Koppert Cress lanceert een exclusief assortiment aan Nederlandse vanille

Koppert Cress lanceert een exclusief assortiment aan Nederlandse vanille

Vorig artikel Volgend artikel

Een van de meest vindingrijke bedrijven in ons land moet wel Koppert Cress zijn uit Monster zijn. Dat illustreert het bedrijf deze week wederom door iets heel unieks te presenteren: drie soorten Nederlandse vanille. Het gaat om Planifolia-vanille en dat is een orchidee-soort die pas na drie jaar peulen geeft. Dat levert nu de Planifolia Green, - Black en -Red op.

Van oorsprong komt vanille uit Mexico waar de Azteken en Maya’s er in combinatie met chocolade een godendrank van maakten. De Spaanse conquistadores namen beiden mee terug naar Spanje en introduceerde zo vanille in Europa. Nederland nam het mee naar de kolonies op Java en Frankrijk nam het mee naar La Réunion (waar de bourbon vanille vandaan komt). Inmiddels is Madagascar de grootste exporteur van vanille.

Nederlandse vanille

Rob Baan, directeur Koppert Cress, over de Nederlandse vanille: “Vanilleteelt buiten, denk aan Madagascar, heeft een grotere kans beschadigd te raken door slechte weersomstandigheden zoals tyfoons. Diefstal is ook een probleem: de peulen worden regelmatig gestolen vanwege de hoge waarde. De peulen worden om deze redenen onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt.”

Het idee van Koppert Cress was om dit anders te doen. Baan vertelt verder: “Dat wilden we beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”

Drie soorten

Het resultaat van de inspanning van het bedrijf zijn drie soorten Nederlandse vanillepeulen: Green, Red en Black. De groene peulen zijn vers van de plant en onder meer te gebruiken om zelf te experimenteren, denk aan drogen en behandelen of te laten fermenteren. De Black zijn donkerbruine (bijna zwarte) peulen die een volle, intense smaak hebben. En de Red is ‘vine riped’ oftewel gerijpt aan de plant waardoor hij een nog voller smaakprofiel heeft wat weer extra mogelijkheden biedt voor chefs.

(Afbeeldingen bij dit artikel © Koppert Cress)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies