De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Vegan is hot. Bij steeds meer winkels en restaurants kun je vegan pizza, broodjes en ijs krijgen. Wil je zelf eens een vegan maaltijd maken, dan zijn hier twee lekkere recepten:
1. Courgette noedels met basilicum-notenpesto en cherrytomaatjes
Je kunt natuurlijk kiezen voor pasta van granen, maar courgette noodles zijn net zo lekker én ook nog eens gezonder. Ze bevatten namelijk minder koolhydraten dan gewone pasta en dat is goed voor je suikerspiegel en je gewicht. In dit artikel lees je er alles over. Met een lekkere pesto erbij maak je er een feest voor je smaakpapillen van. Mmm!
Ingrediënten voor 4 personen
- 4-5 kleine courgettes
- 300 gram cherrytomaatjes
- extra vierge olijfolie
Voor de basilicum-walnoot pesto:
- 50 gram verse basilicumblaadjes
- 65 gram walnoten
- 5-6 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 2 theelepels vers citroensap
- 2 teentjes knoflook
- zout naar smaak (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)
Bereiding
- Gebruik een dunschiller of spiraalsnijder om de courgette in noodles te snijden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de cherrytomaatjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de zaadjes naar boven.
- Giet een scheutje extra vierge olijfolie over de tomaatjes en bestrooi ze met zout. Rooster gedurende 12 tot 15 minuten.
- Doe de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine, behalve de olijfolie, en hak ze grof. Voeg langzaam olijfolie toe terwijl je blijft malen totdat een smeuïge massa in ontstaan.
- Als je de noodles rauw wilt eten, ben je nu klaar. Wil je een warme maaltijd, verhit dan één eetlepel olijfolie in een pan, voeg de courgettenoedels toe en roer gedurende 3-5 minuten tot de noedels zacht zijn.
- Meng de pesto en de tomaatjes met de noedels en geniet!
2. Quinoa bowl met geroosterde groenten en peterseliedressing
Deze vegan bowl smaakt heerlijk door de combinatie van nootachtige quinoa en de volle smaken van gegrilde groenten en tahin. Gehakte hazelnoten en peterselie geven een frisse, knapperige touch. De bowl zit overigens boordevol gezonde eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Geniet ervan!
Ingrediënten voor 4 personen
- 130 gram quinoa
- 1 blok tofu
- 340 gram broccoli
- 340 gram bloemkool
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 1 eetlepel gehakte hazelnoten
- zout naar smaak (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)
Voor de peterselie dressing:
- 115 gram tahin
- 4 eetlepels versgeperst citroensap
- 15 gram verse peterselie
- 3/4 theelepel zout (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)
- 1/4 theelepel zwarte peper
Bereiding
- Breng water aan de kook en voeg 1/2 theelepel zout en de quinoa toe.
- Zet het vuur laag en kook de quinoa 12 minuten.
- Haal de pan van het vuur en laat de quinoa 15 minuten wellen.
- Plaats zowel bovenin als onderin je oven een rooster en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Pers zoveel mogelijk vocht uit de tofu, snijd de tofu in blokjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout.
- Snijd de broccoli en bloemkool in roosjes en leg deze op een tweede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
- Plaats beide bakplaten in de oven. Bak de tofu ongeveer 20 minuten en de groenten ongeveer 25 minuten. Draai de groenten halverwege om.
- Voor de dressing doe je alle ingrediënten in een keukenmachine en voeg je nog een beetje water toe. Mix tot je een gladde substantie hebt.
- Doe de tofu in een kom met wat dressing en roer voorzichtig. Laat even staan, zodat de dressing kan intrekken.
- Schep de quinoa in een kom, bedek deze met de geroosterde groenten en de tofu en besprenkel met de overgebleven peterseliedressing. Strooi er nog een beetje gehakte hazelnoten overheen. Eet smakelijk!
Ken jij nog meer lekkere vegan recepten? Deel ze hieronder in de reacties!
[Afbeelding © Brent Hofacker – Adobe Stock]
Verder lezen over Vegetarisch

Nieuws18.03.2025
Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit
De toekomst van voedselproductie
Food11.11.2024
Wat zit er in een acai bowl?

Food03.11.2024
Planted Kebab: prima voor de pita

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Food05.07.2024
Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Gezond29.02.2024
Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Food28.04.2023