Kaasmakerij Max&Bien lanceert eerste plantaardige kaaswielen ter wereld

Kaasmakerij Max&Bien lanceert eerste plantaardige kaaswielen ter wereld

Vorig artikel Volgend artikel

De Amsterdamse kaasmakerij Max&Bien heeft een flinke primeur te pakken: de eerste volledig plantaardige kaaswielen met paraffine coating ter wereld. De schaafbare (!) kazen worden gemaakt op basis van gefermenteerde tarwe en zijn er in de smaken: mosterd, komijn en truffel. Vanaf deze week zijn ze bij kaas- en delicatessenwinkels verkrijgbaar.

Dit is een grote stap voor plantaardige kaas, want als deze kazen smaken zoals ze eruitzien dan zijn het absolute winnaars. Maxine Agyeman, oprichter van Max&Bien, over de plantaardige kaaswielen: “Door het aanbieden van herkenbare alternatieven, geloven wij dat mensen vaker voor een plantaardige optie kiezen. In de kaasindustrie is het coaten van kazen een eeuwenoude techniek. Het paraffineren beschermt de kaas tegen uitdroging en schimmel. De kaas behoudt zijn smeuïgheid en smaak en de houdbaarheid wordt er mee verlengd.”

In de kaaswinkel

De stap om plantaardige kaas in een kaas- of delicatessenwinkel te leggen was groot. Maar deze kaaswielen kunnen dit weleens gaan veranderen. Dat is ook het idee van Wilbert de Groot, eigenaar van Echte Liefde kaas & delicatessen in Hilversum: “Ik volg de ontwikkelingen rond vegan kaas al een tijdje, maar ik zocht iets dat echt bij onze delicatessenwinkel past. Over de nieuwe kaaswielen van Max&Bien ben ik enthousiast. Het zijn producten van een hoog niveau en we kunnen de klant ter plekke laten proeven.”

Smaakvol alternatief

Tijdens de Horecava 2020 waren er al een paar plantaardige kazen te proeven die niet te onderscheiden vielen van kazen gemaakt met zuivel. Medeoprichter van Max&Bien, Jobien Groen, geeft ook aan: “We willen laten zien dat kaasvervangers minstens zo lekker kunnen zijn. En dat je nog prima kunt borrelen met een heerlijk plantaardige kaasplankje, zonder iets te hoeven missen.”

Daar sluit Veerle Vrindts directeur van ProVeg Nederland zich bij aan: “Consumenten kopen graag herkenbare producten. De populairste vegan burgers zijn niet te onderscheiden van hamburgers en havermelk verkoopt het best in een melkpak. Bij alternatieven voor kaas is dat niet anders. Dat heeft Max&Bien goed begrepen. Hun plantaardige kaaswielen, voorzien van een herkenbare rode coating, zijn in de wereld uniek.”

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies