Als je maar lang genoeg zoekt dan is over alles wel een studie te vinden waarom je iets wel/niet meer/minder moet eten of drinken. Zo hebben we bijvoorbeeld al eens gekeken naar of gin-tonic kan helpen bij hooikoorts. In onderstaand artikel duiken we in de heilzame werking die whisky kan hebben voor je lichaam.
Veel van deze vragen en indianenverhalen komen voort uit het feit dat sommige dranken en cocktails in vroegere tijden medicinaal werden toegediend. Dus het is niet gek dat van oudsher nog altijd verhalen zijn waarin naar voren komt dat een bepaalde drank gezondheidsvoordelen biedt. Die vlieger gaat ook op voor whisky en we hebben een lijst gemaakt met 10 gezondheidsvoordelen (+studies).
Gezondheidsvoordelen whisky
Laten we wel even gelijk beginnen met een disclaimer: geniet, maar drink met mate. Dit artikel is geen vrijbrief om als een malle naar de fles te grijpen. De gezondheidsvoordelen gaan alleen op met de juiste hoeveelheid en intervallen.
-
Verkoudheid
Dit is er eentje uit grootmoeders kruidenkastje; whisky kan helpen bij een verkoudheid. Dat heeft er allemaal mee te maken dat de ingrediënten van whisky overeenkomen met drankjes en tabletten die je in de drogisterij kan komen voor een verkoudheid. Het werkt daarnaast ook als een decongestivum en dat werkt om je bloedvaten te verwijden. Combineer je dat met kruidenthee, citroen en honing en je hebt een goed mengsel dat helpt bij een verkoudheid om bijvoorbeeld slijm los te krijgen.
-
Spijsvertering
Door de eeuwen heen wordt in veel culturen whisky gebruikt als digestief. Veel van hen zweren erbij dat de beste manier om je eten te laten zakken na een zware maaltijd is om dan een shot whisky te nemen.
-
Beroerte
Volgens verschillende studies helpt een matige consumptie van whisky bij het verdunnen van je bloed. Als je het in de juiste verhouding op gezette momenten doet, neemt de kans op het krijgen van een beroerte af.
-
Dementie
Ben je iemand die na een avondje borrelen de dag erna niks meer kan herinneren, dan is het misschien handig om eens met een specialist te praten. Maar uit onderzoek van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information naar de invloed van alcohol op het krijgen van dementie kwam wat interessants uit. Als je wekelijks 1 tot 6 drankjes drinkt, dan loop je het minste risico om dementie te krijgen. Naarmate je meer drinkt, wordt de kans groter. Geen alcohol drinken is niet meegenomen in dit onderzoek.
-
Afvallen
Er zijn allerlei groenten en fruit die je zonder problemen kan eten om niet aan te komen. Net als wodka of de hard seltzers is whisky een koolhydraatarme drank. De Amerikaanse American Society for Clinical Nutrition publiceerde in 1991 zelfs een studie waaruit je kan interpreteren dat whisky in kleine hoeveelheden drinken je energie verhoogt en de behoefte aan suikerinname vermindert. Hieruit kun je concluderen dat als je af wil vallen dat het drinken van een glas whisky verstandiger is dan het drinken van een glas wijn of bier.
-
Keelpijn
Hoewel verkoudheid iets anders is dan keelpijn valt het wel vaak samen. Als je whisky met warm water en honing mixt dan heb je een smaakvolle remedie voor keelpijn. De alcohol in de whisky is een antiseptisch en werkt verdovend op bijvoorbeeld pijnlijke of ontstoken amandelen. De honing werkt als een soort laag die ervoor zorgt dat de effecten langer aanhouden.
-
Antioxidanten
In whisky vind je een hoge concentratie antioxidanten terug. Die helpen in je lichaam om agressieve stoffen weg te jagen die anders schade kunnen aanbrengen in cellen en weefsels. In Single Malt whisky zitten volgens verschillende onderzoeken meer antioxidanten dan rode wijn. Dus een deel van de heilzame werking die aan rode wijn wordt toegeschreven, gaat ook op voor whisky.
-
Langer leven
Het is altijd lastig een claim als deze te staven, toch heeft de Amerikaanse Research Society on Alcoholism in 2010 een onderzoek gedaan naar de invloed van alcohol op vroeger overlijden. Daar bleek uit dat matige drinkers van middelbare leeftijd en oudere volwassenen een lager algemeen sterftecijfers hadden dan zware drinkers en mensen die niet drinken.
-
Diabetes
Een van de grootste problemen in veel (westerse) landen is overgewicht en de groei van het aantal diabetespatiënten. Hen wordt niet aangeraden om alcohol te drinken, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat matige alcoholinname over lange termijn het lichaam kan helpen bij het reguleren van insuline. Daarmee is er een kans dat het helpt bij het verminderen van het risico op het krijgen van diabetes type 2. Alleen, veel drinken kan het risico op juist weer verhogen.
-
Anti-stress
Na een lange en drukke werk- of studieweek een afzakkertje doen in de kroeg of tijdens een vrijmibo lijkt altijd wel een goed idee en helpt je de week wat los te laten. Dat komt door het barbituraateffect van alcohol: het werkt kalmerend en slaapverwekkend. Na een week van drukte en stress is een glas whisky (of andere alcohol) een ideale slaapmuts of te rust te komen en makkelijk in slaap te vallen.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.