Nieuws03.12.2020

Stichting De Noordzee viert 40-jarig jubileum met het Noordzeebanket


Het is de week van de bewustwording lijkt het wel. Het begon met de cacao-industrie gevolgd door de koffie-industrie en vandaag focussen we op het grootste natuurgebied van Nederland: de Noordzee. Stichting De Noordzee viert namelijk haar 40-jarig bestaan met de uitgave van het Noordzeebanket. Een eigen variant van het chocolade zeevruchtenbanket met een een wrange bijsmaak: het gaat niet zo best met de Noordzee.

De Noordzee heeft namelijk te kampen met verkeerd gebruik, gebrek aan samenwerking, vervuiling en klimaatverandering. Daarbij komt dat alleen 3% van de bodem echt beschermd is, de zee sneller opwarmt dan andere zeeën en er op het strand per 100 meter 339 stukjes afval te vinden zijn. Net het Noordzeebanket probeert de stichting hier aandacht voor te genereren, maar vooral ook voor de manieren om dit alles op te lossen.

Het Noordzeebanket

De eigen twist op het zeevruchtenbanket bestaat uit vier symbolische iconen voor de Noordzee: een meeuw, een kapotte schelp, een containerschip en een plastic flesje. De schelp symboliseert het onderwaterleven, de meeuw voor de toekomst van het zeeleven, de plastic fles voor het afval in de zee en het containerschip voor de scheepvaart die de onderwaternatuur verstoort.

Directeur van Stichting De Noordzee, Floris van Hest, over deze manier van aandacht genereren: “De Noordzee heeft behoorlijk op z’n donder gekregen, maar we zijn in staat om het tij te keren. Het is noodzakelijk om op één van de drukste zeeën ter wereld tot een gezonde balans te komen tussen natuur, energieproductie en voedselvoorziening. De laatste jaren boeken we vooruitgang: de vervuiling wordt aangepakt en er komt meer ruimte voor natuur. Nu is het moment om door te pakken en écht te kiezen voor een schone en gezonde Noordzee.”

Praktische oplossingen

Volgens de stichting is er op een logische manier al veel op te lossen. Te beginnen met het daadwerkelijk beschermen van aangewezen natuurgebieden. De windparken op zee natuurinclusief te bouwen. En om echt iets aan het afval te doen door statiegeld op kleine flesjes en blikjes in te voeren.

De Noordzee ondersteunen en het banket bestellen kan via de website van Stichting De Noordzee.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Chocolade

Disney+ trakteert op warme chocolademelk in de Disney Chocolate Stream Shop

Disney+ brengt deze winter iets bijzonders naar Amsterdam. Van 11 tot en met 13 december opent de Disney Chocolate Stream Shop Amsterdam op het Rokin. In deze tijdelijke winkel komen films, series en chocolade samen. De Belgische chocolatier Dominique Persoone maakte er zes speciale warme chocoladedranken die passen bij bekende titels op Disney+. Bezoekers krijgen gratis een van deze unieke creaties wanneer ze binnenstappen in de warme en vrolijke pop-up.

Food04.12.2025

Disney+ trakteert op warme chocolademelk in de Disney Chocolate Stream Shop

Dubbel genieten: Côte d’Or en koffie is de ultieme smaakcombinatie

Sommige combinaties zijn gewoon meant to be. Zoals muziek en wijn, zon & een cocktail en natuurlijk koffie met chocolade. De intense cacaosmaak versterkt de tonen van espresso, cappuccino of zelfs een matcha latte. Ontdek hoe Côte d'Or elk koffiemoment verandert in een zintuiglijke beleving vol warmte, diepgang en puur genot.

Food05.11.2025

Dubbel genieten: Côte d’Or en koffie is de ultieme smaakcombinatie

Tony’s Choco Experience: 20 jaar chocolade, fun en impact

De Tony’s Choco Experience in De Hallen Amsterdam viert 20 jaar Tony’s Chocolonely met een interactieve beleving vol geur, kleur en smaak. Bezoekers wandelen letterlijk door een gigantische chocoladereep, ontdekken het verhaal achter eerlijke cacao en proeven nieuwe smaken, waaronder de Everything Bar en limited editions. Het evenement is gratis en toegankelijk van 28 oktober t/m 2 november.

Nieuws29.10.2025

Tony’s Choco Experience: 20 jaar chocolade, fun en impact

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Iedere week vallen (nou ja) er wel weer nieuwe producten op de mat bij de redactie van Eatly. Food & drinks van bekende, minder bekende of nieuwe merken die leuk zijn om te proeven.

Food03.12.2024

Nieuws wat we zelf opeten: Aflevering 18 met Baleine-zout, zoet van Leonidas en de Pineut

Lekker eten wat er in de film voorbij komt met Cinema Culinair

Voor mensen die er ook heel veel trek van krijgen is er Cinema Culinair: je bekijkt de film en krijgt precies op het juiste moment het gerecht geserveerd.

Hotspots25.11.2024

Lekker eten wat er in de film voorbij komt met Cinema Culinair

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Shoppen in Londen deze november? Of misschien in december een weekend? Vooral dit kerstlekkers is een aanrader als je naar Londen gaat.

Food16.11.2024

Kerstshoppen in Londen? Dit kerstlekkers mag je niet missen

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

De cacao van Chocolate Makers uit Amsterdam komt per boot. Zeilboot. Uit de Dominicaanse Republiek. Een bijzonder verhaal, maar hoe smaakt dat?

Food11.10.2024

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem

Ooit gehoord van boetiek-chocolade? Wij nog niet, tot aan vandaag dan want er is een nieuw luxe chocolademerk, Marmir Chocolate. Een nieuwe 'guilty pleasure' ontwikkeld door ervaren patisseriechefs. De makers noemen het...

Food11.06.2024

Marmir Chocolate: luxe boetiek-chocolade van eigen bodem