Stichting De Noordzee viert 40-jarig jubileum met het Noordzeebanket

Stichting De Noordzee viert 40-jarig jubileum met het Noordzeebanket

Vorig artikel Volgend artikel

Het is de week van de bewustwording lijkt het wel. Het begon met de cacao-industrie gevolgd door de koffie-industrie en vandaag focussen we op het grootste natuurgebied van Nederland: de Noordzee. Stichting De Noordzee viert namelijk haar 40-jarig bestaan met de uitgave van het Noordzeebanket. Een eigen variant van het chocolade zeevruchtenbanket met een een wrange bijsmaak: het gaat niet zo best met de Noordzee.

De Noordzee heeft namelijk te kampen met verkeerd gebruik, gebrek aan samenwerking, vervuiling en klimaatverandering. Daarbij komt dat alleen 3% van de bodem echt beschermd is, de zee sneller opwarmt dan andere zeeën en er op het strand per 100 meter 339 stukjes afval te vinden zijn. Net het Noordzeebanket probeert de stichting hier aandacht voor te genereren, maar vooral ook voor de manieren om dit alles op te lossen.

Het Noordzeebanket

De eigen twist op het zeevruchtenbanket bestaat uit vier symbolische iconen voor de Noordzee: een meeuw, een kapotte schelp, een containerschip en een plastic flesje. De schelp symboliseert het onderwaterleven, de meeuw voor de toekomst van het zeeleven, de plastic fles voor het afval in de zee en het containerschip voor de scheepvaart die de onderwaternatuur verstoort.

Directeur van Stichting De Noordzee, Floris van Hest, over deze manier van aandacht genereren: “De Noordzee heeft behoorlijk op z’n donder gekregen, maar we zijn in staat om het tij te keren. Het is noodzakelijk om op één van de drukste zeeën ter wereld tot een gezonde balans te komen tussen natuur, energieproductie en voedselvoorziening. De laatste jaren boeken we vooruitgang: de vervuiling wordt aangepakt en er komt meer ruimte voor natuur. Nu is het moment om door te pakken en écht te kiezen voor een schone en gezonde Noordzee.”

Praktische oplossingen

Volgens de stichting is er op een logische manier al veel op te lossen. Te beginnen met het daadwerkelijk beschermen van aangewezen natuurgebieden. De windparken op zee natuurinclusief te bouwen. En om echt iets aan het afval te doen door statiegeld op kleine flesjes en blikjes in te voeren.

De Noordzee ondersteunen en het banket bestellen kan via de website van Stichting De Noordzee.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies