Kijktip: The Bear op FX (Hulu) over het redden van een familierestaurant

Kijktip: The Bear op FX (Hulu) over het redden van een familierestaurant

Vorig artikel Volgend artikel

Het is volstrekt logisch als je deze zomer maar een serie binged en dat dit B&B Vol Liefde is, want het tweede seizoen is vrij legendarisch (Richard, Anita en Dave). Maar doe jezelf een plezier en zorg dat je ergens de komende weken ook The Bear kijkt. Die serie draait om chef Carmen ‘Carmy’ Berzatto die het noodlijdende familierestaurant Original Beef of Chicagoland uit het slop probeert te trekken.

Carmen is een getalenteerde chef die de culinaire wereld aan het bestormen is en in verschillende (sterren)zaken al aan heeft getoond the next best thing te zijn. Als in Chicago zijn broer Mikey overlijd, wordt het broodjesrestaurant dat door de Italiaanse familie gerund wordt enigszins aan hem ‘overgelaten’. Hij besluit terug te keren naar zijn geboortestad om het restaurant te redden.

Kitchen Nightmare

Het is een familiebedrijf waar al jarenlang dezelfde mensen achter de pannen staan die met zijn broer en neef hebben gewerkt. Het reilen en zeilen in de keuken van het restaurant loopt al jaar en dag op eenzelfde manier, maar door de pandemie gaat het financieel gezien helemaal niet best. Tel daarbij op dat het restaurant, het interieur en de keuken enigszins gedateerd zijn en het lijkt op het begin van een aflevering van Kitchen Nightmares.

Moderne kijk

Carmy probeert zijn stempel al snel te drukken op de bedrijfsvoering en de keuken. Maar voor mensen die al jaar en dag hetzelfde doen en al helemaal voor neef Richie (Richard) is dat olie op het vuur. Het is tegen de stroom inzwemmen en het begint allemaal met de brigade aanleren om elkaar aan te spreken met ‘chef’ en te laten weten als iemand in beweging is ‘achter’, ‘hoek’ of ‘hete pan’.

Adrenaline

De serie is het gelukt om de kijker enorm goed mee te nemen in de hectiek van een professionele keuken: veel mensen op een klein oppervlakte, zaken die mislukken, adrenaline, geschreeuw, hoge druk, harde deadlines en dat gemixt met de meest uiteenlopende persoonlijkheden en mensen met ieder hun eigen sores.

Honger

Naast dat iedereen die ooit in een keuken heeft gestaan deze soms beklemmende hectiek herkent, gaat die vlieger ook op voor het belangrijkste: de liefde voor simpel, goed eten. Iedere aflevering triggert je wel om even te gaan denken van: hm, wat voor goed broodje kan ik voor lunch maken? Zou ik ook eens gaan proberen om een goede chocoladetaart te maken? En risotto met short-ribs is stiekem best een interessant idee.

Het eerste seizoen van The Bear bestaat uit acht afleveringen van 25 minuten per stuk. FX heeft al aangekondigd dat er een tweede seizoen komt (gelukkig!).


(Afbeeldingen bij dit artikel © FX)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies