Gezond27.06.2018

De lekkerste vegan recepten: 2 vegan maaltijden om zelf te maken


Vegan is hot. Bij steeds meer winkels en restaurants kun je vegan pizza, broodjes en ijs krijgen. Wil je zelf eens een vegan maaltijd maken, dan zijn hier twee lekkere recepten:

1. Courgette noedels met basilicum-notenpesto en cherrytomaatjes

Je kunt natuurlijk kiezen voor pasta van granen, maar courgette noodles zijn net zo lekker én ook nog eens gezonder. Ze bevatten namelijk minder koolhydraten dan gewone pasta en dat is goed voor je suikerspiegel en je gewicht. In dit artikel lees je er alles over. Met een lekkere pesto erbij maak je er een feest voor je smaakpapillen van. Mmm!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4-5 kleine courgettes
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • extra vierge olijfolie

Voor de basilicum-walnoot pesto:

  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 65 gram walnoten
  • 5-6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 theelepels vers citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • zout naar smaak (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)

Bereiding

  1. Gebruik een dunschiller of spiraalsnijder om de courgette in noodles te snijden.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Halveer de cherrytomaatjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de zaadjes naar boven.
  4. Giet een scheutje extra vierge olijfolie over de tomaatjes en bestrooi ze met zout. Rooster gedurende 12 tot 15 minuten.
  5. Doe de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine, behalve de olijfolie, en hak ze grof. Voeg langzaam olijfolie toe terwijl je blijft malen totdat een smeuïge massa in ontstaan.
  6. Als je de noodles rauw wilt eten, ben je nu klaar. Wil je een warme maaltijd, verhit dan één eetlepel olijfolie in een pan, voeg de courgettenoedels toe en roer gedurende 3-5 minuten tot de noedels zacht zijn.
  7. Meng de pesto en de tomaatjes met de noedels en geniet!

2. Quinoa bowl met geroosterde groenten en peterseliedressing

Deze vegan bowl smaakt heerlijk door de combinatie van nootachtige quinoa en de volle smaken van gegrilde groenten en tahin. Gehakte hazelnoten en peterselie geven een frisse, knapperige touch. De bowl zit overigens boordevol gezonde eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Geniet ervan!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 130 gram quinoa
  • 1 blok tofu
  • 340 gram broccoli
  • 340 gram bloemkool
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gehakte hazelnoten
  • zout naar smaak (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)

Voor de peterselie dressing:

  • 115 gram tahin
  • 4 eetlepels versgeperst citroensap
  • 15 gram verse peterselie
  • 3/4 theelepel zout (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)
  • 1/4 theelepel zwarte peper

Bereiding

  1. Breng water aan de kook en voeg 1/2 theelepel zout en de quinoa toe.
  2. Zet het vuur laag en kook de quinoa 12 minuten.
  3. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa 15 minuten wellen.
  4. Plaats zowel bovenin als onderin je oven een rooster en verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Pers zoveel mogelijk vocht uit de tofu, snijd de tofu in blokjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout.
  6. Snijd de broccoli en bloemkool in roosjes en leg deze op een tweede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  7. Plaats beide bakplaten in de oven. Bak de tofu ongeveer 20 minuten en de groenten ongeveer 25 minuten. Draai de groenten halverwege om.
  8. Voor de dressing doe je alle ingrediënten in een keukenmachine en voeg je nog een beetje water toe. Mix tot je een gladde substantie hebt.
  9. Doe de tofu in een kom met wat dressing en roer voorzichtig. Laat even staan, zodat de dressing kan intrekken.
  10. Schep de quinoa in een kom, bedek deze met de geroosterde groenten en de tofu en besprenkel met de overgebleven peterseliedressing. Strooi er nog een beetje gehakte hazelnoten overheen. Eet smakelijk!

Ken jij nog meer lekkere vegan recepten? Deel ze hieronder in de reacties!

[Afbeelding © Brent Hofacker – Adobe Stock]

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Vegetarisch

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Kweekvlees lijkt in opkomst te zijn als mogelijke oplossing om de voedingsindustrie te verduurzamen. Dat blijkt uit recent onderzoek van YouGov in opdracht van de non-profit en denktank Good Food Institute (GFI Europe)....

Food05.07.2024

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Het Nederlandse Yespers is een bedrijf met een duidelijke missie: bijvoorbeeld door voedselverspilling te voorkomen en het investeren in het duurzaam verhogen van kwantiteit en kwaliteit van ons voedsel. Dat klinkt ambit...

Gezond29.02.2024

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

New York Pizza en De Vegetarische Slager gaan samenwerking aan om het vegetarische aanbod bij de pizzaketen uit te breiden. Het eerste wapenfeit zijn drie tijdelijke, vegetarische actiepizza’s: de Plant burger, Planter...

Food28.04.2023

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenb...

Nieuws27.02.2023

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday

Waar de maanden november en december voorbij vliegen, lijkt in vergelijking januari altijd 2,5 maand te duren. Hij duurt en duurt maar. Niet gek dat de derde maandag van januari aangeduid wordt als Blue Monday; de meest...

Food16.01.2023

Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday

Shell gaat voor bewuste keuzes voor onderweg bij eigen tankstations

Iedereen die veel onderweg is met de auto weet als geen ander dat bij veel tankstations het karig gesteld is met gezonde opties om even iets te eten. Dat is een reden voor Shell om in 2023 meer bezig te zijn met duurzaam...

Nieuws12.01.2023

Shell gaat voor bewuste keuzes voor onderweg bij eigen tankstations

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijg...

Food22.10.2022

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd