Nieuws16.04.2021

Kookboek Salad Days van Ajda Mehmet wint de delicious. publieksprijs 2021


Een kleine maand geleden werden de zes kookboeken bekendgemaakt die in de race waren om dit jaar met de publieksprijs Kookboek van het Jaar 2021 van kookmagazine delicious. ervandoor te gaan. Het publiek heeft de afgelopen weken flink gestemd en gisteren werd onthuld dat met 27% van de stemmen: Salad Days van Ajda Mehmet de winnaar van de publieksprijs is.

Naast dat het publiek enorm blij werd van het boek, was de jury die de shortlist van zes kookboeken samenstelde ook enorm te spreken over het kookboek van Mehmet. Delicious. schrijft over het boek: “Dat Ajda als foodstyliste een fijn oog voor esthetiek heeft, zie je in de mooie, verzorgde manier waarop ze kookt en de precisie in haar receptuur. Salades zijn publieklievelingen maar ze ècht lekker maken is een kunst die Ajda als geen ander verstaat.

De salades in Salad Days zijn volwaardige maaltijden met smaken op hoog niveau. Verrassend èn heel goed te doen voor iedereen. Ajda is een echt vakvrouw. De recepten kennen veel contrasten en verschillende texturen, en dat maakt haar salades fantastisch.”

Salad Days

Hoe de jury het verwoord dat was ook de gedachte achter het kookboek. Mehmet wilt met Salad Days iedereen manieren geven om simpele salades een upgrade te geven. Ze zoekt dat vooral in de contrasten: gebruik je in de salade zoet fruit, zet er dan iets bitters of zouts tegenover. Of door een extra toevoeging aan een salade die zorgt voor iets knapperigs, romigs of juist wat meer frisheid door citrus. Zo smelten de smaken in de salades samen zodat je eigenlijk na iedere hap gelijk de volgende wil nemen.

De hele shortlist

Uit de honderden kookboeken die jaarlijks verschijnen had de redactie van het kookmagazine een eigenzinnige shortlist gemaakt die eruit sprongen omdat ze origineel, inspirerend, vernieuwd, bijzonder, en informatief waren. Salad Days ging voor de prijs de strijd aan met: Smaak van Restaurant Yerba, Mijn Recepten van London Loy, Van het land op het bord van Restaurant De Kas, Veggies & Fish van Bart van Olphen en Amazing Asia van Emma de Thouars.

Salad Days | Ajda Mehmet | ISBN: 9789461432308 | 168 pagina’s | €20,95

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kookboeken

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

In Burgerbijbel deelt chef-kok Ramon Brugman meer dan 200 recepten voor vlees-, vis- en vegaburgers. Hij laat stap voor stap zien hoe je de perfecte burger, het broodje, sauzen en garnituur zelf maakt. Een must-have kookboek voor elke burgerliefhebber.

Food24.09.2025

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

Met Pannenkoek en co de wereld over

Met pannenkoeken eindeloos kunt variëren: met verschillende soorten beslag, verrassende toppings en smaken uit allerlei landen. Met het nieuwe receptenboek Pannenkoek & co stap je in een diverse wereld van pannenkoeken, poffertjes, blini’s en nog veel meer. 

Food24.09.2025

Met Pannenkoek en co de wereld over

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar