De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om het meenemen van eigen bakjes te stimuleren, maar daar zien de cafetaria’s totaal geen heil in.
Om mensen bewust te maken van de nieuwe regels is er een nieuwe campagne gestart waar op het gebied van friet het voorbeeld er is om een eigen pan mee naar de friettent te nemen. Alleen zit daar geen enkel cafetaria op te wachten. In een reactie laten ze weten dat dit een totaal onwerkbaar idee is.
Geen oplossing
De voorman van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), Frans van Rooij, geeft aan: “Ik hoop echt dat mensen hun verstand gebruiken en niet met hun eigen pannen naar de snackbar komen. Zeker tijdens de spits, als er zes tot acht bestellingen tegelijk worden bereid, is er geen ruimte voor eigen pannetjes.”
Bring your own
Volgens Van Rooij zijn er nog meer haken en ogen: “Wij weten niet waar die pannen en bakjes gestaan hebben of wellicht zijn mensen die ze meebrengen ziek en nemen ze bacteriën of virussen mee.” Er zitten voor de ondernemers allerlei haken en ogen aan deze campagne terwijl de oplossing al gewoon aanwezig is.
Investeringen
Naast dat de plastic bakjes niet meer meegegeven mogen worden vanaf zaterdag, mogen ze vanaf 1 januari ook niet meer in de zaken gebruikt worden. Daarom mogen snackbars nu zelf een bedrag rekenen voor de niet duurzame verpakkingen. De opbrengsten hiervan kunnen ze dan weer investeren in servies of een vaatwasser. Volgens ProFri is de verwachting dat er per bestelling iets van 15 cent op wordt geteld vanaf 1 juli.
Verder lezen over Friet

Nieuws13.06.2023
Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Nieuws27.05.2023
Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief
(vanaf 1 juli)
Nieuws01.05.2023
Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie

Food12.04.2023
Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland

Food04.04.2023
Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar

Hotspots03.04.2023
Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie

Nieuws31.01.2023
De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s

Nieuws30.01.2023
Aardappelprijs is gestegen, dus je frietje wordt (weer) duurder
Verder lezen over Snacks

Food21.10.2024
10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Nieuws13.06.2023