Bavaria doopt nieuwe brouwinstallatie voor alcoholvrij bier met nieuwe 0.0

Bavaria doopt nieuwe brouwinstallatie voor alcoholvrij bier met nieuwe 0.0

Vorig artikel Volgend artikel

In het Brabantse Lieshout is vandaag in de Bavaria brouwerij de nieuwe brouwinstallatie voor alcoholvrij en alcoholarm bier gedoopt en zo officieel in gebruik genomen. De nieuwe installatie heeft de naam Fenix gekregen en levert als eerste wapenfeit een vernieuwde Bavaria 0.0 af die schuimt, ruikt én smaakt als een pils. Maar dan zonder alcohol.

Die laatste claim is natuurlijk best een pittige, maar na een intensief traject van vijf jaar wil de bierbrouwer weer de leidersrol pakken op het gebied van alcoholloos bier. Te beginnen met een alcoholvrije pils die daadwerkelijk als een pils smaakt. Fenix is daarin de spil die dit alles mogelijk maakt en waar nog veel meer alcoholvrije bieren van te verwachten zijn.

Ingenieus brouwproces

Het brouwproces is opnieuw uitgedacht en begint met een uniek en geheim receptuur met alcohol. Via thermische de-alcoholisatie wordt de alcohol uit het bier gehaald. Dat gebeurt onder een lage temperatuur zodat zo weinig mogelijk van de karakteristieke pilssmaak en -geur verdampt.

Pionier

De huidige directeur, Romke Swinkels, over Fenix en waarom deze stap zo belangrijk is voor Bavaria: “In 1978 ontwikkelde mijn oom Wim een uniek procedé voor het brouwen van alcoholvrij bier, waardoor we als eerste grote brouwer een alcoholvrij bier op de markt brachten: jarenlang hadden we patent op deze 0.0% brouwmethode.

Met deze nieuwe installatie en de vernieuwde Bavaria 0.0% zetten we als pionier van alcoholvrij bier een nieuwe stap in het segment waarvoor we in 1978 het fundament legden.

Ik ben ontzettend trots op onze brouwers en techneuten die zichzelf hebben uitgedaagd, hier jaren keihard aan hebben gewerkt en uiteindelijk zichzelf hebben overtroffen. Onze Bavaria 0.0% gaat de nieuwe standaard worden in de markt.”

Nieuwe standaard

Het lijkt erop dat met de vernieuwde Bavaria 0.0 pils het bedrijf een nieuwe standaard op de markt brengt. In een proeverij van de ‘oude’ 0.0 en twee andere 0.0 bieren bleek heel duidelijk dat het nieuwe alcoholvrije bier daadwerkelijk smaakte als een pils, terwijl de andere twee erbij verbleekten.

Meesterbrouwer Emiel Hendrikx over de nieuwe 0.0 pils: “We hebben net zo lang tijd en energie geïnvesteerd totdat we volmondig konden zeggen dat we het beste 0.0% bier op de markt zouden brengen dat we ooit hebben gebrouwen. De nieuwe installatie geeft de nieuwe Bavaria 0.0% een verfrissende smaak, aangenaam hoppige geur en een schuimkraag die écht pilswaardig is.”

(Afbeeldingen bij dit artikel ©Joost Duppen)

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies