

De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar maaltijdvervangende producten zoals shakes en repen. Daarvoor is de samenstelling van 23 producten bekeken en de resultaten zijn niet mals. Veel van de producten bevatte...
Aan het begin van 2021 hebben we op Eatly de balans opgemaakt wat betreft misdaden in 2020 die te maken hadden met drank of voedsel. In Frankrijk zagen een stel dieven hun kans schoon om het nieuwe jaar goed te beginnen...
De maand januari staat overwegend in het teken van goede voornemens en die vooral vol proberen te houden. Uit recent onderzoek bleek al dat we tijdens de twee lockdowns meer ongezond snacken. Een betere timing hadden de...
Met de hashtag #ioapro1501 (ik open 15 januari) startte in Italië een goed potje burgerlijke ongehoorzaamheid onder horecaondernemers. Ze zijn de coronamaatregelen zat die ervoor zorgen dat ze hun zaken niet open kunnen...
De afgelopen jaren zetten steeds meer partijen zich in om ervoor te zorgen dat Nederland gezonder gaat eten. Om dit op lange termijn voor elkaar te krijgen, ligt hierbij de focus met regelmaat op de jongste generatie. Gr...
In Nederland moeten we nog tot 29 maart wachten om erachter te komen welke (nieuwe) restaurants er allemaal in de nieuwe Michelin Gids 2021 staan. Ook België en Luxemburg moesten iets langer op de gids wachten, maar inm...
Misschien wel de minst grote verrassing van de coronacrisis: in 2020 groeide totale markt voor bezorging van voedingsproducten met 43,1% ten opzichte van 2019. Volgens Foodservice Instituut Nederland (FSIN) geven we onge...
Iedereen die normaal op kantoor een snoeppot heeft staan kent het fenomeen: het ding is op een dag eindelijk leeg, maar de dag erna wordt-ie toch weer gevuld. Op de een of andere manier is het te verleidelijk om tijdens...
Tijdens de eerste lockdown vorig jaar ontstond er in Amsterdam het initiatief SupportYourLocals waar lokale ondernemers en boeren samengebracht werden om lokale producten bij consumenten te krijgen. Maaltijdboxbedrijf Bo...
Nederlandse huishoudens hebben in 2020 voor 9% meer groenten en fruit gekocht, alleen kochten restaurants en catering 45% minder. Dat maakt dat de consumptie van groenten en fruit vorig jaar maar met 4% steeg. Dat wordt...
Online supermarkt Picnic maakt ieder jaar aan de hand van beschikbare klantdata de balans op wat betreft kooptrends. En coronajaar 2020 leverde opvallende verschuivingen op het gebied van wat mensen kochten op. Zo werd e...
Het statistisch bureau van de Europese Unie (EU), Eurostat, heeft twee nieuwe onderzoeken gepubliceerd over de uitgaves binnen Europa aan voedsel en drank. In totaal gaven Europese huishoudens in 2019 €956 miljard uit...
Het hangt al een tijdje boven de markt door allerlei trends op het gebied van levensstijl, gezondheid en sporten. Maar echt voet aan de grond heeft het buiten programma’s van personal trainers nog niet gekregen: in een...
In 2020 hebben we verschillende artikelen geschreven over de omzet van de supermarkten die flink steeg door de verschillende lockdowns waarin ook de horeca de deuren moest sluiten. Naast de reguliere supermarkten deden o...
Traditioneel is 1 januari altijd een drukke dag voor de maaltijdbezorgers in ons land. Met ‘derde’ kerstdag erbij zijn het de drukste dagen van het jaar voor de bezorgplatforms in ons land. Uit recent onderzoek van T...
Waar het op de laatste dag van het jaar traditie is om terug te kijken, kijk je op de eerste dag van het nieuwe jaar natuurlijk vooruit. Net als op 1 januari 2020 heb ik een lijstje gemaakt met mijn verwachtingen van de...
Op de laatste dag van het jaar is het een goed gebruik om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ook de wereld van eten en drinken werd gedomineerd door de wereldwijde pandemie. Toch zijn er genoeg lichtpunten te noemen...
De Horecava is ieder jaar eigenlijk het officieuze startschot van het nieuwe jaar. Door alle extra coronamaatregelen en de nieuwe lockdown heeft de organisatie gekozen voor een volledig online variant op 1 februari. Aang...
Misschien niet heel verrassend maar sinds het aanbevolen is om meer thuis te werken wordt er meer geld besteed aan koffie. Daar profiteren speciaalzaken en online aanbieders van koffie het meest van. Bedrijven die vooral...
In het kader van voedselverspilling tegengaan is het heel interessant om initiatieven te volgen die iets doen met restproducten die overblijven bij onder meer het telen of produceren van voedsel. Misschien is een likeur...
De afgelopen maanden hebben we met regelmaat de slechte cijfers gedeeld die belangenvereniging Nederlandse Brouwers publiceerde. Uit de cijfers per maand of kwartaal bleek continu dat het een zwaar jaar voor de Nederland...
Het is een van de onderwerpen waar op Eatly regelmatig over geschreven wordt: de voedselbanken in Nederland. Een waardevol vangnet voor iedereen die er op moet vertrouwen. Je zou alleen in een welvarend land als Nederlan...
Steek even een vinger op als je nog nooit van een lokale voedselgemeenschap hebt gehoord. Hier op de redactie was dit fenomeen in ieder geval nog niet bekend. Maar het is een lokaal samenwerkingsverband tussen producente...
Het bureau Foodservice Watcher heeft Coronakilo’s uitgeroepen tot het Eetwoord van het Jaar 2020. Coronakilo’s komt daarmee in een illuster rijtje te staan. In 2019 was het Eetwoord van het Jaar vleesschaamte en in 2...