De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een van de meest vindingrijke bedrijven in ons land moet wel Koppert Cress zijn uit Monster zijn. Dat illustreert het bedrijf deze week wederom door iets heel unieks te presenteren: drie soorten Nederlandse vanille. Het gaat om Planifolia-vanille en dat is een orchidee-soort die pas na drie jaar peulen geeft. Dat levert nu de Planifolia Green, – Black en -Red op.
Van oorsprong komt vanille uit Mexico waar de Azteken en Maya’s er in combinatie met chocolade een godendrank van maakten. De Spaanse conquistadores namen beiden mee terug naar Spanje en introduceerde zo vanille in Europa. Nederland nam het mee naar de kolonies op Java en Frankrijk nam het mee naar La Réunion (waar de bourbon vanille vandaan komt). Inmiddels is Madagascar de grootste exporteur van vanille.
Nederlandse vanille
Rob Baan, directeur Koppert Cress, over de Nederlandse vanille: “Vanilleteelt buiten, denk aan Madagascar, heeft een grotere kans beschadigd te raken door slechte weersomstandigheden zoals tyfoons. Diefstal is ook een probleem: de peulen worden regelmatig gestolen vanwege de hoge waarde. De peulen worden om deze redenen onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt.”
Het idee van Koppert Cress was om dit anders te doen. Baan vertelt verder: “Dat wilden we beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”
Drie soorten
Het resultaat van de inspanning van het bedrijf zijn drie soorten Nederlandse vanillepeulen: Green, Red en Black. De groene peulen zijn vers van de plant en onder meer te gebruiken om zelf te experimenteren, denk aan drogen en behandelen of te laten fermenteren. De Black zijn donkerbruine (bijna zwarte) peulen die een volle, intense smaak hebben. En de Red is ‘vine riped’ oftewel gerijpt aan de plant waardoor hij een nog voller smaakprofiel heeft wat weer extra mogelijkheden biedt voor chefs.
(Afbeeldingen bij dit artikel © Koppert Cress)
Verder lezen over Groente
Recepten08.04.2024
Het Aspergeseizoen is geopend en dat vieren we met asperges uit Limburg
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Tipt13.06.2023
Een van de meest geavanceerde manieren om smoothies en sapjes te maken
Nieuws23.02.2023
Bloemkolen, bloemkolen hele dure bloemkolen
Food05.01.2023
Zo krijg je de geur van knoflook van je handen
Nieuws20.09.2022
Omzet vleesvervangers daalt bij de Nederlandse supermarkten
Drinks19.09.2022
Flink en &C breiden assortiment uit met Chantals favorieten
Food13.09.2022
Botanica in Den Haag zet met nieuwe head-chef Bas Hoog in op Dutch Cuisine
Verder lezen over Koken
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Food07.05.2023