Certificering koffie is pas eerste stap voor duurzame koffieketen

Certificering koffie is pas eerste stap voor duurzame koffieketen

Vorig artikel Volgend artikel

Het lijkt er een beetje op dat de eerste week van december gebruikt wordt om bewustzijn te creëren rondom wat nijpende thema’s in de voedselindustrie. Gisteren kwam de Cacao Barometer met een weinig positief beeld over de cacao-industrie. Vandaag publiceert de organisatie Profundo over de rol van Nederlandse bedrijven bij de verduurzaming van de koffieproductie. Ook daar valt nog veel winst te boeken.

Dat we in Nederland allemaal veel koffie drinken, dat lijkt geen verrassend gegeven. Kijkend naar 2018 werd er naar schatting in ons land 99.000 ton gebrande koffie en oploskoffie gedronken. Dat komt neer op 130.000 ton groene koffiebonen per jaar of omgerekend 3,3 kopjes koffie per persoon per dag. De waarde van de Nederlandse koffiemarkt komt daarmee op 1,15 miljard euro en naar verwachting blijft deze waarde de komende jaren stijging.

Thuis drinken

We kopen de meeste koffie in de detailhandel, de verkoop daar is ongeveer 70% van het totaal. Hieruit blijkt dat we met zijn allen thuis graag een kop koffie drinken. Wat opvalt is dat de huismerken van supermarktketens inmiddels een groter aandeel hebben dan de grote koffiemerken samen.

Problemen in de keten

Net als met cacao gaat er bij de koffieproductie nog veel mis op het gebied van sociale, economische en ecologische zaken in de productieketen. In het rapport van Profunda komt naar voren dat ondanks alle maatregelen en goede bedoelingen van de Nederlandse koffiebedrijven dat de mate van verduurzaming en wat dit ten gevolgen heeft op de drie bovengenoemde gebieden niet inzichtelijk te krijgen is.

Vandaar dat het rapport vooral gebruikt is om in kaart te brengen waar het allemaal schort aan data en hoe dit op te lossen. Daarbij wordt vooral naar de rol van Nederlandse bedrijven in het groter geheel gekeken en hoe bijvoorbeeld op Europees niveau bepaalde waarborgen geboden kunnen worden.

Het rapport: Monitoring the sustainability status of the Dutch coffee sector Tracking progress beyond certification.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies