De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Vorig artikel Volgend artikel

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van verse ingrediënten, het liefst zo naturel mogelijk geserveerd. Wie vaker in Spanje is geweest en de Costa’s achter zich heeft gelaten weet dat Spanje nogal wat culinaire tradities kent met in iedere regio zijn eigen specialiteiten.

Populaire Spaanse gerechten

Voor ons zijn vooral de onderstaande gerechten populair en behoren ze vaak tot de eerste keuze als ze op de kaart staan.

  • Tapas: Kleine, de te smaakvolle hapjes die vaak worden gedeeld, zoals patatas bravas (gebakken aardappelen met pittige saus), tortilla española (Spaanse omelet) en gambas al ajillo (garnalen in knoflookolie).
  • Paella: Een iconisch gerecht uit Valencia, bereid met (bomba)rijst, saffraan, zeevruchten of met kip en/of konijn.
  • Gazpacho: Een bekende verfrissende koude soep op basis van tomaten, paprika, komkommer, knoflook, olijfolie en azijn.
  • Tortilla Española: Een dikke, hartige omelet gemaakt van aardappelen, eieren en soms uien..
  • Crema Catalana: Een romige, geurige custard met een gekarameliseerde suikerlaag, vergelijkbaar met crème brûlée

Maar de echte Spaanse keuken begint pas nadat je deze gerechten achter je laat en je je smaakpapillen opnieuw gaat testen. En daar gaat kort samengevat deze 'Bijbel' over.

Bijbel_Spaanse_Keuken
Smullen op z'n Spaans

De Bijbel van de Spaanse keuken

De 'Bijbel van de Spaanse keuken" is een bron van inspiratie met gerechten die vaak best eenvoudig zijn om te maken, zeker als je dat op de juiste Spaanse wijze weet te doen. Dat maakt het net allemaal wat smaakvoller. In de Spaanse kookbijbel, geschreven door Raquel Palla Lorden, neemt zij je mee op een culinaire rondreis door het land van haar vader. De Spaanse keuken combineert alles wat land en zee te bieden hebben met Arabische, Joodse, Franse en zelfs Italiaanse invloeden. Er wordt gekookt met minimale, maar kwalitatief hoogstaande producten en de keuken kent maar weinig opsmuk.

Hoogtepunten zijn moeilijk te kiezen, het zijn gewoon zo veel gerechten die je gerust maar eens een keer moet gaan proberen. Veel gerechten zijn vrij gemakkelijk te maken. Zorg wel dat je altijd een aantal basis ingrediënten in huis hebt waaronder een krat met olijfolie, een emmertje met knoflook en niet te vergeten komijnzaad.

De Spaanse kookbijbel gaat verder dan alleen Patatas Bravas

De Spaanse kookbijbel gaat veel verder dan de populaire gerechten die hierboven genoemd staan. Het is een culinaire rondreis door het land waarbij de foto’s als een soort reclamezuilen je aandacht vragen om dit gerecht toch maar eens goed na te lezen. Als je hier eenmaal aan begint is het gedaan met de Hollandse keuken. De Spaanse kookbijbel is een soort drug die, zeker als je al een liefhebber bent van de mediterraanse keuken, zo verslavend is dat je komende jaren wel even vooruit kunt.

De Bijbel van de Spaanse keuken is o.a. te koop bij Bol.com en de betere boekhandel. Het boek is overigens onderdeel van een serie kookboeken waaronder ‘de Bijel van de Koreaanse keuken’, “de Bijbel van de Indiase keuken” en ‘de Bijbel van de Italiaanse keuken’. Je kunt dus nog wel even vooruit.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....