, denk aan Madagascar, heeft een grotere kans beschadigd te raken door slechte weersomstandigheden zoals tyfoons. Diefstal is ook een probleem: de peulen worden regelmatig gestolen vanwege de hoge waarde. De peulen worden om deze redenen onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt.”
Het idee van Koppert Cress was om dit anders te doen. Baan vertelt verder: “Dat wilden we beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”
Drie soorten
Het resultaat van de inspanning van het bedrijf zijn drie soorten Nederlandse vanillepeulen: Green, Red en Black. De groene peulen zijn vers van de plant en onder meer te gebruiken om zelf te experimenteren, denk aan drogen en behandelen of te laten fermenteren. De Black zijn donkerbruine (bijna zwarte) peulen die een volle, intense smaak hebben. En de Red is ‘vine riped’ oftewel gerijpt aan de plant waardoor hij een nog voller smaakprofiel heeft wat weer extra mogelijkheden biedt voor chefs.
(Afbeeldingen bij dit artikel © Koppert Cress)
Verder lezen over Groente
 
                Lifestyle15.10.2025
Zo voorkom je een herfstdip dit jaar
 
                Gezond09.12.2024
Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl
 
                Gezond14.11.2024
Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis
Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden 
                Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
 
                Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
 
                Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
 
                Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
 
                Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Verder lezen over Koken
 
                Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
 
                Lifestyle19.05.2025
Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf
 
                Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren
 
                Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven
 
                Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit
 
                Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken
 
                Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
 
                Gadgets31.08.2024