Export Schotse whisky stijgt met 31% in eerste helft 2021

Export Schotse whisky stijgt met 31% in eerste helft 2021

Vorig artikel Volgend artikel

De export van Schotse whisky heeft het na recordjaar 2019 enigszins lastig gehad, maar in de eerste helft van dit jaar lijkt de exportmarkt zich tot op zekere hoogte te hebben hersteld. Volgens cijfers van de Scotch Whisky Association (SWA) steeg de exportwaarde van Schotse whisky in de eerste helft van 2021 met 31% ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Hoewel vorig jaar het volume steeg met 42% en de eerste helft van dit jaar de waarde met 31% steeg, geeft de SWA aan dat de export in waarde nog 10% achterblijft bij het recordjaar 2019. Dat heeft er alles mee te maken dat door nieuwe importtarieven in Amerika en de coronapandemie de exportwaarde vorig jaar met 1,1 miljard pond daalde. Dat was gelijk het laagste niveau in 10 jaar tijd.

Buiten Europa

Door de pandemie en nieuwe regelgeving na de Brexit was het binnen de Europese Unie (EU) de eerste drie maanden van 2021 nog niet goed gesteld met de export van whisky. Wat wel positiever stemt is de export in het tweede kwartaal buiten de EU. Die steeg namelijk sneller dan dezelfde periode twee jaar geleden.

Azië en Amerika

In Azië bloeit de markt flink op zo heeft China in de eerste helft van 2021 al meer whisky geïmporteerd dan in heel 2019, het gaat om een stijging van 126%. De Verenigde Staten blijven wel nog enigszins achter. De totale import daalde in 2020 met een derde en in de eerste helft van 2021 daalde de import van scotch met 34% ten opzichte van 2019.

Karen Betts, CEO van de SWA, zegt hierover: “Het tempo van het herstel van de export van Schotse whisky is veelbelovend. Vorig jaar bracht de combinatie van Amerikaanse tarieven en Covid-19 de export van Schotse whisky naar het laagste niveau in tien jaar, dus het is bemoedigend om te zien dat ze weer op krachten komen.”

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies