De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In de regio Rotterdam hield supermarktketen Albert Heijn in mei een pilot om voedselverspilling tegen te gaan door brood van een dag eerder de volgende dag voor een extra voordelige prijs te verkopen. Tijdens de Verspillingsvrije Week ziet AH de kans schoon om ‘Brood van Gisteren’ uit te rollen in alle winkels.
Zo kunnen consumenten binnen enkele weken dagelijks tot 11:00 uur een half brood voor 25 cent en een heel brood en een zak bolletjes krijgen voor 50 cent. Daarnaast introduceert de keten ook Verspil-me-niet zakjes en wordt er in meer winkels ‘dynamisch afprijzen’ toegepast.
Brood
Uit allerlei onderzoeken blijkt dat een van de producten die relatief gezien veel wordt verspild brood is. Zo blijft ongeveer de helft van het verspilde brood onverkocht in de supermarkt en de andere helft vindt in de thuissituatie plaats. Naast de actieprijzen is Albert Heijn deze week ook begonnen met op diverse broden stickers met tips en recepten om oud brood te gebruiken te plakken.
Één procent
Volgens de verantwoordelijke voor kwaliteit en duurzaamheid bij Albert Heijn, Anita Scholte Op Reimer, blijft het bedrijf stappen zetten. Ze zegt daarover: “Iets meer dan 1% van de producten die wij inkopen, belandt niet op het bord van onze klant. Dat lijkt misschien mee te vallen, maar het is wat ons betreft te veel. Dat is niet alleen zonde van het eten, maar ook van de tijd en de energie die in de productie ervan is gestoken.
Daarom willen we zelf zo min mogelijk voedsel verspillen. Aan de andere kant willen we uiteraard de klant ruime keuze bieden en de schappen goed gevuld hebben. We werken daarom al jaren aan verschillende initiatieven om minder te verspillen.”
Verspil-me-niet zakje
In twaalf Albert Heijn-winkels door heel het land wordt vanaf deze wek geëxperimenteerd met ‘Verspil-me-niet zakjes’. Dat zijn herbruikbare verszakjes gevuld met groente en fruit die wat rijper zijn of een plekje hebben, maar nog steeds goed eetbaar zijn. Denk een beetje aan de gevulde Magic Boxen van Too Good To Go.
Dagelijks vullen medewerkers deze zakjes met producten uit de winkel en de beschikbare zakken liggen bij de groente- en fruitafdeling. Deze pilot loopt nu in Amsterdam, Assen, Capelle aan den IJssel, Den Haag, Echt, Groningen, Heemskerk, Hengelo, Hoofddorp, Tiel en Tilburg.
Verder lezen over Supermarkt
Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in
Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Nieuws25.05.2023
Jumbo stopt met flitsbezorging via Gorillas / Getir
Verder lezen over Voedselverspilling
Food13.09.2024
Zo gebruik je oude croissantjes voor een lekker dessert
Nieuws20.11.2023
Coca-Cola en Too Good To Go samen tegen verspilling
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Drinks12.04.2023
Lowlander brouwt nieuwe reeks fruitbieren van overgebleven fruit
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Nieuws14.09.2022
Schuldgevoel bij 70% van de Nederlanders om weggooien van eten
Nieuws13.09.2022
Pieter Pot gaat bij Stach voor het eerst offline
Nieuws12.09.2022