Er vallen toch een paar vleesvervangers in de Schijf van Vijf

Er vallen toch een paar vleesvervangers in de Schijf van Vijf

Vorig artikel Volgend artikel

Het is een rare tijd op de markt voor vleesvervangers. De vraag is minder dan het aanbod, de omzet valt tegen en het blijken nog vaak producten te zijn die beter zijn voor het milieu dan je lichaam. Het Voedingscentrum onderzocht verschillende kant-en-klare vleesvervangers of ze wel in de Schijf van Vijf pasten.

Een groot deel van de vleesvervangers op de markt past niet in de Schijf van Vijf. Dit heeft verschillende redenen, maar heeft vaak vooral te maken met dat de producten te veel zout in zich hebben. Toch zijn er een paar kant-en-klare vleesvervangers die wel de test van het Voedingscentrum hebben weten te doorstaan.

Voedingstoffen

Wil een vleesvervanger voldoen aan de standaarden van de Schijf van Vijf dan moet hij voldoende eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of vitamine B12 bevatten. Ook moet er in het product niet te veel verzadigd vet, zout en suiker zitten. Meestal kom je een eind door even goed de kleine letters op een verpakking te lezen, anders zijn er inmiddels apps waarmee je verpakkingen kan scannen.

Zes vleesvervangers

Voor het onderzoek werden zes vleesvervangers uit de supermarkt met elkaar vergelijken op het gebied van zout en of ze in de Schijf van Vijf passen. De conclusie was best bijzonder: de vervanger met het minste zout per 100 gram kwam uit op 0,7 gram. De variant met het meeste zout per 100 gram zat op 2,2 gram. De maximale dagelijkse hoeveelheid zout voor iemand ouder dan 9 jaar is in totaal 6 gram.

Alternatieven

Het Voedingscentrum schaart zich achter veel chefs die als ze vlees of vis weglaten er vooral pure ingrediënten voor in de plaats gebruiken. Dus: eieren, peulvruchten, tofu of tempeh. Dat zijn namelijk allemaal gezonde, duurzame alternatieven waar ook nog eens een lager prijskaartje aan hangt.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies