Kipster heeft plantaardig ei ontwikkeld onder de noemer Veggs

Kipster heeft plantaardig ei ontwikkeld onder de noemer Veggs

Vorig artikel Volgend artikel

Dierendag is ieder jaar voor veel producenten een van de beste dagen om interessante initiatieven rondom dierenwelzijn te delen met de wereld. Daarvan hangen er veel samen met ‘eet-geen-dierendag’. Een van de meer bijzondere projecten is van Kipster die het vegan ei Veggs heeft ontwikkeld.

Het afgelopen jaar zijn al veel hordes beslecht op het gebied van plantaardige alternatieven. Inmiddels zijn er verschillende fatsoenlijke plantaardige kazen, zoals Willicroft en op de CuliPersLunch maakten we kennis met plantaardig ijs en shoarma die beiden niet te onderscheiden waren van the real deal.

Plantaardig ei

Kipster is dik twee jaar in het geheim bezig geweest om het plantaardig ei te ontwikkelen genaamd Veggs. Het resultaat is een vloeibare substantie die onder meer bestaat uit gist en eiwit van soja. Een van de grotere uitdagingen was om het mondgevoel van een roerei te evenaren met plantaardige ingrediënten. Om dit voor elkaar te krijgen werkte het bedrijf samen met voedseltechnologen van Top BV, studenten van Wageningen Universiteit, topkoks en nog verschillende andere partijen.

In een reactie op deze doorbraak laat mede-initiatiefnemer Ruud Zanders weten: “In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij. We hebben plantaardige grondstoffen en daar maken we een ei van. Op de boerderij stoppen we die grondstoffen in een kip. In de keuken van het het lab stoppen we het in een ketel. Voor Veggs hoeft geen dier geëxploiteerd te worden en als het in de toekomst lukt om met veel minder dieren, tot misschien wel geen dieren, in ons voedsel te voorzien dan hebben we met Veggs toch de mogelijkheid voor een heerlijk roereitje bij het ontbijt.”

In de supermarkt

Het idee is om de komende periode het recept te verfijnen en de productie op te schalen door het bouwen van een productiefaciliteit. Als dit allemaal goed gaat, dan is het streven van Zanders dat er volgend jaar op Dierendag 2021 overal in Nederland Veggs in de schappen van de supermarkten liggen.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies