Anti-voedselverspilling: instant groentesoep uit groenteresten

Anti-voedselverspilling: instant groentesoep uit groenteresten

Vorig artikel Volgend artikel

We zijn bij Eatly enorm team anti-voedselverspilling. Daarom schrijven we er regelmatig over. Ook als er toffe initiatieven opgezet worden, proberen we dat mee te pakken. Zo staat ons een innovatie te wachten op het gebied van instant groentesoep. Er wordt namelijk gewerkt aan instant groentesoep die gemaakt wordt van rest groenten.

Het is een zogenaamd ketenproject waar de bedrijven GreenS & SaladS, ORFI Food Ingredients en NXT F&B bij betrokken zijn. Die spelen in het productieproces een afzonderlijke rol die complementair is aan de andere twee bedrijven. Ze hebben van het miniserie van Infrastructuur en Waterstaat een subsidie gekregen om dit project verder door te ontwikkelen.

Instant soep

Als je nu ergens instant soep op de kop tikt bestaat die vooral uit poeders, chemische stoffen, E-nummers én zout. Daar proberen de drie bedrijven met dit project verandering in te brengen. Door gebruik te maken van de reststromen uit groenten en geen rare toevoegingen gaat de uiteindelijke instant groentesoep een stuk gezonder zijn en Nutri-Score A krijgen.

Proces

Het proces is wel een stukje anders dan de bedrijven gewend zijn. GreenS & SalaS gaat de restgroenten selecteren, bewerken en in orde maken voor verwerking. ORFI Food Ingredients zorgt ervoor dat dit gemengd wordt met zetmeeldragers (restroom van peulvruchten). Dit alles wordt vermalen tot een natuurlijk poeder, de basis van de groentesoep.

Daarna is NXT F&B aan zet om de poeders te testen op oplosbaarheid en smaak, mocht het nodig zijn dan wordt er door hen nog natuurlijke smaak- en geurstoffen toegevoegd.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies