Gezond27.06.2018

De lekkerste vegan recepten: 2 vegan maaltijden om zelf te maken


Vegan is hot. Bij steeds meer winkels en restaurants kun je vegan pizza, broodjes en ijs krijgen. Wil je zelf eens een vegan maaltijd maken, dan zijn hier twee lekkere recepten:

1. Courgette noedels met basilicum-notenpesto en cherrytomaatjes

Je kunt natuurlijk kiezen voor pasta van granen, maar courgette noodles zijn net zo lekker én ook nog eens gezonder. Ze bevatten namelijk minder koolhydraten dan gewone pasta en dat is goed voor je suikerspiegel en je gewicht. In dit artikel lees je er alles over. Met een lekkere pesto erbij maak je er een feest voor je smaakpapillen van. Mmm!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4-5 kleine courgettes
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • extra vierge olijfolie

Voor de basilicum-walnoot pesto:

  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 65 gram walnoten
  • 5-6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 theelepels vers citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • zout naar smaak (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)

Bereiding

  1. Gebruik een dunschiller of spiraalsnijder om de courgette in noodles te snijden.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Halveer de cherrytomaatjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de zaadjes naar boven.
  4. Giet een scheutje extra vierge olijfolie over de tomaatjes en bestrooi ze met zout. Rooster gedurende 12 tot 15 minuten.
  5. Doe de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine, behalve de olijfolie, en hak ze grof. Voeg langzaam olijfolie toe terwijl je blijft malen totdat een smeuïge massa in ontstaan.
  6. Als je de noodles rauw wilt eten, ben je nu klaar. Wil je een warme maaltijd, verhit dan één eetlepel olijfolie in een pan, voeg de courgettenoedels toe en roer gedurende 3-5 minuten tot de noedels zacht zijn.
  7. Meng de pesto en de tomaatjes met de noedels en geniet!

2. Quinoa bowl met geroosterde groenten en peterseliedressing

Deze vegan bowl smaakt heerlijk door de combinatie van nootachtige quinoa en de volle smaken van gegrilde groenten en tahin. Gehakte hazelnoten en peterselie geven een frisse, knapperige touch. De bowl zit overigens boordevol gezonde eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Geniet ervan!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 130 gram quinoa
  • 1 blok tofu
  • 340 gram broccoli
  • 340 gram bloemkool
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel gehakte hazelnoten
  • zout naar smaak (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)

Voor de peterselie dressing:

  • 115 gram tahin
  • 4 eetlepels versgeperst citroensap
  • 15 gram verse peterselie
  • 3/4 theelepel zout (het liefst Keltisch zeezout of Himalaya-zout)
  • 1/4 theelepel zwarte peper

Bereiding

  1. Breng water aan de kook en voeg 1/2 theelepel zout en de quinoa toe.
  2. Zet het vuur laag en kook de quinoa 12 minuten.
  3. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa 15 minuten wellen.
  4. Plaats zowel bovenin als onderin je oven een rooster en verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Pers zoveel mogelijk vocht uit de tofu, snijd de tofu in blokjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, peper en zout.
  6. Snijd de broccoli en bloemkool in roosjes en leg deze op een tweede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  7. Plaats beide bakplaten in de oven. Bak de tofu ongeveer 20 minuten en de groenten ongeveer 25 minuten. Draai de groenten halverwege om.
  8. Voor de dressing doe je alle ingrediënten in een keukenmachine en voeg je nog een beetje water toe. Mix tot je een gladde substantie hebt.
  9. Doe de tofu in een kom met wat dressing en roer voorzichtig. Laat even staan, zodat de dressing kan intrekken.
  10. Schep de quinoa in een kom, bedek deze met de geroosterde groenten en de tofu en besprenkel met de overgebleven peterseliedressing. Strooi er nog een beetje gehakte hazelnoten overheen. Eet smakelijk!

Ken jij nog meer lekkere vegan recepten? Deel ze hieronder in de reacties!

[Afbeelding © Brent Hofacker – Adobe Stock]

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Vegetarisch

Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit

3D-printen kennen we vooral uit de wereld van design en techniek, maar wist je dat het ook de voedselindustrie revolutioneert? Van geprinte chocolade tot volledig op maat gemaakte maaltijden: 3D-geprint voedsel is dichterbij dan je denkt. Maar hoe werkt het precies, en belangrijker nog, smaakt het net zo goed als echt eten?

Nieuws18.03.2025

Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit

De toekomst van voedselproductie
Wat zit er in een acai bowl?

Acai bowls zijn lekker gezond. Maar, wat zit er eigenlijk in? Lees in dit artikel wat er in zo'n lekker ontbijt gaat.

Food11.11.2024

Wat zit er in een acai bowl?

Planted Kebab: prima voor de pita

Gelukkig maak je thuis binnen 5 minuten je eigen pita kebab. Bijvoorbeeld met Planted, dat onder andere kipspiezen en burgers maakt.

Food03.11.2024

Planted Kebab: prima voor de pita

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Kweekvlees lijkt in opkomst te zijn als mogelijke oplossing om de voedingsindustrie te verduurzamen. Dat blijkt uit recent onderzoek van YouGov in opdracht van de non-profit en denktank Good Food Institute (GFI Europe)....

Food05.07.2024

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Het Nederlandse Yespers is een bedrijf met een duidelijke missie: bijvoorbeeld door voedselverspilling te voorkomen en het investeren in het duurzaam verhogen van kwantiteit en kwaliteit van ons voedsel. Dat klinkt ambit...

Gezond29.02.2024

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

New York Pizza en De Vegetarische Slager gaan samenwerking aan om het vegetarische aanbod bij de pizzaketen uit te breiden. Het eerste wapenfeit zijn drie tijdelijke, vegetarische actiepizza’s: de Plant burger, Planter...

Food28.04.2023

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu