Nieuws13.01.2022

Koppert Cress lanceert een exclusief assortiment aan Nederlandse vanille


Een van de meest vindingrijke bedrijven in ons land moet wel Koppert Cress zijn uit Monster zijn. Dat illustreert het bedrijf deze week wederom door iets heel unieks te presenteren: drie soorten Nederlandse vanille. Het gaat om Planifolia-vanille en dat is een orchidee-soort die pas na drie jaar peulen geeft. Dat levert nu de Planifolia Green, – Black en -Red op.

Van oorsprong komt vanille uit Mexico waar de Azteken en Maya’s er in combinatie met chocolade een godendrank van maakten. De Spaanse conquistadores namen beiden mee terug naar Spanje en introduceerde zo vanille in Europa. Nederland nam het mee naar de kolonies op Java en Frankrijk nam het mee naar La Réunion (waar de bourbon vanille vandaan komt). Inmiddels is Madagascar de grootste exporteur van vanille.

Nederlandse vanille

Rob Baan, directeur Koppert Cress, over de Nederlandse vanille: “Vanilleteelt buiten, denk aan Madagascar, heeft een grotere kans beschadigd te raken door slechte weersomstandigheden zoals tyfoons. Diefstal is ook een probleem: de peulen worden regelmatig gestolen vanwege de hoge waarde. De peulen worden om deze redenen onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt.”

Het idee van Koppert Cress was om dit anders te doen. Baan vertelt verder: “Dat wilden we beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”

Drie soorten

Het resultaat van de inspanning van het bedrijf zijn drie soorten Nederlandse vanillepeulen: Green, Red en Black. De groene peulen zijn vers van de plant en onder meer te gebruiken om zelf te experimenteren, denk aan drogen en behandelen of te laten fermenteren. De Black zijn donkerbruine (bijna zwarte) peulen die een volle, intense smaak hebben. En de Red is ‘vine riped’ oftewel gerijpt aan de plant waardoor hij een nog voller smaakprofiel heeft wat weer extra mogelijkheden biedt voor chefs.

(Afbeeldingen bij dit artikel © Koppert Cress)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Groente

De honingtomaat als ster van de feestdagen

Wie aan de feestdagen denkt, ziet gezellige tafels en gerechten die net wat specialer zijn dan normaal. Steeds meer mensen zoeken gerechten die fris, kleurrijk, gezond en bijzonder zijn, zonder dat ze zwaar vallen. Groenten spelen daarin een grotere rol dan ooit en één groente springt er deze winter echt uit, namelijk de honingtomaat. Ze zijn klein, fris en vol smaak. Volgens meesterkok Angélique Schmeinck is het precies het ingrediënt dat feestdagen een verfijnde, vrolijke twist geeft.

Food15.12.2025

De honingtomaat als ster van de feestdagen

Zo voorkom je een herfstdip dit jaar

De dagen worden korter, de regen tikt tegen de ramen en je energieniveau daalt mee. Herfst betekent voor veel Nederlanders een dip. Ze voelen zich futloos en grijpen snel naar comfortfood. Begrijpelijk, maar het echte verhaal speelt zich af in je darmen. Je spijsvertering bepaalt meer dan je denkt over je energie, weerstand en stemming.

Lifestyle15.10.2025

Zo voorkom je een herfstdip dit jaar

Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Koolhydraatarm eten is een voedingspatroon dat zich richt op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van eiwitten en gezonde vetten. Het wordt steeds populairder, vooral vanwege de voordelen die het kan bieden voor gewichtsverlies, energieniveaus en algehele gezondheid.

Gezond09.12.2024

Koolhydraatarm eten: Een gids voor een gezondere levensstijl

Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis

Op omasmaaltijd.nl zijn 24 gerechten te vinden, allemaal bereid volgens traditionele oma-recepten. Het aanbod varieert van de bekende soepen uit de supermarkt tot 18 nieuwe maaltijden, allemaal rijk aan smaak en bereid met minimaal 150 gram groenten.

Gezond14.11.2024

Oma’s Soep lanceert Oma’s maaltijd aan huis

Versbereide maaltijden om eenzaamheid te bestrijden
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

Het aspergeseizoen in Nederland is een geliefde tijd voor de echte liefhebbers van deze heerlijke groente. Het seizoen voor asperges begint normaal ergens eind maart/begin april en duurt officieel tot 24 juni, hoewel dit...

Recepten08.04.2024

Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

In Nederland nemen we de strijd tegen voedselverspilling zeer serieus. Dat heeft al heel veel goeds opgeleverd en zo leren we ook steeds meer over wanneer voedsel écht niet meer goed is. Alleen is er een seizoen dat wat...

Food21.06.2023

5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Er waren tijden waarin men enorm filosofeerde over wat er allemaal op technisch gebied mogelijk zou zijn in 2020. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en moet ik eerlijk bekennen dat de echte technische snufjes er m...

Tipt13.06.2023

Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Voor iedereen die de afgelopen periode in de supermarkt bloemkool heeft gekocht moet er iets opgevallen zijn: de prijs rijst namelijk de pan uit óf ze zijn ‘tijdelijk’ niet leverbaar. Dit heeft alles te maken met de...

Nieuws23.02.2023

Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen

Verder lezen over Koken

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Kesbeke is mede dankzij Augurkenkoning weer razend populair voor op de eettafel. Maar, zou je het ook bij je kerstdiner op tafel zetten?

Proeft10.12.2025

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

De kans is groot dat er bij jou thuis een fles olijfolie op het aanrecht staat. Handig voor een snelle pastasaus, om groente in te bakken of als laatste topping bij een bord soep. Fijn, maar meestal is het een basisproduct waar je niet veel over nadenkt. Tot je een olie proeft die alles verandert. Atrevido brengt dit najaar eenmalig een ongefilterde olijfolie uit die rechtstreeks uit de heuvels van Tarragona komt.

Food27.11.2025

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

Minimalisme blijft een belangrijke trend, maar niet op de koele, strenge manier van vroeger. Het gaat nu om eenvoud met karakter. Strakke lijnen worden verzacht door ronde vormen en warme materialen. De kunst is om te kiezen voor minder, maar wel met aandacht. Denk aan een werkblad dat echt opvalt of een wand met kasten die opgaat in de rest van het interieur. Zo creëer je een keuken die rust uitstraalt, zonder dat het saai wordt.

Lifestyle26.11.2025

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een keuken is al lang niet meer alleen de plek waar je kookt. Het is het hart van het huis geworden: een ruimte om te leven, te eten, te werken en samen te zijn. Juist daarom verdient het ontwerp van je keuken extra aandacht. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of iemand die vooral houdt van gemak en gezelligheid. De perfecte keuken sluit aan op jouw leven.

Lifestyle19.05.2025

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit