De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Dierendag is ieder jaar voor veel producenten een van de beste dagen om interessante initiatieven rondom dierenwelzijn te delen met de wereld. Daarvan hangen er veel samen met ‘eet-geen-dierendag’. Een van de meer bijzondere projecten is van Kipster die het vegan ei Veggs heeft ontwikkeld.
Het afgelopen jaar zijn al veel hordes beslecht op het gebied van plantaardige alternatieven. Inmiddels zijn er verschillende fatsoenlijke plantaardige kazen, zoals Willicroft en op de CuliPersLunch maakten we kennis met plantaardig ijs en shoarma die beiden niet te onderscheiden waren van the real deal.
Plantaardig ei
Kipster is dik twee jaar in het geheim bezig geweest om het plantaardig ei te ontwikkelen genaamd Veggs. Het resultaat is een vloeibare substantie die onder meer bestaat uit gist en eiwit van soja. Een van de grotere uitdagingen was om het mondgevoel van een roerei te evenaren met plantaardige ingrediënten. Om dit voor elkaar te krijgen werkte het bedrijf samen met voedseltechnologen van Top BV, studenten van Wageningen Universiteit, topkoks en nog verschillende andere partijen.
In een reactie op deze doorbraak laat mede-initiatiefnemer Ruud Zanders weten: “In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij. We hebben plantaardige grondstoffen en daar maken we een ei van. Op de boerderij stoppen we die grondstoffen in een kip. In de keuken van het het lab stoppen we het in een ketel. Voor Veggs hoeft geen dier geëxploiteerd te worden en als het in de toekomst lukt om met veel minder dieren, tot misschien wel geen dieren, in ons voedsel te voorzien dan hebben we met Veggs toch de mogelijkheid voor een heerlijk roereitje bij het ontbijt.”
In de supermarkt
Het idee is om de komende periode het recept te verfijnen en de productie op te schalen door het bouwen van een productiefaciliteit. Als dit allemaal goed gaat, dan is het streven van Zanders dat er volgend jaar op Dierendag 2021 overal in Nederland Veggs in de schappen van de supermarkten liggen.
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Plantaardig
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Verder lezen over Supermarkt
Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in
Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Nieuws25.05.2023